USL: Prefectul de Mureş şi directorul de cabinet să fie demişi pentru mesajul către protestatari

USL susţine că mesajul postat pe Facebook de directorul de cabinet al prefectului de Mureş lezează grav comunitatea evreiască şi pe românii care protestează în stradă, Uniunea cerând Guvernului demiterea celui care a lansat mesajul, precum şi a şefului acestuia, reprezentantul Executivului.

318 afișări
Imaginea articolului USL: Prefectul de Mureş şi directorul de cabinet să fie demişi pentru mesajul către protestatari

USL: Prefectul de Mureş şi directorul de cabinet să fie demişi pentru mesajul către protestatari (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Uniunea Social Liberală cere Guvernului demiterea Prefectului de Mureş, Marius Paşcan, şi a şefului său de cabinet, Mircea Munteanu, pentru transmiterea unui mesaj care instigă la ură şi lezează în mod grav comunitatea evreiască, dar şi românii care luptă în stradă în mod legitim pentru drepturile lor", se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Într-o scrisoare deschisă adresată de USL reprezentanţilor comunităţii evreieşti din România, se arată că Mircea Munteanu, directorul de Cabinet al Prefectului de Mureş, le-a transmis protestatarilor pe contul său de Facebook mesajul "Arbeit macht frei! (n.n. Munca te eliberează! - inscripţia de la Auschwitz). Asta să înţeleagă protestatarii...".

"Cerându-i-se lămuriri referitoare la declaraţiile făcute de şeful său de cabinet, prefectul de Mureş, Marius Paşcan, a declarat: «Convingerile şi le asumă. Atâta timp cât nu încalcă principiile fundamentale, nu am de ce să îl judec. Este o aserţiune cât se poate de valabilă». USL consideră că gestul comis de cei doi demnitari este incalificabil şi reprezintă o infracţiune gravă, în baza legii 107 din 27 aprilie 2006, care interzice orice formă de promovare a simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob sau a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii", menţionează USL.

"Nu doar că prefectul de Mureş nu aplică sancţiunile ce se impun în acest caz subordonatului său, dar prin răspunsul său achiesează la proferarea în spaţiul public a unui mesaj care instigă la ură şi lezează în mod grav comunitatea evreiască, dar şi românii care luptă în stradă în mod legitim pentru drepturile lor. Este revoltător faptul că aceste gesturi sunt comise de autorităţi ale statului, care în mod normal trebuie să apere valorile fundamentale şi să vegheze asupra respectării legii, nu să o încalce. Uniunea Social Liberală respinge cu fermitate şi condamnă vehement astfel de manifestări cu caracter nazist. Vă asigurăm că vom demara toate demersurile legale necesare pentru a obliga Guvernul actual să pună în aplicare fără întârziere demiterea Directorului de cabinet, Mircea Munteanu, precum şi a Prefectului Marius Paşcan", se arată în scrisoarea deschisă a USL.

De asemenea, USL îşi exprimă "profundul regret" pentru această situaţie şi asigură comunitatea evreiască din România că "gestul comis de cei doi reprezentanţi ai Guvernului român nu reprezintă nicidecum o poziţie oficială".

"Românii nu împărtăşesc ideile antisemite ci, din contră, sunt solidari cu suferinţele poporului evreu, provocate de îngrozitoarea tragedie a Holocaustului nazist", se mai arată în comunicatul USL.

Mircea Munteanu, directorul de cabinet al prefectului de Mureş, a postat, joi seară, pe pagina sa de Facebook, mesajul "Arbeit macht frei - asta să înţeleagă protestatarii", după care l-a şters, mesajul fiind folosit de nazişti şi afişat la intrarea în lagărele de concentrare.

Directorul de cabinet al Prefecturii Mureş, Mircea Munteanu, a postat, joi seară, pe pagina sa de Facebook, mesajul "Arbeit macht frei (Munca te face liber - n.r.) - asta să înţeleagă protestatarii", un mesaj folosit de nazişti şi afişat la intrarea în lagărele de concentrare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici