Tradiţii de Crăciun: Feciorii dintr-un sat din Timiş merg cu „calul” la colindat, la fetele de măritat

Într-un sat din judeţul Timiş, tinerii merg cu “calul” la colindat la fetele de măritat, iar într-o altă localitate, colindătorii poartă cu ei “Beethlemul”, biserică din lemn în care se găsesc ieslea, fecioara Maria şi cei trei magi, de Crăciun.

544 afișări
Imaginea articolului Tradiţii de Crăciun: Feciorii dintr-un sat din Timiş merg cu „calul” la colindat, la fetele de măritat

Tradiţii de Crăciun: Feciorii dintr-un sat din Timiş merg cu „calul” la colindat, la fetele de măritat

O tradiţie din bătrâni este încă păstrată în satul Pesac, din judeţul Timiş, de Crăciun. Viceprimarul comunei, Mihail Lungu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că tinerii din sat merg la colindat cu “calul” la fetele de măritat. Astfel, băieţii se costumează şi interpretează o scenetă a celor trei magi, cărora li se alătură şi un cititor în stele.

De asemenea, alţi colindători sunt îmbrăcaţi în haine de oşteni, iar unul dintre ei poartă un cal realizat din lemn în jurul brâului. Acesta interpretează rolul lui Irod călare, iar un alt colindător este Irod pe jos. Totodată, un alt colindător este “cătană”, care trebuie să “păzească” coada calului, astfel încât să nu o taie cineva.

TITLURILE ZILEI

Tradiţia spune că tinerii merg la colindat cu “calul” la fetele nemăritate, astfel încât acestea să-şi găsească repede jumătatea.

“Feciorii din sat merg cu calul la fetele tinere, de măritat, este o tradiţie foarte veche care încă se păstrează la noi în sat. Se strâng şapte, opt băieţi, care merg prima dată la biserică, iar apoi pornesc prin sat la colindat, prima dată la casele tuturor feciorilor din formaţie, dar şi la rude. Feciorii sunt îmbrăcaţi în costume populare, cătana , îmbrăcat în haine de armată, ţine o sabie de lemn în mână. De asemenea, colindătorii merg cu un cal din lemn după ei. Este o tradiţie care se practică în seara de Ajun a Crăciunului, iar în schimbul mersului cu calul, feciorii primesc prăjituri, ţuică”, a explicat Mihail Lungu.

De asemenea, în comuna Dudeştii Vechi, tot din judeţul Timiş, încă se păstrează tradiţia “colindatului cu Beethleemul”. Obiceiul învăţat de la strămoşi este unul practicat de bulgarii catolici din sat, care însă a fost preluat şi de românii din localitate.

Pavel Velciov, referent cultural în cadrul Primăriei Dudeştii Vechi, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că merg la colindat cu Beethleemul copiii şi tinerii din sat, cu scopul de a le ura sătenilor belşug şi sănătate în anul care vine. Interesant este faptul că aceştia merg la colindat purtând o iesle în miniatură cu ei, care este într-o bisericuţă de lemn. Tradiţia spune că de Crăciun merg la colindat cu Beethleemul doar băieţii.

“Merg la colindat cu Beethleemul grupe de câte cinci copii sau tineri, dintre care doi sunt îngeri, doi sunt păstori, iar unul este ajutor de păstor, care interpretează o întreagă scenetă, care durează şapte, opt minute. Colindătorii intră în casă, iar păstorii se culcă pe jos. Îngerii încep să cânte, apoi cel mai mic dintre pastori îi trezeşte, spunând că a auzit un glas de înger, care i-a zis că s-a născut Mesia. În timpul scenetei, se hotărăsc să plece către Beethleem şi se închină în faţa pruncului Iisus şi îi oferă daruri. De asemenea, colindătorii cântă în casa gazdelor şi un cântec de urare la sfârşit de an, le urează oamenilor să fie mai buni la suflet. Este un obicei vechi de cel puţin o sută de ani, care încă se mai păstrează”, a afirmat Pavel Velciov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici