Voiculescu, trimis în judecată în dosarul privatizării ICA

Preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, alături de alte 12 persoane printre care fostul ministru al telecomunicaţiilor Sorin Pantiş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

134 afișări
Imaginea articolului Voiculescu, trimis în judecată în dosarul privatizării ICA

Voiculescu, trimis în judecată în dosarul privatizării ICA (Imagine: Mediafax Foto)

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al predecesorului PC, Partidul Umanist Român (PUR), director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat de complicitate la infracţiunea de care este acuzat Corneliu Popa, dar şi de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Vlad Nicolae Săvulescu, director al Direcţiei Privatizare-Concesionare a ADS, este acuzat de complicitate la infracţiunea lui Corneliu Popa, dar şi de instigare la fals intelectual şi de uz de fals.

Marian Gheorghe Domnişoru, expert în cadrul Serviciului de Privatizare al ADS, este acuzat de complicitate la infracţiunea lui Corneliu Popa, de fals intelectual şi de uz de fals.

Gheorghe Sin, membru al AGA a ICA, şi Constantin Baciu, reprezentant al Ministerului Agriculturii în AGA a ICA, sunt acuzaţi de complicitate la infracţiunea lui Corneliu Popa, dar şi de abuz în serviciu.

Fostul ministru al telecomunicaţiilor, Sorin Pantiş, membru PUR şi director general executiv al GRIVCO, Alexandru Petre, Marinescu Grigore şi Vica Ene - cenzori ai ICA -, Flavius Adrian Pop, membru al CA al ICA şi Cătălin Sandu Jean, fost administrator al SC "Benefica" SA Bucureşti, firmă din grupul GRIVCO, în perioada 1 ianuarie 2002 – 28 ianuarie 2005, director al Direcţiei Juridice din cadrul ADS în perioada octombrie 2001- mai 2005, membru AGA a ICA SA Bucureşti în perioada noiembrie 2003, secretar executiv al PC şi vicepreşedinte al AVAS, sunt acuzaţi de complicitate la infracţiunea lui Corneliu Popa, fără a li se imputa şi alte fapte.

"În perioada 1991-2003, inculpaţii au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către GRIVCO SA Bucureşti, a pachetului de acţiuni deţinut de ADS la ICA, la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală şi în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare. ICA a devenit atractiv datorită activelor sale imobiliare valoroase, respectiv terenul în suprafaţă de 36.676 de metri pătraţi şi construcţiile în suprafaţă desfăşurată de 9.983 de metri pătraţi, amplasate în zona rezidenţială a lacului Băneasa şi având toate utilităţile în apropiere", se arată în comunciatul DNA.

Citând din rechizitoriu, procurorii anticorupţie mai acuză că, în perioada 31 mai 2002 – 24 noiembrie 2003, Dan Voiculescu şi-ar fi folosit influenţa de preşedinte al PUR asupra lui Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş şi Jean Cătălin Sandu.

În 16 iulie 2003, Corneliu Popa, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului, a aprobat, fără mandat din partea statului român, declanşareaa procesului de privatizare a ICA, stabilind o valoare a pachetului de acţiuni de 94,5 ori mai mică decât valoarea comercială reală a acestuia, în complicitate cu Jean-Cătălin Sandu.

Apoi, în 7 noiembrie 2003, Corneliu Popa a aprobat continuarea procedurii de privatizare ilegal începute în scopul de a facilita adjudecarea pachetului de acţiuni prin licitaţie de către GRIVCO SA, în condiţii discriminatorii. "La licitaţia trucată organizată de către ADS a participat Grivco SA, reprezentată de inculpatul Pantiş Sorin şi inculpatul Mencinicopschi  Gheorghe", precizează DNA, în documentul citat.

Totodată, Jean Cătălin Sandu, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu, Vica Ene, Flavius Adrian Pop şi Ghoerghe Marin Domnişoru sunt acuzaţi că ar fi facilitat, în diferite modalităţi, adjudecarea de către GRIVCO, prin licitaţie, a pachetului de acţiuni ICA deţinut de ADS la un preţ mult mai mic (de 75,5 ori) faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii şi netransparente şi prin subevaluarea cu intenţie a terenurilor, construcţiilor şi a titlurilor de participare.

Acest pachet de acţiuni a fost achiziţionat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7.900.929 euro, susţin procurorii.

În cadrul procesului de privatizare, la îndemnul lui Vlad Nicolae Săvulescu, Domnişoru ar fi falsificat documentaţia, consemnând în fals că a fost îndeplinită condiţia publicităţii intenţiei de privatizare.

În 30 martie 2004, Mencinicopschi şi Pantiş ar fi întocmit în fals un proces-verbal de predare-primire în care au atestat nereal faptul că societatea GRIVCO Bucureşti a predat către ICA două echipamente necesare activităţilor institutului şi au folosit acest document la Oficiul Registrului Comerţului cu ocazia înscrierilor referitoare la majorarea de capital social al SC ICA SA.

"Ulterior, în perioada 24 mai 2004 – 14 februarie 2005, inculpatul Voiculescu Dan a dobândit, în nume propriu, pachetul majoritar de acţiuni ale SC ICA SA, prin încheierea unui contract de cesiune de acţiuni între inculpat şi SC GRIVCO SA Bucureşti şi prin două operaţiuni succesive de majorare a capitalului social, cunoscând modul ilicit în care aceste acţiuni au trecut în proprietatea GRIVCO, pentru ca mai apoi să doneze aceste acţiuni celor două fiice ale sale", se mai arată în comunicat.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici