Urusul rusesc, păcălit de vulpea ucraineană: focar fals de Covid pentru a împiedica ocuparea spitalului din Herson

Stratagema a fost aleasă de medici pentru a zădărnici acţiunea soldaţilor ruşi.

2358 afișări
Imaginea articolului Urusul rusesc, păcălit de vulpea ucraineană: focar fals de Covid pentru a împiedica ocuparea spitalului din Herson

Urusul rusesc, păcălit de vulpea ucraineană: focar fals de Covid pentru a împiedica ocuparea spitalului

Viclenia de a lupta cu invadatorul pentru a întârzia ocupaţia rusească Hersonului este strategia aleasă de unii medici ai spitalului Tropinka din oraşul recent eliberat, inventând un focar de Covid pentru a împiedica trupele moscovite să intre în incintă. Povestea este spusă în Wall Street Journal şi a fost reluată de Ukrainska Pravda.

La începutul ocupaţiei, soldaţii ruşi s-au prezentat la spital cu o cerere de îndepărtare a drapelului ucrainean, dar Leonid Remiga, medic-şef din 1995, a refuzat.

„Poţi să mă împuşti dacă vrei, dar nu o voi face”, a spus doctorul. Ulterior, forţele de ocupaţie s-au întors şi au vrut să transforme locaţia într-un spital militar pentru ruşi.

Remiga a convins personalul să poarte costume de protecţie împotriva Covid-19 şi a spus armatei că nu pot intra din cauza unui focar de coronavirus.

Au acoperit pereţii cu avertismente

Personalul a acoperit pereţii cu avertismente despre infecţii. Tactica a funcţionat, iar soldaţii au plecat.

„Spitalul nostru nu ar putea deveni un spital rusesc”, a spus Remiga, care a decis să rămână în oraş chiar şi după ce soţia şi copiii lui au părăsit Hersonul în aprilie.

Potrivit lui Remiga, după 8 mai, ocupanţii au devenit mult mai duri: au început să închidă, să tortureze şi să omoare cetăţeni. Şi în iunie, ruşii au hotărât să-l concedieze pe medicul-şef, iar în locul lui au numit-o pe asistenta-şefă a spitalului, Larisa Maleta, care, în ciuda faptului că se opune invadatorilor, a ales să accepte slujba.

Până la 1 august, când a decis să părăsească oraşul. În locul ei a fost numită cardiologul Irina Sviridova, care a colaborator cu ruşii, accelerând concedierea medicilor şi trecerea la sistemul de sănătate acreditat de Moscova.

În ultimele zile înainte de retragerea completă a ruşilor din Herson, ocupanţii au ajuns la spital în căutarea unor echipamente de furat, însă angajaţii au luat acasă calculatoare şi alte echipamente.

În cele din urmă, ruşii au reuşit să ia doar un microscop şi o centrifugă. Pe 11 noiembrie, odată cu retragerea Rusiei, steagul ucrainean a fost arborat din nou deasupra spitalului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici