S.O. Vîntu, ridicat de procurori după un flagrant delict - REFERATUL DE ARESTARE al procurorilor în cazul Vîntu - Mediafax

S.O. Vîntu, ridicat de procurori după un flagrant delict - REFERATUL DE ARESTARE al procurorilor în cazul Vîntu

Sorin Ovidiu Vîntu, înainte de a fi reţinut, a avut o întâlnire cu Sebastian Ghiţă şi l-a avertizat că, atunci când va fi arestat, i se va rezilia contractul de management de la Realitatea şi "zboară cu fulgi cu tot". Discuţia a avut loc după ce Vîntu a primit 150.000 euro marcaţi de procurori.

113 afişări

Imaginea articolului S.O. Vîntu, ridicat de procurori după un flagrant delict - REFERATUL DE ARESTARE al procurorilor în cazul Vîntu

S.O. Vîntu, ridicat de procurori după un flagrant delict - REFERATUL DE ARESTARE al procurorilor în cazul Vîntu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

S.O. Vîntu şi IonIlie Cezar, ridicaţi de procurori după un flagrantdelict

Miercuri, în jurul orei 17.00, la sediul Realitatea Media,echipa de flagrant condusă procurori l-a prins pe Ion Ilie Cezar(fost Berbeci) după ce a primit de la Alexandru Iacobescu suma de150.000 de euro.

Miercuri era data limită la care Sebastian Ghiţă trebuia săplătească 200.000 de euro pentru ca Sorin Ovidiu Vîntu să nurezilieze contractul de management al Realităţii. Ghiţă a spus căplăteşte 150.000 de euro lunar şi a încercat, iniţial, să amânetermenul stabilit, invocând faptul că trebuie să plăteascăsalariile angajaţilor postului TV Publika.

Pentru că nu a reuşit să ajungă la o înţelegere, miercuri, Ghiţăa plătit 150.000 de euro, prin intermediul lui Alexandru Iacobescu,banii fiind însemnaţi anterior la sediul Parchetului Înaltei Curţide Casaţie şi Justiţie, arată procurorii în propunerea de arestarepreventivă a lui Vîntu. Iacobescu este martor în dosar.

Vîntui-a propus lui Ghiţă să-i dea banii şi să plece de laRealitatea

Sorin Ovidiu Vîntu i-a propus lui Sebastian Ghiţă să-i dea baniişi să plece de la Realitatea Media, ori să se judece pentrurezilierea contractului de management, în final căzându-se de acordsă fie plătită lunar o sumă importantă pentru ca patronul Asesoftsă rămână la postul TV.

Potrivit referatului prin care se solicită arestarea luiVîntu şi Ion Ilie, Ghiţă a fost obligat să accepte "cea de-a treiavariantă invocată de inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu la data de 2aprilie".

La momentul în care a predat banii intermediarului, Ghiţă acerut să aibă o întâlnire cu Vîntu pentru a lămuri anumite aspecte"care îl nelinişteau cu privire la constrângerile la care a fostsupus".

Astfel, SebastianGhiţă a avut o întâlnire, miercuri, cu Sorin Ovidiu Vîntu şi IlieIon, în care au purtat următoarea discuţie:

"Vîntu: Încă o chestie, stop. Să nu te bazezinicio clipă şi să nu-ţi doreşti ca eu în două luni să fiu arestat.De ce? În ziua în care sunt arestat, ţi se reziliază ţie contractulde management şi ai zburat de acolo cu fulgi cu tot.

Ghiţă: Da.

Vîntu: Deci roagă-te de sănătatea mea, cum mărog şi eu de a ta.

Ghiţă: Am înţeles. Mi-aţi dat o temă".

(...)

Ghiţă: Da, nu am nicio problemă.

Vîntu: Ţi-o respect puştiule, eu nu-mi bat jocde banii oamenilor, nu fur banii oamenilor, nu-mi bat joc de ei, edreptul tău, banii tăi. Deci ţi-am dat, iubitul meu prieten, tot cenici măcar nu ţi-ai dorit, inclusiv CA-ul. Mai mult decât atât,iubitule, n-am ce să-ţi mai dau. Dacă mă mai f... la cap cu stăride nesiguranţă, băi, termină-te dracului, că nu vreau să-ţi facceva. Mie îmi convine ca cineva să nu doarmă noaptea de grijasalariilor.

Ghiţă: Da.

Vîntu: Păi şi atunci de ce? Băi, băiatule, tucrezi că mă f... în propriul c... cu propria p.... ?

Ghiţă: Nu, dar....

Vîntu: Eu am reacţionat doar când am avutsenzaţia că vrei să iei ce nu-i alt tău, atât.

Ghiţă: N-am ce să iau şi am mai zis-o încă odată, de-aia a fost o senzaţie....

Vîntu: Copilu', a fost singura dată când amreacţionat, cu duritate, într-adevăr, că sunt un tip dur, nu suntdus la biserică, dar am reacţionat doar în momentul în care m-amsimţit ameninţat, în rest mi-am văzut de ale mele.

Ghiţă: Alex rezolvă problema cu Ion şi suntemclean.

(...)

Vîntu: Ai vreo nemulţumire, aveţi vreotensiune, ieşiţi de-acolo în faţa blocului şi certaţi-vă câtvreţi.

Ghiţă: O singură dată am zis eu faţă de Enachede o sută cinci..., dar n-am zis.....

Vîntu: Copilu' nu mai băgaţi tensiune întreoameni!

Vîntu: Bun, îţi mai dau nişte..., îţi spun acumnişte chestii în afara....

Ghiţă: Da.

Vîntu: Tu ai intrat într-un joc, ale căruireguli nu le ştii. Ai intrat între..., ca un naiv, că eşti încă unnaiv, eşti prea mic, ai intrat între două grupări uriaşe.

Ghiţă: Adică?!

Vîntu: Vezi-ţi doar de business!

Ghiţă: Păi, nu m-am băgat.

Vîntu: Că-ţi rupem gâtul ori gruparea mea, origruparea Chiorului îţi rupem gâtul dacă ne-ncurci, dacă vomconsidera că ne-aduce un avantaj strategic în războiul nostru, cala.... Prietenul meu, puştiule, ţi-am spus că vreau să te cresc. Numai am această intenţie după întâmplările din ultima vreme, darmăcar un sfat dezinteresat îţi dau. Nu te băga într-un război carenu îţi aparţine. Nu ştii, habar n-ai despre ce e vorba, cine e închestia asta, care sunt regulile unui joc de genul ăsta. Nu leştii. Ai să ai nevoie de un 20 de ani să le înveţi.

Ghiţă: Mai învăţ.

Vîntu: Nu, asta nu se învaţă în două zile, îndouă luni, în doi ani.

Ghiţă: Mai învăţ.

Vîntu: Nu se învaţă în timp scurt. După ce aisă ai tot corpul brăzdat de cicatrici, cu răni sângerânde pe tine,după aia o să înţelegi şi tu cum se joacă un joc d-ăsta. E fărămamă, fără tată şi fără prizonieri.

Vîntu: Realitatea, din moment ce am stabilit cutine şi l-am pus pe Ion ca păstrător al acestei înţelegeri acolo,Realitatea a ieşit din preocupările mele. Cât ar fi, eu nu am mizăacum. Iar când va fi miză, când vor începe marile negocieri, ţi-amspus, ne întâlnim...

(...)

Vîntu: Nu numai că ştiu, dar diferenţa oplătesc eu, alea trei luni de zile diferenţa o plătesc eu, nu numaică ştiu, mă şi costă.

Ghiţă: Peste o sută cincizeci? Mă rog, e oexagerare.

Vîntu: Bine".

În urma acestei convorbiri, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezarau fost reţinuţi de procurorii parchetului instanţei supreme.

În referatul procurorilor prin care se cere arestareapreventivă a celor doi, se arată că în 8 aprilie 2011, a fostîncepută urmărirea penală "in rem" în legătură cu infracţiunea deşantaj comisă asupra lui Ghiţă Sebastian Aurelian.

Prin rezoluţia din data de 19 aprilie 2011 a fost începutăurmărirea penală faţă de învinuiţii Vîntu Sorin Ovidiu şi Ilie IonCezar.

În 24 octombrie 2011, între SC Realitatea Media SA şi SC AsesoftInternational SA a fost încheiat "contractul pentru servicii deconsultanţă şi management strategic şi asigurarea resurselor definanţare ale activităţii", semnat între Sorin Freciu, în calitatede reprezentant al Realitatea Media şi Sebastian Ghiţă, în calitatede reprezentant al SC Asesoft International SA, spunprocurorii.

Obiectul contractului cuprinde ProduseleMedia:

I. Posturi de televiziune: 1.Realitatea TV,2.The Money Channel

II. Posturi de radio: 1. Radio Guerilla, 2.Radio Realitatea FM semnate de aceleaşi părţi şi Anexa nr.2 laContract RTM-ASESOFT nr.GD1029/24 octombrie 2010 care cuprindecuantumul sumelor alocate (5.000.000 de euro), tranşele (între 1-2milioane de euro), termenele de alocare (imediat după semnare şipână la 15 ianuarie 2011), destinaţia (în interesul societăţii), cumenţiunea că sumele sunt purtătoare de dobândă

Potrivit clauzelor contractuale, profitul realizat la sfârşitulfiecărui an, revenea în proporţie de 80 la sută firmei SC AsesoftInternational SA şi 20 la sută SC Realitatea Media SA.

Pentru punerea în aplicare a contractului Ghiţă urma săasigure sursele de finanţare necesare societăţii, să achitedatoriile, să plătească salariile şi toate cheltuielile pentrufuncţionarea în parametrii a societăţii.

Negocierile care au precedat încheierea contractului demanagement s-au desfăşurat la locuinţa lui Vîntu, în prezenţareprezentanţilor SC Realitatea Media SA, Sorin Freciu, DragoşNedelcu, membrii în Consiliul de Administraţie şi reprezentanţii SCAsesoft International SA şi reprezentanţii firmei AsesoftInternaţional SA, Sebastian Ghiţă şi Alexandru Iacobescu, membru înConsiliul de Administraţie, desemnat de Ghiţă. Implicarea lui Vîntuse explică prin faptul că acesta, potrivit declaraţiilor publice,controlează prin persoane interpuse acţionariatul Realitatea Media,spun anchetatorii.

Conform contractului asumat, până la finele anului 2010, Ghiţă acreditat societatea cu peste 4.000.000 de euro, respectivaproximativ 90 la sută din valoarea contractului.

Deşi obiectul contractului prevede atât asigurarearesurselor de finanţare ale activităţii, cât şi preluareamanagementului, Vîntu a continuat să se implice în politicaeditorială şi în administrarea postului Realitatea TV.

În luna decembrie 2010, sub pretextul unor reproşuri şi a unorcritici adresate lui Ghiţă, potrivit cărora nu are experienţaprofesională necesară pentru a desfăşura o activitate editorialăprofesionistă, Vîntu Sorin Ovidiu a început să facă presiuni pentruschimbarea directorului editorial Cătălin Popa.

În acest sens, Vîntu s-a folosit de influenţa pe care o areasupra membrilor Consiliului de Administraţie ce reprezentau SCRealitatea Media SA - Dragoş Nedelcu şi Sorin Freciu - cu scopulîngreunării activităţii lui Sebastian Ghiţă şi punerii acestuia însituaţia de a nu-şi putea îndeplini obligaţiile contractuale.

Astfel, Vîntu urmărea redobândirea controluluisocietăţii, deşi Ghiţă şi-a respectat obligaţiile contractualeprivind finanţarea activităţii trustului de presă şi achitareasalariilor angajaţilor, sumele investite depăşind suma de 5.000.000euro.

În acest sens este relevantă discuţia purtată, miercuri, de 20aprilie, între Vîntu şi Ghiţă:

"Vîntu: Până când nu ai greşit, nu m-ambăgat.

Ghiţă: Eu cred că momentul decisiv a fostmomentul în care aţi vrut să-l daţi afară pe Popa pentru că nu vărăspundea la telefon pentru că aşa vroiau Freciu cu Nedelcu. Atuncimie mi s-a părut că a fost o chestiune care m-a făcut să cred, măi,eu nu contez, eu sunt afară...".

Pentru că Ghiţă nu a fost de acord cu pretenţiile lui Vîntu, îndata de 27 martie 2011, sub pretextul că s-ar fi preluat abuzivcontractul de închiriere al spaţiului în care-şi desfăşoarăactivitatea postul de televiziune Realitatea TV, din dispoziţia luiVîntu, un număr de aproximativ 40 de persoane, au intrat cu forţaîn spaţiile redacţionale, pentru ca la final să vină personal şiVîntu.

Pretinsa preluare abuzivă a contractului de închiriere a fost şijustificarea pentru care cele 40 de persoane au "intervenit", însensul că reprezintă firma de pază care ar avea contract de pază alsediului. Scopul prezenţei inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu a fostde a convinge persoana vătămată de "forţa" pe care o deţine şi de acrea condiţiile în care a ameninţat în mod direct partea vătămatăcă va pune să fie ucis.

Cu ocazia acestei întâlniri din data de 27 martie 2011, Ghiţă afost ameninţată nemijlocit cu moartea de către Vîntu şi apoi i-asolicitat remiterea sumei de cca.200.000 de euro, pentru a nudetermina rezilierea contractul. Aceste împrejurări rezultă dindeclaraţia părţii vătămate care se coroborează cu conţinutuldiscuţiei înregistrate la data de 2 aprilie 2011 în care se facereferire la acest incident.

Deşi Ghiţă a menţionat că prevederile contractului nu indică oasemenea clauză, Vîntu şi-a reiterat pretenţiile, şi aîncunoştinţat persoana vătămată că din acel moment, bărbatul care-lînsoţea şi despre care a aflat că se numeşte Ion Ilie, va rămâne înpermanenţă la Realitatea TV.

Ulterior, Ghiţă a aflat că motivaţia publică a acesteidecizii ar fi că Ion Ilie este un "reprezentant al acţionariatuluimajoritar", adică al lui Vîntu, însă în realitate era persoana caretrebuia să se asigure că v-a remite suma de banisolicitată.

Ilie Ion Cezar era "păstrătorul" înţelegerii RealitateaTV cu Ghiţă, potrivit procurorilor.

"Constrângerea s-a realizat prin îngrădirea libertăţii deacţiune a părţii vătămate care permanent îl avea în preajmă pe omulimpus de inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu , respectiv inculpatul IlieIon Cezar aşa încât, temerea şi nesiguranţa să-i aducă atingerelibertăţii de opţiune pentru a ceda pretenţiilor injuste, înspecial prin remiterea sumei de bani, care asigura un folos ambilorinculpaţi", mai spun procurorii.

Judecătoria sectorului 5 Bucureşti urmează să decidă dacă vaemite mandat de arestare preventivă pe numele lui Sorin OvidiuVîntu şi al lui Ion Ilie Cezar.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
VÎNTU ,
ANCHETĂ ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.