Baschetul a devenit sport profesionist în România

Guvernul României a adoptat o Hotărâre prin care baschetul devine sport profesionist, urmând ca FR Baschet să prezinte normele de aplicare, în maximum 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

663 afișări
Imaginea articolului Baschetul a devenit sport profesionist în România

Baschetul a devenit sport profesionist în România (Imagine: Mediafax Foto)

Hotărârea a fost adoptată în 31 august, iar actul nr. 883 a fost publicat în Monitorul Oficial din 9 septembrie.

Potrivit comunicatului remis MEDIAFAX se prevăd următoarele: "În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 14 alin. (9) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre: Art. 1. Se aprobă practicarea sportului profesionist în ramura de sport baschet; Art. 2. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, FR Baschet va elabora şi va prezenta spre avizare Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret normele privind condiţiile de practicare a sportului profesionist în ramura de sport baschet".

TITLURILE ZILEI

Documentul este semnat de premierul Emil Boc şi contrasemnat de miniştrii Daniel Funeriu (MECTS) şi Sebastian Lazaroiu (MMFPS).

După cum se arată şi în nota de fundamentare a proiectului înaintat Guvernului, "oficializarea practicării sportului profesionist în ramura de sport baschet într-un cadru organizatoric şi normativ coordonat şi controlat de Federaţia Română de Baschet va conduce la crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea acestui sport atât la nivel de amatori cât şi ca profesionişti". "Recunoaşterea ramurii baschet ca ocupaţie permite consolidarea raporturilor dintre structurile sportive şi sportivi, între aceştia creându-se obligativitatea încheierii unor contracte ferme sau convenţii civile ce conţin drepturi şi obligaţii clare pentru ambele părţi, ceea ce ar conduce la limitarea situaţiilor litigioase ce apar între sportivi şi club. Totodată este necesar de subliniat faptul că sportivilor profesionişti care încheie cu o structură sportivă o convenţie civilă, li se asigură, la cerere, participarea şi plata la un sistem de pensii, public şi/sau privat, în condiţiile legii. Totodată, prin recunoaşterea baschetului ca sport profesionist s-ar statua şi profesia de sportiv-baschetbalist, poziţie existentă în cadrul Clasificarii Ocupaţiilor în România la nr. 3475(05)", se menţionează în document.

FR Baschet urmează să susţină o conferinţă de presă pe această temă, în cursul săptămânii viitoare.

Celelalte sporturi profesioniste din România sunt fotbalul, handbalul, rugbiul şi voleiul, respectiv boxul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici