Bryan Nouvier explică felul în care sunt crescute în academiile din Franţa starurile lumii/ Cum arată o zi obişnuită la o academie care îşi propune să găsească “baloane de aur”

Nouvier îşi acordă note şi poveşteşte o zi obişnuită de la o academie care îşi propune să găsească “baloane de aur”. Fotbalistul de 22 de ani a crescut la Metz, una dintre academiile celebre din “Hexagon”.

184 afișări
Imaginea articolului Bryan Nouvier explică felul în care sunt crescute în academiile din Franţa starurile lumii/ Cum arată o zi obişnuită la o academie care îşi propune să găsească “baloane de aur”

Bryan Nouvier explică felul în care sunt crescute în academiile din Franţa starurile lumii/ Cum arată o zi obişnuită la o academie care îşi propune să găsească “baloane de aur”

“Naţionala Franţei poate alinia trei echipe de nivel apropiat!” De câte ori nu am auzit asta, din partea oamenilor de fotbal? Dembele, Pogba sau Mbappe sunt în top 4 transferuri all-time în fotbal, depăşind fiecare suta de milioane de euro. Avem şi noi francezii noştri, în fotbalul românesc şi am stat de vorbă cu unul dintre ei, pentru a încerca să aflăm cum funcţionează “incubatorul” de staruri din Franţa. Cum sunt crescuţi tinerii, pe ce se bazează antrenamentele de la juniori şi cum ajung să fie descoperiţi cei mai buni.

Interlocutorul nostru este Bryan Nouvier, francez, năcut la Metz, în oraşul uneia dintre cele mai celebre academii din Franţa. Are 22 de ani, joacă la CFR din 2015 şi posedă o tehnică peste media din Liga I. “Sunt tânăr, cred că sunt rapid, pot să driblez, pot să centrez. În sezonul trecut am avut cele mai multe pase de gol de la CFR. Trebuie însă să marchez mai mult. Acesta este punctul meu slab”, se prezintă extrema stângă de la CFR.

TITLURILE ZILEI

L-am rugat să-şi dea şi note şi a fost destul de aspru cu el. “Pentru tehnică mi-aş da un 8, pentru viteză nota 7, forţă de 7, pentru şut 8 şi pentru pase 9”, consideră Nouvier, care este încântat de actualul sezon, cu CFR: “Pentru moment, acest sezon este foarte bun. Echipa face o treabă foarte bună, suntem pe primul loc, facem ceeea ce ne spune antrenorul, încercăm să dăm maxim din ce putem. Cred că suntem cea mai bună echipă din campionat. La final, vom vedea, dar acum suntem pe primul loc. Este doar prima parte din campionat”.

A avut nevoie de un cantonament ca să-l convingă pe Dan Petrescu să nu-l pună pe lista cu disponibilizaţi. Crede că efortul său din teren şi faptul că face bine şi faza defensivă l-au salvat. “Am vorbit mult cu antrenorul, mi-a dat încredere, a încercat să mă ajute la antrenamente. Cred că m-a plăcut pentru ceea ce fac pe teren. Uneori trebuie să ne apărăm şi eu încerc să fac maxim din ce pot şi în faza defensivă, alteori atacăm mai mult, pentru moment este bine”, povesteşte fotbalistul francez.

Întorcându-ne la Franţa, Nouvier a crescut la Academia Metz, de unde au ieşit şi Battiston, Robert Pires, Malouda, Louis Saha, Miralen Pjanic sau Sadio Mane. Este o fabrică de talente, iar Nouvier a trecut prin ea. “Câteodată te antrenezi cu profesioniştii, care nu prind lotul la prima echipă şi asta te ajută foarte mult. Am învăţat multe de la Malouda. Îmi plăcea să driblez foarte mult, dar îmi spunea să nu ţin mingea, să pasez, să încerc un-doi-uri. Să ridic capul când primesc mingea, ca să văd jocul, să gândesc mai repede, să pasez din prima şi să-mi ajut colegii”, îşi aminteşte Nouvier.

Din primele declaraţii observăm o mare diferenţă în privinţa abordării educaţiei, în viaţa unei academii de fotbal din Franţa, faţă de una obişnuită din România. Rezultatele şcolare sunt obligatorii în pregătirea marilor fotbalişti. “Cred că Metz este în top 10 în Franţa. Academia înseamnă două lucruri acolo: fotbal şi şcoală. Dacă nu eşti bun la şcoală eşti terminat pentru acest club, chiar dacă eşti bun la fotbal. Câteodată pun educaţia înaintea fotbalului”, povesteşte fotbalistul CFR-ului.

Odată rezolvată problema şcolară un tânăr fotbalist francez se loveşte şi de un program “spartan”. “Dacă este începutul sezonul, ai câteodată 3 antrenamente pe zi. La 6 dimineaţa faci sală, apoi mănânci, te întorci la 10 şi termini ziua la ora 5 după masa. Munceşti foarte mult acolo”, ne spune Nouvier.

Pregătirea fotbaliştilor, din toate punctele de vedere, este un alt obiectiv asumat de academiile din Franţa. Antrenamente diversificate, făcute cu mult mai mulţi antrenori decât la noi. “În fiecare zi se face altceva. Lunea, antrenamentul e bazat pe tehnică, marţi faci exerciţii pentru lovirea mingii cu capul, miercuri exersezi şuturile… Mereu altceva. Erau vreo 6-7 antrenori, iar la echipa mare erau mai mulţi de 10”, dezvăluie francezul.

Concurenţa ridicată este o altă problemă căreia trebuie să-i facă faţă un tânăr jucător francez, dornic de o carieră fotbalistică. Metz, spre exemplu, are parteneriate cu Senegal, India sau China. Sunt ţări unde caută mereu juniori talentaţi, care sunt apoi aduşi la Academie. Pregătesc jucătorii de acolo, dar şi pe antrenorii lor. “Au parteneriat cu Senegal, în Dakar, de exemplu. Dacă găsesc un jucător bun, îl aduc la echipă şi dacă e bun semnează cu ei. Au mulţi scouteri în ţară şi aduc mulţi jucători, tot timpul. Poate fizic sunt mai buni jucătorii africani, dar la tehnică sunt la fel. Fotbalul e la fel”, povesteşte Bryan Nouvier.

El a ajuns în România, jucând un singur amical pentru echipa mare a lui Metz. Nu visează însă să se întoarcă în Franţa şi spune că vrea să reuşească aici. “Când am terminat contractul cu Metz am vorbit mult cu Răzvan Zamfir. Am fost o lună la Bari, dar după am avut o întâlnire cu antrenorul şi mi-a spus că pot continua, dar că sunt tânăr şi trebuie să joci mai mult, decât aş putea să joc acolo. Zamfir mi-a spus că poate vorbi cu CFR, aşa că am semnat aici”, spune stângaciul de 22 de ani.

Subiectul PSG este unul mult discutat între francezi. Diferenţa făcută prin banii investiţi şi rezultatele imediate nu sunt probleme pentru fotbalul francez, crede Nouvier, care vede doar lucrui pozitive în campania de transferuri a PSG-ului. “Au banii să facă asta, deci de ce nu? Se vede însă o mare diferenţă când joacă cu Ajaccio sau Metz, de exemplu. Câştigă foarte uşor. Este bine că au făcut investiţii, pentru că multă lume se uită acum la campioantul din Franţa să vadă una dintre cele mai bune echipe din lume şi să-i urmărească pe Mbappe, pe Neymar, Cavani.. Este bine, pentru că fotbalul evoluează”, consideră fotbalistul de la CFR.

Este stângaci, dar nu l-a văzut niciodată jucând pe cel mai bun stângaci al nostru, Gică Hagi. “Nu l-am văzut niciodată, dar am auzit că a fost cel mai bun jucător din România, ca Maradona, ca Messi, deci a fost un jucător foarte bun. Mie îmi place Lionel Messi, pentru că poate schimba soarta unui meci într-un minut”, încheie Nouvier.
 


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici