Becali a contestat sacţiunea CNCD primită pentru că i-a făcut ţigani pe rapidişti

Finanţatorul stelist Gigi Becali a contestat la Curtea de Apel Bucureşti amenda primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru declaraţiile pe care le-a făcut în octombrie 2009, potrivit cărora suporterii rapidişti şi patronul echipei giuleştene, George Copos, sunt ţigani.

22 afișări
Imaginea articolului Becali a contestat sacţiunea CNCD primită pentru că i-a făcut ţigani pe rapidişti

Becali a contestat sacţiunea CNCD primită pentru că i-a făcut ţigani pe rapidişti (Imagine: Constantin Vlădescu/Mediafax Foto)

Gigi Becali a cerut instanţei anularea Hotărârii numărul 602 a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), din 26 noiembrie 2009. El a fost amendat atunci cu 1.000 de lei.

Procesul va începe la Curtea de Apel Bucureşti în 8 iunie.

În 12 octombrie 2009, Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis să se autosesizeze în cazul declaraţiilor făcute de finanţatorul clubului Steaua, europarlamentarul Gigi Becali, la adresa patronului clubului Rapid Bucureşti şi a suporterilor echipei.

Gigi Becali declarat, în 9 octombrie 2009, că rapidiştii nu se supără când sunt făcuţi ţigani, deoarece ei sunt "ţigani curaţi, pursânge" şi nu vor să li se spună romi.

"Ţiganii ăştia de la Rapid mă înjură la Piatra Neamţ, la Ploieşti, la Bacău! Nu o să intre niciun rapidist în Ghencea, ţiganii să se ducă la ei acasă să înjure! Dacă mă uit bine, şi Copos este la fel ca ei, ţigan. Este cam bruneţel şi are tenul închis la culoare", a afirmat atunci Becali la un post de televiziune.

În timpul conferinţei de presă, o ziaristă i-a atras atenţa lui Becali că i-a făcut pe rapidişti "într-un fel", iar acesta a replicat: "În care fel i-am făcut? I-am făcut cum nu sunt ei? Păi, neamţul e neamţ, românul e român, polonezul e polonez, ţiganul e ţigan. Eu cunosc ţigani cărora dacă le spui romi se supără, că el zice că e ţigan. Ăia care sunt ţigani adevăraţi şi respectă etnia lor, vor să le spui ţigan. Du-te la Regele Cioabă şi spune-i rom. Dacă îţi spui rom, îţi e ruşine să fii ţigan, ţi-e ruşine de neamul tău, eşti nenorocit. Ăştia de la Rapid nu se supără, pentru că ei sunt ţigani curaţi, pursânge. Nu se supără dacă le spui, că ei nu vor romi. Ai văzut că le-am luat apărarea, că nu au mâncat din friptură. Au muncit şi CFR şi Urziceni au jucat în Liga Campionilor."

După afirmaţiile lui Becali, acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, anunţa că va cere comisiilor FRF şi LPF sancţionarea finanţatorului stelist Gigi Becali pentru "intoleranţă rasială". Copos susţinea că FC Rapid va sesiza şi Parlamentul European referitor la declaraţiile rasiste ale lui Gigi Becali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici