Teodorovici: Ajungem la absorbţie de 30%, dar suntem în impas cu termenul de utilizare a fondurilor UE

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat vineri la "Atelierele Viitorului", că până la finele anului se va ajunge la 30% absorbţie a fondurilor europene, însă în acest moment s-a ajuns la un "impas" în ceea ce priveşte termenul suplimentar solicitat pentru utilizarea banilor UE.

314 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Ajungem la absorbţie de 30%, dar suntem în impas cu termenul de utilizare a fondurilor UE

Teodorovici: Ajungem la absorbţie de 30%, dar suntem în impas cu termenul de utilizare a fondurilor UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem 26% absorbţie anul acesta, la fel au peste 2,5 miliarde de euro în România în acest an, mai mult decât întreaga perioadă 2007 – 2012. Este o sumă foarte importantă, până la finalul anului vor mai intra încă jumătate de miliarde euro, deci undeva la 3 miliarde. Ţinta de absorbţie va depăşi 30%, deci sunt cifre, sunt creşteri care nu pot fi contestate", a afirmat Teodorovici, precizând că este vorba de cifrele Comisiei Europene.

El a mai precizat că "din păcate" discuţia cu privire la extinderea cu un an de zile a termenului pentru cheltuirea fondurilor europene "se află în impas" şi România riscă să piardă 2,3 miliarde de euro.

Ministrul a precizat că are încă „speranţe” că în luna noiembrie a acestui an se va lua o decizie pozitivă pentru extinderea acestui termen.

El a mai menţionat că începând cu anul 2014 cadastrul pentru zona rurală va fi realizat din bani europeni, iar în cazul cadastrului urban se va opta pentru proiecte de concesiune sau parteneriat public-privat.

În plus, Teodorovici a precizat că următorul cadru financiar pe fonduri europene poate fi început încă din debutul anului viitor, deoarece toate proiectele depuse care au fost aprobate dar nu au finanţare vor începe efectiv implementarea şi finanţarea se va realiza din următorul cadru financiar.

El a menţionat că decizia în acest sens se va lua în zilele următoare la nivelul Guvernului.

"Deci, practic nu se vor irosi banii pe care dumneavoastră i-aţi cheltuit pentru studii de fezabilitate, pentru proiecte tehnice şi pentru alte astfel de documentaţii. Deci, toate aceste proiecte depuse deja pe actualul cadru financiar să înceapă, iar finanţarea să se facă din următorul cadru financiar, astfel România încă din 2014 să aibă un nivel de absorţie destul de ridicat", a explicat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici