Vrei să-ţi cumperi o maşină second-hand? Află cum poţi verifica dacă a fost implicată într-un accident

Şoferii asiguraţi printr-o poliţă de răspundere civilă auto (RCA) îşi pot verifica istoricul daunelor proprii într-o bază de date care cuprinde informaţii despre toate poliţele auto obligatorii emise în ultimii cinci ani, potrivit unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), intrată în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute.

1363 afișări
Imaginea articolului Vrei să-ţi cumperi o maşină second-hand? Află cum poţi verifica dacă a fost implicată într-un accident

Anterior, baza de date CEDAM, care este administrată de CSA pe baza datelor transmise de asigurători, putea fi interogată de persoanele fizice doar pentru a afla dacă un autovehicul deţine sau nu o poliţă RCA valabilă.

Informaţiile despre istoricul daunelor erau accesibile numai asigurătorilor, care le foloseau pentru a stabili tariful poliţelor nou-emise.

Dacă informaţiile privind existenţa unei poliţe valabile sunt accesibile oricui, fiind afişate pe baza numărului de înmatriculare, istoricul daunelor poate fi accesat numai de proprietarul autovehicului, motorul de căutare al CEDAM incluzând în acest caz un câmp obligatoriu unde trebuie introdus codul numeric personal al asiguratului (sau codul fiscal în cazul firmelor).

Accesul la istoricul daunelor proprii reprezintă un atu pentru asiguraţii fără accidente la activ care decid să îşi vândă autoturismele, dar şi pentru cumpărătorii de ma­şini second-hand. Practic, orice cum­părător poate cere proprietarului să îi prezinte istoricul real al daunelor maşinii aflată la vânzare pe baza unei simple interogări a unei baze de date online.

Citeşte mai multe despre maşinile second-hand implicate în accidente pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici