Un obicei costisitor şi părtinitor. Iritaţi de acest obicei, părinţii cer ministrului interzicerea meditaţiilor cu dascălul de la clasă

Asociaţiile de părinţi cer ministerului Educaţiei interzicerea meditaţiilor cu profesorul de la clasă, lucru care se poate reflecta în notele elevului. Mulţi părinţi dau sute de lei pe lună pe meditaţii în speranţa că acest lucru îi poate ajuta pe copii să ia note bune la examene.

5562 afișări
Imaginea articolului Un obicei costisitor şi părtinitor. Iritaţi de acest obicei, părinţii cer ministrului interzicerea meditaţiilor cu dascălul de la clasă

Un obicei costisitor. Asociaţiile de părinţi cer ministerului Educaţiei interzicerea meditaţiilor cu dascălul de la clasă.

Elevii claselor a XII-a şi a VIII-a ar trebui să fi încheiat pregătirile pentru examenul de bacalaureat, respectiv pentru evaluarea naţională, însă mulţi dintre ei fac în continuare meditaţii particulare la materiile unde nu se simt pregătiţi.

"De la începutul anul şcolar, am început să fac pregătire pentru bacalaureat la română şi la matematică. Am avut probleme mari la matematică, la modul că era sa rămân corigent, aşa că m-am apucat de pregătiri. Lucru ăsta m-a ajutat pentru că notele mele s-au îmbunătăţit şi am avut mult de recuperat din anii anteriori. Chiar şi aşa, îmi e tare frică de examen.(...) Încă nu ştiu ce o sa fac după bacalaureat, vreau să scap de el şi după aia văd. Nu ştiu ce facultate să fac, mă gândesc să plec în străinătate la părinţii mei", a declarat, pentru MEDIAFAX, Andrei, în vîrstă de 18 ani.

Mulţi liceeni încep pregătirile chiar mai devreme de clasa a XII-a, în special cei care se pregătesc pentru admiterea la facultăţi. În acest sens, părinţii plătesc, în medie, între 800 şi 1.000 de lei lunar pentru aceste ore suplimentare. O şedinţă de două ore costă în jur de 80 de lei.

"Eu fac meditaţii din clasa a 11-a la biologie şi chimie, mă pregătesc pentru medicină. Pentru bacalaureat învăţ singură pentru că asta este ultima mea grijă. Am emoţii mari pentru examenul de admitere şi încerc să îmi canalizez energia doar pentru lucrul ăsta. Am făcut pregătire la chimie cu profesorul de la clasă, dar anul acesta m-am mutat la altcineva. Motivul a fost că mă simţeam eu foarte inconfortabil la ore şi teste pentru că toată clasa ştia că fac meditaţii cu profesorul. El a fost înţelegător şi nu mi-a dat note mici aşa cum fac alţi profesori pentru că nu mai faci pregătire cu ei", a povestit Eliza, 18 ani.

Asociaţiile de părinţi încearcă să modifice practica aceasta, prin care elevii sunt nevoiţi să facă meditaţii cu dascălul de la clasă. De altfel, părinţii pot avea şi surprize neplăcute din partea profesorului respectiv, aşa cum este cazul unei femei din Bucureşti, care şi-a dat băiatul la pregătire la matematică.

"Avem un caz acum, în Bucureşti, nu am acordul mămicii să îi dau numele, în care un profesor de matematică a meditat un elev, într-adevăr, notele sunt mici. Mămica respectivă a vorbit cu profesorul şi i-a spus să stea liniştită că elevul va trece clasa şi spre surprinderea ei, acum copilul a rămas corigent şi nu va intra în evaluarea naţională. Mai mult, i-a plătit profesorului două şedinţe în avans, o şedinţă costă 70 de lei, nu e deloc ieftin şi nu a primit banii înapoi", a declarat, pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Părinţii spun că au trimis nenumărate solicitări către ministerul Educaţiei pentru eliminarea acestei practici.

"Copiii au nevoie de meditaţie. Susţin aceste meditaţii, atâta timp cât profesorul le face într-un mod legal şi nu susţin meditaţiile cu profesorul de la clasă. Am trimis adrese numeroase către minister (Ministerul Educaţiei- n.r.). Avem şi codul de etică al prfesorului care ar trebui să apară la începutul anului şcolar 2017-2018 şi ministerul a spus că şi-l asumă. Eu am făcut acolo o adresă pentru că există o hotărâre de Guvern unde se spune clar că sunt interzise meditaţiile cu propriul profesor. Nu sunt de acord cu lucrul ăsta pentru că sub o formă sau alta, părintele îşi plăteşte nota copilului şi la evaluarea naţională sau la bacalaureat va avea o surpriză mare şi îşi va da seama că nota de la clasă nu reflectă valoarea copilului", a adăugat Iulian Cristache.

De altfel, multe cadre didactice susţin că aceste meditaţii ar trebui să fie eliminate şi că au devenit mai mult o modă decât o necesitate.

"Există posibilitatea de a-l supraaprecia nemeritat, dându-i note pe care nu le merită. Poate unii chiar merită, dar există această suspiciune că n-a luat nota pe merit pentru că face pregătire cu profesorul de la clasă. Ceea ce este absolut nedeontologic, ar trebui sancţionaţi aspru. Mie mi-ar plăcea să nu mai avem deloc meditaţii, dar măcar am pututea să reducem numărul lor pentru că ce este acum în România e de neconceput. Oamenii nu au bani să îşi cumpere de mâncare, dar investesc săracii în pregătirea copiilor pentru că este o modă. Dacă nu ai meditat copilul, nu îţi ia examenele. În multe cazuri, rolul lor este unul benefic pentru că sunt copii care, efectiv, pun mai multă bază pe meditaţii decât pe orele de la şcoală. Acolo sunt mulţi în clasă, un singur profesor şi în 50 de minute nu apucă să înveţe toate lucrurile", a explicat pentru MEDIAFAX, Anton Hadăr, preşedintele sindicatului "Alma Mater".

Pe 19 iunie, elevii de clasa a VIII-a susţin proba scrisă la limba română la evaluarea naţională, urmată pe 21 iunie, de cea la matematică.

Iar pentru colegii lor mai mari de la clasa a XII-a, bacalaureatul va începe marţi, 6 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici