Tăriceanu: Se observă în mod clar că sunt anumiţi magistraţi foarte vocali care au o agendă politică/ Un conflict constituţional poate fi rezolvat de CCR, nu prin demonstraţii de stradă

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, la Cluj-Napoca, despre protestele declanşate de magistraţi, că „se observă în mod clar că sunt anumiţi magistraţi foarte vocali care au o agendă politică”.

888 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Se observă în mod clar că sunt anumiţi magistraţi foarte vocali care au o agendă politică/ Un conflict constituţional poate fi rezolvat de CCR, nu prin demonstraţii de stradă

Tăriceanu: Se observă în mod clar că sunt anumiţi magistraţi foarte vocali care au o agendă politică

„Se observă în mod clar că sunt anumiţi magistraţi foarte vocali care au, de fapt, o agendă politică. Sesizez din partea unora, puţini, din fericire, ideea că legile ar trebui să fie făcute, practic, tot de magistraţi. Nu. Există un principiu clar şi sănătos al separării puterilor în stat. Parlamentul este cel care legiferează şi nu unii dintre cei care fac parte din rândul magistraţilor despre care văd că ar vrea ei să legifereze şi funcţionarea magistraturii şi alte lucruri şi legi care vizează domeniul justiţiei, ceea ce este inedit”, a afirmat liderul ALDE.

Potrivit acestuia, este probabil că în România, după Revoluţie, din cauza „acestor tulburări care au avut loc”, mulţi încă nu îşi văd rostul în societate.

Tăriceanu a adăugat că sunt câteva aspecte în OUG care îi nemulţumesc pe magistraţi, cum ar fi faptul că au fost procurori delegaţi în funcţii foarte înalte, de conducere.

„Dacă judecătorilor li se cere să treacă printr-un interviu şi examene, pentru procurtori nu e valabil? Există nevoia unui statut special? Nu sunt şi ei magistraţi? Au fost învăţaţi aşa? Sigur, foarte rău. (...) Întâlnim atâtea cazuri care probabil nu aveau pregătirea necesară, dar aveau mult drag în a-şi menţine posturile şi le foloseau ca instrumente docile în justiţia prin binomul SRI-DNA. Dacă sunt alte chestiuni, sigur controversate, pot discuta cu ministrul Justiţiei şi o să vedem dacă există o soluţie”, a mai spus liderul ALDE.

La rândul său, potrivit europarlamentarului Norica Nicolai, Comisia de la Veneţia are un set de recomandări pentru activitatea procurorilor.

„Despre stabilitate a vorbit dl. preşedinte Tăriceanu. E normal să ai un parcurs corect în carieră care să îţi dea şansa de a ocupa o funcţie, nu prin cumetrii, ci prin competenţă, după ce ai parcurs un examen, aşa cum s-a întâmplat la această secţie. Toţi cei care se ocupă de investigarea criminalităţii, toţi care activează la aceste secţii au participat la un concurs, în care au luat nişte note. Asta îţi dă încredere şi competenţă profesională. Eu am mai multă încredere într-un magistrat, procuror sau judecător despre care ştiu că a fost capabil să treacă un concurs, decât într-unul care a intrat într-o funcţie de decizie, într-un grad ierarhic superior, pe uşa din dos”, a spus Nicolai.

Potrivit acesteia, a refuza să intre în instanţe, înseamnă pentru un judecător că nu îşi realizează atributul de a înfăptui dreptatea.

Judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat, vineri, că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiţiei şi că se va declanşa procedura de revocare a membrilor CSM.

Tăriceanu: Un conflict constituţional poate fi rezolvat de CCR, nu prin demonstraţii de stradă

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, ca răspuns la solicitarea magistraţilor clujeni de sesizare a Curţii Constituţionale după OUG pe legile justiţiei, dacă un astfel de conflict ar exista, acesta ar putea fi rezolvat doar de CCR, nu prin demonstraţii de stradă.

”Dacă cineva consideră că există un conflict de natură constituţională între Parlament şi altă entitate care are rang constituţional, atunci CCR este chemată să rezolve acest conflict, nici demostraţii de stradă sau declaraţiile politice. Există formulă de recurs la arbitrajul CCR”, a spus Tăriceanu.

Întrebat, în continuare, de numirile din justiţie, liderul ALDE a spus că CSM care este garantul independenţei justiţiei, scoţând elementele politice în afară.

”Actualul preşedinte a rămas cu impresia că el e cel care trebuie să dea verdictul final. Fiind om politic, nu este bine. Văd o contradicţie permanentă între discursul pentru public şi atitudinea de raportare la aceste mecanisme care trebuie să vizeze cât mai mult eliminarea factorului politic din procedura de numire în funcţiile înalte”, a spus Tăriceanu.

Reacţia liderului ALDE vine după ce judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiţiei. Astfel, activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, începând de luni, iar cauzele se vor amâna, cu excepţia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecţie, suspendarea actelor administrative, ordonanţe preşedinţiale).

Una dintre solicitările magistraţilor este sesizarea Curţii Constituţionale pentru conflict juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 „pe motiv că se încalcă principiul constituţional al controlului ierarhic şi îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să îşi exercite obligaţiile”.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că un conflict de natură constituţională nu poate fi generat prin actul de legiferare.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici