Vicepreşedintele PDL: Cer comisie parlamentară să investigheze intervenţiile instituţiilor la accidentul aviatic. Vrem să ştim dacă se putea evita pierderea a două vieţi

Vicepreşedintele PDL Alin Tişe cere constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze modul în care instituţiile statului, MAI şi instituţiile subordonate au intervenit la accidentul aviatic din Apuseni, susţinând că e "inadmisibil" să se caute de două ori "într-un loc greşit".

194 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele PDL: Cer comisie parlamentară să investigheze intervenţiile instituţiilor la accidentul aviatic. Vrem să ştim dacă se putea evita pierderea a două vieţi

Alin Tişe (Imagine: Mircea Rosca/ Mediafax Foto)

"Solicit o comisie de anchetă parlamentară care să verifice modul în care instituţiile statului, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi instituţiile subordonate, au intervenit în situaţia de urgenţă cauzată de accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Este inadmisibil ca un minister cu o importanţă crucială, precum MAI, în această problemă să nu reacţioneze cu promptitudine, ci abia după şapte ore, iar cei care au intervenit să caute de două ori într-un loc greşit. Dorim să ştim dacă autorităţile au reacţionat prompt sau se putea evita pierderea a două vieţi omeneşti", a arătat Alin Tişe, într-un comunicat transmis marţi.

Vicepreşedintele PDL a mai spus că ministrul de Interne, Radu Stroe, ar trebui să demisioneze sau să fie demis de premierul Victor Ponta, în urma "intervenţiei stângace, ineficiente şi lipsită de coordonare".

"Intervenţia stângace, ineficientă, lipsa de coordonare a instituţiilor din subordinea MAI (STS şi ISU) în cazul accidentului aviatic din Apuseni demonstrează incompetenţa ministrului care a dus la pierderea vieţii a doi oameni. Ministrul Radu Stroe a intervenit public şi a dat ordine Jandarmeriei în cazul Pungeşti să intervină în forţă împotriva unor localnici care ocupau un drum de ţară, pentru a apăra o proprietate privată, iar acum a stat ascuns cinci ore fără să intervină şi să preia conducerea misiunii de intervenţie. Ministrul de Interne este incompetent, ineficient, indiferent şi regretabil de inconştient. Ar trebui să demisioneze sau să fie demis de premier", a arătat Tişe, într-un comunicat de presă anterior.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta Aurelia Ion şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, declara, pentru MEDIAFAX, medicul Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, sunt conştiente şi au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

Medicul Radu Zamfir a fost externat pe propria răspundere, marţi după-amiază, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie. Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi "ne-am recules".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici