Zeci de mii de profesori afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret", în grevă de avertisment

Câteva zeci de mii de cadre didactice afiliate la Federaţia "Spiru Haret" au declanşat, luni, greva de avertisment, după ce au cerut Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, să se întrunească de urgenţă şi să respingă ordonanţa privind amânarea majorării cu 50 la sută a salariilor profesorilor.

128 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de profesori afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret", în grevă de avertisment

Zeci de mii de profesori afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret", în grevă de avertisment (Imagine: Mediafax Foto)

Aproximativ 10.000 de cadre didactice din Iaşi afiliate la Federaţia "Spiru Haret" au intrat, luni dimineaţă, în grevă de avertisment, protestul paralizând activitatea în majoritatea şcolilor judeţului, în timp ce în alte judeţe din Moldova cursurile decurg normal.

În judeţul Iaşi, potrivit liderilor sindicali, din cei 13.000 de profesori câţi sunt în judeţ peste 75 la sută participă la grevă, aceştia fiind afiliaţi la Federaţia Spiru Haret.

Vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviuniu Lăcustă, a declarat, luni dimineaţă, că primele semnale primite din teritoriu arată că mare parte din profesori au aderat la protest, iar unele şcoli sunt pustii, elevii nevenind la ore.

"În toate şcolile în care avem membrii de sindicat nu se fac ore. Este o aderenţă masivă la protestul nostru. Unele şcoli sunt pustii, pentru că elevii nu au venit la şcoală. Un astfel de caz este Colegiul Naţional din centrul municipiului, care la această oră este gol. În toate şcolile profesorii s-au retras în cancelarii şi discută situaţia creată de refuzul guvernul de a ne majora salariile”, a afirmat Laviuniu Lăcustă.

De greva de avertisment a cadrelor didactice sunt afectate şi majoritatea liceelor de elită din Iaşi, precum Colegiul Racoviţă, Colegiul Negruzzi şi Colegiul Naţional, unde elevii nu vor face ore.

În judeţul Vaslui, peste 800 de profesori din aproximativ 25 de unităţi de învăţământ au intrat în grevă de avertisment luni dimineaţă. În majoritatea cazurilor profesorii şi învăţătorii au venit la şcoală, însă nu ţin cursuri.

”Am declanşat greva de avertisment pentru o zi întreagă, profesorii nu vor preda şi nu vor asculta elevii, existând chiar situaţii în care cadrele didactice aflate în grevă nu au venit la şcoală”, a declarat Constantin Rupa, preşedintele filialei Vaslui a Federaţiei sindicale "Spiru Haret".

Potrivit acestuia, organizaţia sindicală a anunţat încă de vineri Inspectoratul Judeţean Şcolar că membrii sindicatului "Spiru Haret” vor intra luni în grevă.

În judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani şi Bacău cursurile se desfăşoară normal în toate unităţile de învăţământ, în aceste patru judeţe sindicatele din educaţie fiind afiliate la alte confederaţii sindicale decât "Spiru Haret".

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici