Tudorel Toader, replică pentru Liviu Dragnea: Nu mă consider în război cu nimeni. Faptul că Manda sau altcineva îmi va cere demisia sau revocarea are sensuri multiple/ Ce spune despre Lazăr

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, miercuri seară, că el nu se consideră în război cu nimeni, precizând că la preluarea mandatului a primit garanţiile de conservare a statutului de independent, de neafiliat politic.

3728 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader, replică pentru Liviu Dragnea: Nu mă consider în război cu nimeni. Faptul că Manda sau altcineva îmi va cere demisia sau revocarea are sensuri multiple/ Ce spune despre Lazăr

Tudorel Toader, replică pentru Liviu Dragnea: Nu mă consider în război cu nimeni

"O precizare prealabilă. Eu nu mă consider în război cu nimeni. Îmi fac datoria potrivit legii, potrivit Constituţiei, de ministru al Justiţiei, îmi îndeplinesc obligaţiile câtă vreme mă aflu pe scaunul de ministru al Justiţiei. În momentul în care în Monitorul Oficial apar numele şi prenumele viitorului ministru al Justiţiei, îl voi aştepta la minister, îi voi preda sigiliul Ministerului Justiţiei şi îi voi ura succes. Dacă uneori apar abordări diferite asupra unei soluţii legislative, trebuie văzută perspectiva din care perspectivă este. Nu mă consider în război cu nimeni. Când am acceptat această responsabilitate, am primit garanţiile de conservare a statutului de independent, de neafiliat politic", a declarat Tudorel Toader, la România Tv.

TITLURILE ZILEI

Ministrul Justiţiei a precizat, referitor la cererile de demisie, că îşi va îndeplini atribuţiile până când în Monitorul Oficial va apărea un înlocuitor.

"Faptul că Manda sau altcineva îmi va cere demisia sau revocarea are sensuri multiple. Avem un Cod penal şi un Cod de procedură penală. Deci nu avem mai multe. Aici nu ştiu dacă opinia publică a fost riguros informată. Dacă da, nu ştiu dacă opinia publică a reţinut diferenţele esenţiale între cele două teme. În iulie 2017, Ministerul Justiţiei a transmis la Guvern un proiect de lege pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR şi pentru transpunerea directivei pentru confiscare extinsă. În noiembrie am transmis la Parlament un proiect pentru transpunerea prezumţiei de nevinovăţie. Ce a apărut în spaţiul public e cu totul altceva. Şi anume modificarea Codului penal şi de procedură penală a unor soluţii considerare de CCR în controlul apriori ca fiind constituţionale", a mai spus Toader.

Toader, despre Lazăr: E vremea unei schimbări, aducerii unei alte generaţii la conducerea Parchetului

 

Tudorel Toader a anunţat, referitor la respingerea celor patru candidaţi la şefia Parchetului, că este vremea schimbării, aducerii unei generaţii noi la conducerea Ministerului Public, precizând că media de vârstă a procurorilor din ţară este egală cu vechimea în magistratură a lui Augustin Lazăr.

"În România avem 2.060 de procurori care au medie de vârstă sub 40 de ani, adică media e aproape cât vechimea în procuratură a domnului Lazăr. Mai înseamnă că din cei 2.060 de procurori avem unii de bună credinţă care vor să desfăşoare activitate managerială la nivelul Parchetului General. Mai înseamnă că e vremea unei schimbări, aducerii unei alte generaţii, mentalităţi la nivelul Ministerului Public. Să nu ne imaginăm că unii sunt buni pentru toate funcţiile de conducere la Ministerului Public, iar alţii nu sunt buni deloc", a declarat Tudorel Toader, la România Tv.

Ministrul Justiţiei a reiterat ideea potrivit căreia că niciunul dintre candidaţii înscrişi nu s-a potrivit cu profilul procurorului general.

"După modul în care au răspuns la întrebări, cum s-au prezentat, niciunul dintre candidaţi nu are profilul procurorului general european, modern, fără un trecut pătat şi care pot să dinamizeze activitatea Ministerului Public. Noi nu avem o prevedere care să spună cine a candidat o dată şi a fost respins nu mai poate candida a doua oară. Dacă săptămâna viitoare sau peste două săptămâni avem un nou interviu de selecţie îl voi înteba ce s-a întâmplat în plus ca să convingă Comisia că are vocaţie şi toate atributele procurorului general", a completat Toader.

Ministerul Justiţiei a anunţat, printr-un anunţ postat pe site, că niciun candidat nu a fost selectat pentru funcţia de procuror general al României, astfel că procedura va fi reluată. Interviurile au fost susţinute miercuri de către cei patru candidaţi, respectiv actualul procuror general Augustin Lazăr, procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul şef DIIOCT Daniel Horodniceanu şi fosta adjunctă a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul Gabriela Scutea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici