Toader, propuneri pentru noul protocol cu avocaţii: Nu e firesc ca judecătorul să cenzureze onorariul

Tudorel Toader a declarat că în ultimii 10 ani, statul român a plătit peste 88 de milioane euro pentru onorariile avocaţilor din oficiu, precizând că solicitările lor sunt fireşti. Ministrul a mai precizat că în noul protocol va fi eliminată fraza ce-i permite judecătorului să modifice onorariul.

621 afișări
Imaginea articolului Toader, propuneri pentru noul protocol cu avocaţii: Nu e firesc ca judecătorul să cenzureze onorariul

Toader, propuneri pentru noul protocol cu avocaţii: Nu e firesc ca judecătorul să cenzureze onorariul

„După ce nu voi mai fi ministru voi relua activitatea de avocat pe care am exercitat-o 15 ani şi pentru care în acest moment sunt suspendat, din 2006. (...) Dacă aş face ca un avocat să încep cu concluziile şi apoi cu argumentele, voi începe spunând că sunt de accord cu ceea ce solicitaţi, sunt lucruri normale, fireşti. Avocatura trebuie să se alinieze evoluţiilor sociale chiar şi celor financiare, că ele ne-au adus împreună aici. Dacă aş face o evocare a acestui protocol privind onorariile - a fost în 2008 întocmit, actualizat în 2015. O precizare, în 2015 după 7 ani de zile, după o criză care a trecut, a fost actualizat cu 30%”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

TITLURILE ZILEI

Declaraţiile au fost lansate la comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei din Parlament unde s-au discutat modalitatea şi mecanismul de stabilire a cuantumului onorariilor pentru asistenţă judiciară.

Totodată, ministrul Justiţiei a subliniat că este de acord cu actualizarea onorariilor avocaţilor din oficiu, însă a amintit, din nou, că a cerut o justificare a solicitărilor.

„De când am devenit ministru, am luat cunoştinţă de acest demers, (...) am avut mai multe întrevederi în care ni s-a produs actualizarea onorariilor, cu care sunt de acord. Dar banii sunt totuşi de la buget. Am solicitat o minimă justificare. (...) Nu mi se pare firesc ca judecătorul să cenzureze onorariul din oficiu care este şi aşa mic. E sintagma care nu avantajează profesia. (....) Mi se pare nefiresc ca onorariul după ce-i mic, să îl reducă judecătorul. La un nou protocol să eliminăm acea sintagmă care-i permite judecătorului să umble la cuatumul onorariului”, a mai spus Tudorel Toader.

Din 2008 şi până în 2018, statul român a plătit, potrivit ministrului, peste 88 de milioane de euro pentru avocaţii din oficiu.

„Asistenţa juridică gratuită, nu am explicaţia, are un trend descrescător, 0,18 0,15 , 0,13% pondere din serviciile avocaţiale. Astăzi dimineaţă (marţi, n.r) am trimis la preşedinte invitaţia de a veni la Ministerul Justiţiei, aşteptăm şi Ministerul Public să le discutăm, să le ajustăm şi să le finalizăm pe coordonatele la care m-am referit”, a mai spus Toader.

Mai mulţi avocaţi au protestat, luni, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de onorariile din oficiu care, spun ei, sunt cele stabilite din 2015 în cadrul unui protocol. Apărătorii spun că nivelul de trai din 2019 este mult mai ridicat şi au dat exemplul magistraţilor, care au salariile mărite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici