The Daily Express: Românii speră ca Iohannis să scoată ţara din umbra anilor lui Ceauşescu

Românii speră că noul lor preşedinte, Klaus Iohannis, va putea scoate ţara din umbra anilor lui Nicolae Ceauşescu, la 25 de ani după înlăturarea de la putere a unuia dintre cei mai cruzi dictatori din Europa, comentează publicaţia britanică The Daily Express, în ediţia electronică de miercuri.

1245 afișări
Imaginea articolului The Daily Express: Românii speră ca Iohannis să scoată ţara din umbra anilor lui Ceauşescu

Klaus Iohannis (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Românii comemorează săptămâna aceasta un eveniment care continuă să fie o cicatrice în conştiinţa colectivă a ţării: se împlinesc 25 de ani de când dictatorul Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au întâlnit o soartă înfiorătoare, fiind executaţi în ziua de Crăciun, după decenii de crime împotriva propriului popor.

În ziua de Crăciun a anului 1989 a fost înlăturat de la putere unul dintre cei mai cruzi dictatori ai Europei, Nicolae Ceauşescu, dar şi soţia sa îngâmfată şi extrem de ambiţioasă, Elena. Ei au fost împuşcaţi de plutonul de execuţie la câteva minute după un proces rapid în care au fost găsiţi vinovaţi de genocid şi crime împotriva poporului român.

Dar adevărata poveste a regimului lor autoritar şi a corupţiei care le-a oferit o viaţă într-o opulenţă de neimaginat rămâne greu de crezut, chiar şi după 25 de ani, comentează Daily Express, prezentând viaţa lui Ceauşescu de la fuga sa de acasă la vârsta de 11 ani, ascensiunea la putere şi până la finalul violent al regimului său.

Repercusiunile regimului lui Ceauşescu se simt şi astăzi în România, care are o datorie externă de aproximativ 90 de miliarde de euro şi se confruntă în continuare cu corupţia, luptele interne şi problemele economice. În plan social, efectele asupra poporului român au fost catastrofale, adaugă publicaţia britanică, menţionând miile de copii rămaşi în orfelinate.

Dar săptămâna aceasta, un nou preşedinte a depus jurământul. Klaus Iohannis, un fost profesor dintr-o minoritate etnică, a uimit ţara învingându-l pe premierul Victor Ponta la alegerile din noiembrie, în special datorită sprijinului românilor din străinătate. Românii speră acum că el va putea scoate ţara din umbra anilor lui Ceauşescu, conchide The Daily Express.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici