Tudorel Toader: Inspecţia Judiciară e puţin probabil să rămână la CSM/ Săptămâna viitoare definitivăm probabil proiectul de modificare a legilor Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Iaşi, că săptămâna viitoare proiectul de modificare a legilor Justiţiei va fi definitivat şi că este puţin probabil ca ca Inspecţia Judiciară să rămână la CSM. În ce priveşte memoriul prin care magistraţii cer retragerea proiectului, Toader a spus că "nu face decât să susţină avizul negativ al CSM".

5665 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader: Inspecţia Judiciară e puţin probabil să rămână la CSM/ Săptămâna viitoare definitivăm probabil proiectul de modificare a legilor Justiţiei

Tudorel Toader: Săptămâna viitoare definitivăm probabil proiectul de modificare a legilor Justiţiei

Tudorel Toader a declarat, duminică, la Iaşi, că raporturile dintre Inspecţia Judiciară şi CSM sau alte instituţii arată o disfuncţionalitate.

Potrivit ministrului, există mici şanse ca Inspecţia Judicidiară să rămână la Consiliul Suprem al Magistraturii.

”Pe 23 august am spus că sunt trei variante, da? Varianta de a rămâne la CSM consolidând independenţa, autoritatea Inspecţiei judiciare, o variantă de a o aduce la Ministerul Justiţiei şi a treia variantă de a dobândi statut de autoritate autonomă independentă pe baza unei legi proprii de organizare, de funcţionare. Faptul de a rămâne Inspecţia Judiciară la CSM e cel mai puţin probabil, dat fiind că dincolo de enunţurile făcute de pe 23 august am văzut cu toţii ce s-a petrecut în ultima perioadă în raporturile dintre Inspecţia Judiciară şi CSM, Inspecţia Judiciară şi entităţile pe care le controlează, adică nu e numai o disfuncţionalitate de principiu, e una concretă a modului în care se poziţionează unele faţă de celelalte”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Prezent la Iaşi, pentru a participa la lansarea unui volum despre malpraxis editat de către soţia sa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit şi despre faptul că săptămâna viitoare proiectul de modificare a legilor Justiţiei va fi definitivat.

În ceea ce priveşte memoriul semnat de către judecători şi magistraţi, Toader a spus că nu face altceva decât să susţină avizul negativ din partea CSM.

Întrebat despre memoriul magistraţilor, Tudorel Toader a răspuns: “Memoriul nu face decât să susţină avizul negativ dat de către CSM pentru că CSM-ul reprezintă judecătorii şi procurorii, dar avizul este consultativ”.

Ministrul Justiţiei a spus că are obligaţia de a finaliza proiectul şi că acesta ar putea fi definitivat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Tudorel Toader: Vizita ambasadorului Germaniei nu mi-a schimbat opiniile

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declară că vizita ambasadorului Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, nu i-a modificat opiniile. ”Cu ambasadorul Germaniei am vorbit, sigur, şi despre legile justiţiei, dar cel mai mult despre MCV”, a spus ministrul.

Tudorel Toader a vorbit, duminică, la Iaşi, despre întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.

Ministrul Justiţiei a spus că discuţiile avute nu au influenţat în niciun fel opţiunile sale.

Toader consideră că informaţiile care au apărut în presă legate de această întâlnire nu au fost sută la sută veridice.

”Am văzut în spaţiul public şi afirmaţii care nu sunt tocmai conforme cu realitatea şi vă dau numai un exemplu sau două: a venit ambasadorul Germaniei la Ministerul Justiţiei (...) s-a legat oarecum în media, în public, că eu am vorbit de comisia de la Veneţia după vizita ambasadorului Germaniei. Absolut greşit! Pentru că prima recomandare din MCV vorbeşte de o procedură robustă de desemnare a procurorilor de rang înalt prin consultarea Comisiei de la Veneţia. De fiecare dată am spus că voi respecta recomadările MCV pe care trebuie să le îndeplinim, în consiliul de management strategic pe care îl conduc am făcut această precizare, în dialogurile avute cu comisia MCV am făcut această precizare. Întrebarea era de ce nu i-am dat drumul până acum. Păi, la Comisia de la Veneţia nu te duci cu întrebare de solicitare de aviz decât în momentul în care ai forma finală a proiectului de lege, nu te duci cu forme intermediare”, a explicat ministrul.

Tudorel Toader a afirmat că discuţiile cu ambasadorul Germaniei au fost mai mult pe marginea MCV.

“Vizita ambasadorului Germaniei nu a avut niciun efect de a schimba opţiunile mele sau ale MJ. Cu ambasadorul Germaniei am vorbit, sigur, şi despre legile justiţiei, dar cel mai mult despre MCV. I-am spus următorul lucru: avem cele 12 recomandări, unele vizează modificări de lege, da. Şi atunci dacă mâine se ridică MCV eu renunţ la orice modificare a legislaţiei în situaţia în care dânsul apreciază că actualele reglementări sunt perfecte. Categoric nu sunt perfecte pentru că vedem cu toţii ce se întâmplă, categoric nu sunt perfecte pentru că în cele 12 recomandări, repet, multe vizează modificare de legislaţie", a declarat Tudorel Toader.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici