Accidentarea Cristinei Neagu | Pompiliu Popescu, fostul medic al "Generaţiei de Aur": Una dintre cele mai grave ale unui sportiv

Pompiliu Popescu, fostul medic al "Generaţiei de Aur", a explicat, la ProSport Live, cum trebuie să decurgă recuperarea de şase luni pentru ca Neagu să revină pe teren. Handbalista s-a accidentat în meciul cu Ungaria, verdictul fiind ruptură a ligamentelor încrucişate ale genunchiul drept.

2150 afișări
Imaginea articolului Accidentarea Cristinei Neagu | Pompiliu Popescu, fostul medic al "Generaţiei de Aur": Una dintre cele mai grave ale unui sportiv

Accidentarea Cristinei Neagu | Pompiliu Popescu, fostul medic al "Generaţiei de Aur": Una dintre cele mai grave ale unui sportiv

"Am văzut şi am reţinut accidentarea. E una dificilă, una dintre cele mai grave ale unui sportiv, fie că e handbal, fotbal, rugby...îl scoate din competiţie timp de şase luni. Aceste ligamente încrucişate anterioare trebuiesc înlocuite. Se face o ligamentoplastie, adică se prelevă o porţiune dintr-un tendon patelar sau semitendinos de la acelaşi picior şi se fixează în două şuruburi, trecându-se printr-un canal osos, adică traversând tibia şi femurul. Acele şuruburi sunt bio resorbabile, adică ele vor fi resorbite de ţesutul osos în timp, între doi şi cinci ani dispar. Nu se mai scot ca înainte, când erau de titan", a explicat Pompiliu Popescu, la ProSport Live.

TITLURILE ZILEI

Omul care a avut grijă zeci de ani de jucătorii naţionalei a precizat că recuperarea, care durează şase luni în astfel de cazuri, este dificilă.

"Recuperarea e dificilă. Dacă nu e făcută corect şi la timp poate duce la complicaţii. Cea mai frecventă e atunci când intervine imposibilitatea articulaţiei genunchiului de a mai executa flexia la parametrii maximi sau normali, adică nu mai poate să îndoie genunchiul la nivel normal...se ajunge la scurtarea membrului respectiv şi la imposibilitatea de a face toată gama de mişcări din timpul jocului sau a antrenamentului. Operaţiile se fac şi-n România fără probleme. Se fac cu succes, de mulţi, mulţi ani. În totalitate sunt şase luni până intră în competiţie. Această perioadă are un calendar, adică primele două saptamani se scot firele şi genunchiul e fixat într-o orteză la 90 de grade. Sub revizie medicală şi sub control, sportivul respectiv merge trei săptămâni în două carje fiindcă nu are voie să calce pe piciorul operat. La trei săptămâni se face control şi dacă articulaţia e bine, atunci se trece la sprijin şi pe piciorul afectat, dacă nu, se amâna la patru săptămâni, adică stă aproximativ o lună în cârje...Intervine şi atrofia muşchiului...se atrofiază repede şi se 'pune' foarte greu la loc. Oricum, sigur ea va fi aptă pentru turneul final următor", a explicat Pompiliu Popescu.

Potrivit informaţiilor ProSport, Cristina Neagu a suferit o ruptură a ligamentelor încrucişate de la genunchiul drept, verdictul medicilor sosind după RMN-ul efectuat joi dimineaţă. În aceste condiţii, Cristina Neagu nu va mai juca în acest sezon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici