Topul statelor în care angajatorii sunt obligaţi de lege să acorde cele mai multe zile de concediu plătit

Angajaţii din Marea Britanie si Polonia au cele mai generoase perioade de concediu stabilite prin lege, în timp ce salariaţii companiilor din SUA, Canada sau China sunt cel mai puţin privilegiaţi în ceea ce priveşte zilele de concediu plătite.

81 afișări
Imaginea articolului Topul statelor în care angajatorii sunt obligaţi de lege să acorde cele mai multe zile de concediu plătit

Topul statelor în care angajatorii sunt obligaţi de lege să acorde cele mai multe zile de concediu plătit (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Românii, în schimb, se află undeva la jumătatea clasamentului, cu minim 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă, la care se adaugă cele 11 zile de sărbătoare legală (din care două cad întotdeauna duminica).

Salariaţii din Marea Britanie au cea mai lungă perioadă de concediu din Europa de Vest (28 de zile), urmaţi de cei din Polonia, care primesc câte 26 de zile de concediu, potrivit unui studiu realizat de gigantul în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh& McLennan Companies.

"În Marea Britanie angajaţii au dreptul la 28 de zile de concediu. Dat fiind că în Regatul Unit există 8 sărbători publice legale în fiecare an, asta sugerează că aici concediul s-ar putea întinde pe o perioadă de până la 36 de zile, sau 10% din an. Realitatea arată că angajatorii au dreptul să includă cele 8 sărbători legale ca parte din cele 28 de zile de concediu, aşadar angajaţii britanici au, în fapt, mai puţine zile de concediu decât vecinii lor din restul Europei unde practica generala este ca angajaţii europeni să îşi ia zilele de sărbători legale în plus faţă de concediul legal", se arată în studiul Mercer.

Potenţial mare de concediu prelungit îl au şi angajaţii din Austria, cu un număr de 25 de zile de concediu conform legii şi 13 zile de sărbători publice legale, precum şi cei din Malta, cu 24 de zile de concediu conform legii şi 14 zile de sărbători publice legale. În ambele ţări, angajaţii au un concediu potenţial de 38 de zile pe an.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici