USR militează pentru reducerea TVA la carburanţi

USR a depus luni un proiect de lege pentru reducerea preţurilor la carburanţi prin scăderea TVA-ului de la 19% la 5%. Dacă proiectul va fi adoptat, preţurile la carburanţi ar scădea la nivelul celor de anul trecut, spun iniţiatorii.

304 afișări
Imaginea articolului USR militează pentru reducerea TVA la carburanţi

USR militează pentru reducerea TVA la carburanţi, preţul o revenire la preţul de anul trecut

Peste jumătate din preţul unui litru de benzină sunt taxe luate de stat, sub formă de TVA şi accize, arată USR. Luna aceasta, preţul litrului de benzină a depăşit 7 lei, iar cel de motorină standard este pe la acelaşi nivel.

În contextul crizei energetice şi a inflaţiei galopante, anunţate de Banca Naţională a României, care va depăşi 10%, USR atrage atenţia că se impun măsuri de reducere a taxării pentru a uşora povara impusă de stat asupra consumatorilor.

Astfel, USR a depus un proiect de lege prevede reducerea TVA pentru comercializarea carburanţilor de la 19% la 5%. Efectele acestei modificări se vor simţi în uşurarea poverii fiscale asupra românilor şi va duce la scăderi de preţuri pe întreg lanţul în economie, spun iniţiatorii.

Cristina Prună, deputat în comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, atrage atenţia că explozia preţului carburanţilor afectează întreaga economie şi puterea de cumpărare a tuturor românilor. Preţul carburanţilor se reflectă în preţul tuturor produselor, însă veniturile oamenilor nu ţin pasul cu aceste creşteri.

„Preţul carburanţilor a explodat începând cu luna ianuarie 2022 şi am ajuns să plătim chiar şi peste 7 lei/litru la pompă. Această creştere se vede în preţul produselor din supermarket. Din preţul carburantului, statul ia jumătate prin accize şi TVA. Principalul beneficiar al acestor creşteri rămâne statul. Trebuie să oprim această sărăcire continuă a românilor prin inflaţie. Facturile au crescut, iar inflaţia le mănâncă din economii. Acest trend îngrijorător poate fi stopat dacă statul lasă mai mulţi bani în buzunarele oamenilor”, declară Cristina Prună.

Deputatul USR, Claudiu Năsui, subliniază că ţările europene au luat deja măsuri pentru combaterea crizei preţurilor, însă guvernul României e împotmolit în dezbateri nesfârşite în coaliţie.

„Depunem azi (luni - n.r.) un proiect de lege pentru reducerea TVA la carburanţi de la 19% la 5%, minimul permis de Uniunea Europeană. E o măsură simplă şi clară care ar coborî imediat preţurile carburanţilor. Odată cu preţurile la carburanţi, scad şi preţurile la toate bunurile transportate. Efectul în economie fiind major. Criza preţurilor este mai gravă la noi decât în Europa tocmai din cauza lipsei de reacţie a guvernului. Peste tot în Europa, guvernele au combătut criza, la noi încă ‘se discută în coaliţie’. Sperăm ca şi celelalte partide să înţeleagă urgenţă prin care trece populaţia şi să voteze repede acest proiect”, declară Claudiu Năsui.

În acelaşi timp, deputata USR Denisa Neagu atrage atenţia că adoptarea acestei iniţiative legislative nu trebuie să fie întârziată, aşa cum au fost toate propunerile USR care ar fi scăzut preţurile facturilor la energie electrică şi gaze.

„USR are, din nou, o soluţie cu efect imediat pentru scăderea preţurilor. De data aceasta la combustibili: reducerea TVA de la 19% la 5%. De şase luni, actuala coaliţie de guvernare se face că lucrează şi că încearcă să caute soluţii pentru criza energiei. Au trecut şase luni şi încă se „discută”. Nu mai putem aştepta încă şase luni pentru ca actualul guvern să „discute” şi potenţiale soluţii pentru preţul carburanţilor. Avem soluţia la îndemână şi ea trebuie adoptată de toate partidele, de urgenţă, în Parlament” declară Denisa Neagu.

USR solicită actualei coaliţii de guvernare PSD-PNL-UDMR să adopte cât mai repede proiectul de lege pentru că românii deja simt în buzunare efectele în lanţ ale creşterii preţurilor la carburanţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
carbruant,
tva

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici