Ziua Imnului Naţional, sărbătorită în Capitală şi în garnizoanele din ţară/ Mesajele transmise de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă | VIDEO

Ziua Imnului Naţional va fi sărbătorită duminică, 29 iulie, în toate garnizoanele din ţară, potrivit ministerului Apărării Naţionale (MApN).

776 afișări
Imaginea articolului Ziua Imnului Naţional, sărbătorită în Capitală şi în garnizoanele din ţară/ Mesajele transmise de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă | VIDEO

Ziua Imnului Naţional va fi sărbătorită, duminică, în toate garnizoanele din ţară

„Astăzi, 29 iulie, celebrăm Imnul Naţional, unul dintre simbolurile fundamentale ale statalităţii, independenţei, suveranităţii şi unităţii naţionale, alături de Drapel, Stema de stat şi Sigiliu. Zilele Revoluţiei de la 1848 au consfinţit intonarea pentru prima dată, pe linia melodică a compozitorului Anton Pann, a versurilor poemului patriotic compus de Andrei Mureşanu. Cântecul a avut un rol important în redeşteptarea speranţei de mai bine şi a demnităţii colective în momentele-cheie ale istoriei româneşti – Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial şi Revoluţia din decembrie 1989, ceea ce a justificat pe deplin opţiunea alegerii sale ca imn naţional, în anul 1990”, se arată în mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României.

Şeful statului a mai afirmat că, în anul sărbătoririi a o sută de ani de la Marea Unire de la 1918, marcarea «Zilei Imnului Naţional» constituie un bun prilej de a reînnoi angajamentul pentru consolidarea unei Românii puternice, europene şi de a reafirma ataşamentul faţă de principiile democraţiei şi statului de drept.

”Sunt convins că Imnul Naţional, prin mesajul său vibrant, va continua să inspire unitate şi solidaritate în jurul valorilor pe care s-a construit România modernă: libertate, dreptate, pluralism politic şi respect faţă de lege. La mulţi ani Imnului Naţional! La mulţi ani, România!”, a conchis preşedintele Iohannis.

Viorica Dăncilă, de Ziua Imnului: ”Deşteaptă-te, române! ” ne emoţionează ori de câte ori îl auzim

Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Imnului, spunând că acesta are o însemnătate aparte pentru popor. Un mesaj a venit şi din partea Ministerului de Externe.

“Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. "Deşteaptă-te, române!" le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate. Astăzi, ”Deşteaptă-te, române!” este imnul nostru naţional şi ne emoţionează ori de câte ori îl auzim ca o încununare a succeselor compatrioţilor noştri. Respect pentru acest simbol al naţiunii! La mulţi ani, Imnului Naţional! La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”, se arată în mesajul transmis de Viorica Dăncilă.

Un mesaj a venit şi din partea Ministerului de Externe

"Consacrat prin Constituţia României ca simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, Imnul Naţional reprezintă unul dintre reperele care definesc identitatea naţională a românilor şi care oferă lumii întregi, când este intonat, o sinteză muzicală, simbolică şi unică, a acesteia. În anul Centenarului Marii Uniri, Ziua Imnului Naţional capătă valenţe deosebite, împlinindu-se şi 170 de ani de la prima intonare a imnului ”Deşteaptă-te, române!”. Imnul Naţional a fost martorul unor evenimente-reper ale istoriei naţionale. În prezent, Imnul Naţional al României răsună pretutindeni în lume, inclusiv în momente şi acţiuni de înalt nivel în relaţiile bilaterale şi diplomatice, precum şi la concursurile şi competiţiile internaţionale, la care tot mai mulţi tineri români urcă pe prima treaptă a podiumului. Ziua de 29 iulie 2018 reprezintă şi un prilej de recunoştinţă faţă de înaintaşii noştri, faţă de eroii căzuţi pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial şi de făuritorii statului naţional unitar modern, a căror memorie ne motivează să ne păstrăm demnitatea, să cultivăm respectul faţă de valorile naţionale şi să privim cu încredere spre viitor", transmite MAE.

Şi în acest an, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi de institutele culturale româneşti din străinătate organizează, pentru marcarea Zilei Imnului Naţional, o serie de manifestări de diplomaţie publică şi culturală.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici