Vaslui: Coadă de peste 200 de maşini în Vama Albiţa după introducerea unor noi reguli

Peste 200 de maşini aşteaptă la rând de mai multe ore, vineri seară, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, pe sensul de intrare în ţară, după ce Autoritatea Naţională Vamală a introdus reguli noi pentru cei care intră în România dinspre Republica Moldova, coada întinzându-se pe sute de metri.

528 afișări
Imaginea articolului Vaslui: Coadă de peste 200 de maşini în Vama Albiţa după introducerea unor noi reguli

Vaslui: Coadă de peste 200 de maşini în Vama Albiţa după introducerea unor noi reguli (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Introducerea unor noi reguli pentru cei care tranzitează punctele de trecere a frontierei spre România din ţările care nu sunt în spaţiul Uniunii Europene a creat un adevărat haos în Vama Albiţa, cea mai importantă de pe graniţa de est a României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 200 de maşini sunt la rând de ore întregi în aşteptarea şoferilor şi a pasagerilor de a intra în România, în condiţiile în care toţi cei care tranzitează Vama Albiţa sunt obligaţi să completeze un formular nou, în care trebuie să menţioneze toate bunurile din bagaje introduse în ţară.

În pofida aglomeraţiei, doar doi vameşi sunt responsabili cu introducerea datelor din formular în calculatoarele conectate la baza naţională a Autorităţii Naţionale Vamale.

"Este o bătaie de joc cum nu vă puteţi imagina. Am înaintat cinci metri în trei ore, în condiţiile în care sunt câte trei maşini pe rând, iar coada a ajuns până pe podul de peste Prut. Trebuie să trecem în acel formular dacă avem un buchet de flori, un pliculeţ de cinci grame de zahăr, un kilogram de fasole şi aşa mai departe. Cred că, în sfârşit, s-a terminat cu evaziunea fiscală din România. În ritmul în care se merge, pot să spun că aş fi norocos dacă trec graniţa mâine dimineaţă", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX Cătălin Popa, oficial al echipei de fotbal FC Vaslui.

Reprezentanţii Direcţiei Regionale Vamale Iaşi nu au putut preciza când se va sfârşi aglomeraţia din Vama Albiţa, susţinând că lucrurile vor merge mai greu în această perioadă, până când se va constitui o bază de date.

"Toţi pasagerii care intră în România sunt introduşi într-o bază de date cu conţinutul bagajelor pentru a se putea monitoriza mai bine produsele care se vând pe piaţa neagră. Când vor trece a doua oară prin vamă, lucrurile se vor simplifica. De aceea, pot să vă spun că ceea ce se întâmplă acum în Vama Albiţa este o chestiune de moment", a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, Liana Vasiliu.

Potrivit acesteia, copiii, gravidele şi persoanele cu diverse afecţiuni medicale vor avea prioritate la tranzitarea punctului de trecere a frontierei.

Potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF care a intrat în vigoare vineri şi care prevede că pot fi aduse două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr, o persoană poate introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână.

Mãsurile sunt incluse într-un ordin al preşedintelui ANAF, cu circuit intern, privind aprobarea instrucţiunilor referitoare la anumite categorii de bunuri care pot fi introduse în ţară de călători în bagajele personale, şi au dus la o perioadă mai mare de aşteptare la controlul vamal, întrucât presupun completarea unei declaraţii.

La frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) se vor aplica instrucţiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, pe lista de 22 de produse aflându-se produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete.

Astfel, începând de vineri o persoană poate introduce, o singură dată la şapte zile, cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici