Un copil de trei ani din Bucureşti a murit după ce ar fi mâncat o shaorma infectată cu salmonela. Procurorii au cerut expertiza toxicologică

Un băieţel de trei ani a decedat, vineri, după ce ar fi consumat shaorma infectată cu salmonela împreună cu părinţii săi, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele APC. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal în acest caz. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au cerut o expertiză toxicologică în cazul băieţelului de trei ani care a murit după ce a mâncat o shaorma, fiind deschis şi un dosar penal pentru moarte suspectă. Părinţii copilului au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară.

16558 afișări
Imaginea articolului Un copil de trei ani din Bucureşti a murit după ce ar fi mâncat o shaorma infectată cu salmonela. Procurorii au cerut expertiza toxicologică

BREAKING: Un copil de trei ani din Bucureşti a murit după ce ar fi mâncat o shaorma infectată cu salmonela. Părinţii lui sunt în stare gravă

"În data de 16.05.2018, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost sesizat cu privire la faptul că, în ziua de 15.05.2018, la ora 17.20, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” s-a produs decesul unui minor în vârstă de 3 ani, ca urmare a unui stop cardiac, existând suspiciunea unei intoxicaţii cu o substanţă necunoscută, motiv pentru care cazul a fost considerat unul medico-legal", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În acest caz, procurorii au cerut efectuarea autopsiei medico-legale de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”.

"Totodată, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize toxicologice cu privire la mai multe probe (aspirat gastric, sânge, urină) puse la dispoziţie de unitatea spitalicească, ridicate de la persoana decedată, respectiv de la părinţi. Autopsia a fost realizată în data de 17.05.2018, urmând ca după efectuarea analizelor toxicologice să fie stabilită cauza decesului', se mai arată în comunicatul instituţiei.

În ceea ce priveşte starea părinţilor, Parchetul face precizarea că aceştia au fost diagnosticaţi cu „toxiinfecţie alimentară”, la momentul actual starea lor de sănătate fiind ameliorată.

Au fost sesizate şi alte instituţii publice cu atribuţii în ceea ce priveşte controlul calităţii produselor alimentare.

"Băieţelul a decedat aseară în spital, iar părinţii se află într-o stare deosebit de gravă şi sunt internaţi. Ne rugăm pentru ei să scape cu bine. Fiind adulţi au şanse mari să supravieţuiască acestei infecţii cu salmonela. O familie în componenţa căreia se afla şi un copil a consumat o shaorma într-un fast food din Bucureşti şi au ajuns la spital. Copilul din păcate a decedat", a declarat anterior, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului, Costel Stanciu.

Acesta a precizat că salmonela, bacteria din cauza căreia a murit băieţelul, se transmite prin ouăle de raţă, prin sosurile folosite la shaorma sau prin intermediul mâinilor murdare.

"Decesul a fost cauzat de o bacterie numită salmonela care provoacă salmoneloză, o boală destul de gravă şi în unele situaţii se lasă cu deces, în special la copii, de aceea le-aş sugera părinţilor să evite cu cât pot cu putinţă să le ofere copiilor alimente pregătite în fast food. Salmonela se transmite prin intermediul ouălor de raţă şi a preparatelor alimentare realizate cu materii prime crude sau se poate transmite şi prin intermediul mâinilor murdare", subliniază Costel Stanciu.

Reprezentanţii Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti au confirmat, pentru MEDIAFAX, că băieţelul de trei ani a decedat vineri.

În acest caz, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au precizat, pentru MEDIAFAX, că procurorii au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului a exlicat că instituţiile statului nu îşi fac datoria în ceea ce priveşte controalele pe care ar trebui să le efectueze în cazul unităţilor de tip fast-food.

"Vina o poartă şi instituţiile statului, pentru că nu realizează controale frecvente în astfel de unităţi alimentare publice. Igiena este esenţială în unităţile de tip fast food. Acest caz nu doar la Bucureşti a fost observat, dar şi la Iaşi unde în ultima săptămână au fost internate 100 de persoane din cauza bacteriei salmonela. (...) Shaormua este periculoasă datorită unor sosuri realizate cu alimente crude, adică maionezele care se fac din gălbenuş crud", a afirmat preşedintele APC.

Infecţia cu salmonela se manifestă prin vărsături, dureri musculare, iar procesul de refacere durează între 4 şi 7 zile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici