Zgonea cere urgenteze dezbaterile la Legea câinilor fără stăpân

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, le-a transmis, miercuri, o scrisoare preşedinţilor comisiilor juridice şi pentru administraţie, Bogdan Ciucă, respectiv Marin Almăjanu, precum şi liderilor grupurilor parlamentare, prin care le solicită să urgenteze dezbaterile la legea câinilor fără stăpân.

258 afișări
Imaginea articolului Zgonea cere urgenteze dezbaterile la Legea câinilor fără stăpân

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Vă rog să depuneţi toate eforturile pentru urgentarea dezbaterilor proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/ 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân în cadrul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic", precizează Zgonea în scrisoarea menţionată.

Preşedintele Camerei Deputaţilor menţionează că, în opinia sa, este oportun ca la discuţiile pe această temă să fie invitate organizaţiile pentru protecţia animalelor, reprezentanţi ai administraţiilor locale, ai autorităţii sanitar-veterinare, ai autorităţii pentru protecţia copilului, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniu.

"Acest demers este esenţial pentru ca forma finală a proiectului să beneficieze de o largă susţinere atât la nivelul societăţii civile, cât şi la nivel instituţional. Vă asigur de tot sprijinul meu pentru realizarea acestui obiectiv şi sunt convins că împreună vom reuşi să găsim soluţia legislativă care să reglementeze clar şi previzibil atribuţiile şi competenţele ce trebuie exercitate pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân", mai arată Zgonea în scrisoare.

El consideră că până acum s-a făcut mult prea puţin şi mult prea izolat pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.

"În ultimele zile am fost cu toţii martorii unor evenimente tragice, care nu ar trebui să aibă loc niciodată într-o ţară ca România, membră a Uniunii Europene. Un copil de numai patru ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost sfâşiat de o haită de maidanezi, în timp ce se juca cu fratele său în parc. O altă femeie se zbate între viaţă şi moarte la spital, după ce a fost muşcată de zeci de ori de câinii fără stăpân. Consider că în calitate de reprezentanţi ai cetăţenilor în Parlament - forul democratic suprem al statului român - avem datoria să găsim mecanismele legislative concrete şi rapide pentru combaterea acestui fenomen", mai arată Zgonea.

Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor i-a transmis o scrisoare pe această temă preşedintelui Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan.

"Consider că este important ca în acest demers Parlamentul să beneficieze de susţinerea autorităţilor locale din România pentru ca forma finală a proiectului să se bucure, în urma dezbaterilor cu toţi actorii vizaţi, de o largă susţinere în rândul populaţiei şi totodată să permită administraţiilor locale să-şi exercite cât mai eficient competenţele în această materie. Vă adresez astfel rugămintea ca în calitate de preşedinte al Uniunii Naţionale al Consiliilor Judeţene să ne acordaţi sprijinul necesar pentru realizarea acestui obiectiv", precizează Zgonea în scrisoarea adresată lui Oprişan.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va începe săptămâna viitoare dezbaterea la proiectul care modifică Legea câinilor fără stăpân, iar la discuţii vor fi invitaţi toţi factorii interesaţi, ONG-uri, reprezentanţii administraţiei locale, a declarat, miercuri, preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici