EXCLUSIV - Acuzaţii la adresa lui Gheorghe Tadici. Holhoş: Le sugera coechipierelor să mă "articuleze"

Fosta golgheteră Adriana Holhoş povesteşte în exclusivitate pentru MEDIAFAX cum a ajuns să fie trimisă să muncească la birou ca secretară de către Gheorghe Tadici, deoarece a refuzat să-şi prelungească înţelegerea cu HC Zalău şi cum acesta le spunea coechipierilor să o "articuleze".

1820 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Acuzaţii la adresa lui Gheorghe Tadici. Holhoş: Le sugera coechipierelor să mă "articuleze"

EXCLUSIV: Acuzaţii la adresa lui Gheorghe Tadici. Holhoş: Le sugera coechipierelor să mă "articuleze" (Imagine: Calin Ilea/Mediafax Foto)

Se ştie că, în România, vânătorul e bătut la fund cu nuiaua în prima lui ieşire pe teren, iar sportivul nou venit într-un colectiv este dezbrăcat şi lovit cu prosopul ud, apoi pus pe soba încinsă, într-o ceremonie intitulată... botez. Ce nu se ştie este că aceste ritualuri din sport au creat "libertatea" unora să recurgă la acte de violenţă, ajungându-se la situaţii înfiorãtoare, gen jucător bătut de coechiperi pentru o simplă greşeală din meci sau pentru cine ştie ce litigiu contractual.

TITLURILE ZILEI

Puţine cazuri au răsuflat de-a lungul timpului, deoarece aceste subiecte sunt în majoritate tabu, frica sau legea omertei împiedicându-i pe cei implicaţi să vorbească despre ele.

Fosta componentã a HC Zalău, Adriana Holhoş, spune într-un interviu că a fost supusă de-a lungul anilor unor experienţe traumatizante de către antrenorul Gheorghe Tadici, prin diverse metode de denigrare, prin jigniri, prin instigarea echipei împotriva ei şi altele. Toate aceste metode de obstrucţionare din ultimul an de contract al fostei golghetere a echipei au culminat cu litigiul contractual, fiind trimisă la birou să facă munca de secretară, în loc să o lase să joace. Iar cazul Adrianei Holhoş nu este singular în sportul românesc.

CV Adriana Holhoş

- născută 17.07.1987

- în 2000-2001 bronz la campionatul naţional de junioare III

- în 2002-2003 bronz la campionatul naţional de junioare I

- în 2003-2004 golghetera turneului final naţional de junioare I

- a debutat în 2003 în liga naţională (la 16 ani) la Silcotub Zalău (ulterior HC), unde a rămas până în 2011.

- a fost prezentă la loturile naţionale de cadete, junioare, tineret şi senioare B

- în ediţiile 2003-2004, 2004-2005 a devenit campioană a României cu Silcotub Zalău

- din 2003 până în 2006 prezentă în cupele europene şi în califcările Ligii Campionilor (unde a avut o contribuţie destul de mare, deşi avea doar 18 ani)

- ediţiile 2009, 2010 - participare în Cupa EHF

- 2009-2010 locul 2 în clasamentul golgheterelor campionatului naţional

- în ultimii ani golghetera echipei H.C. Zalău

- a absolvit facultatea FSEGA din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, iar în prezent este în ultimul an la master.

Fosta golgheteră Adriana Holhoş povesteşte în exclusivitate pentru MEDIAFAX cum a ajuns să fie trimisă să muncească la birou ca secretară de către Tadici, deoarece a refuzat să-şi prelungească înţelegerea cu HC Zalău. Deşi a câştigat memoriul înaintat la FR de Handbal, i s-a desfăcut contractul de muncă, acest lucru urmând să fie judecat de un tribunal civil.

"Tadici a încercat de nenumărate ori să îmi prelungească acordul, care trebuia să îmi expire în 30 iunie, dar eu nu am fost de acord. Am tot amânat, pentru că ştiam că dacă îi spun nu în faţă, mă va lua în vizor şi voi avea de-a face cu el până la sfârşitul contractului. În 2008 am semnat ultimul meu contract cu HC Zalău când clubul a devenit profesionist, practic a fost o reînnoire de contract, eu având înţelegerea până în 2011. Mi s-a făcut contract individul de muncă. În contractul precedent din 2003, pe care l-am semnat când eram încă minoră, se stipula faptul că dacă sunt accidentată mai mult de 30 de zile, mi se prelungeşte înţelegerea automat cu numărul de zile de inactivitate. În cel nou nu apare această stipulare.

Am avut o accidentare în noiembrie, m-a ţinut două luni în afara terenului şi a profitat de lucrul acesta ca să mă sancţioneze, însă m-a sancţionat conform articolelor din contractul vechi plus o diminuare salarială de 40 la sută. M-am consultat cu un avocat, am depus memoriu la federaţie, în martie sau aprilie. Am depus acel memoriu, am avut înfăţişarea cu toţi membrii de la federaţie, dar şi cu el. Înainte să plecam la Bucureşti mi-a spus ca va sta în spatele meu în biroul federaţiei şi va râde la auzirea verdictului. Nu numai că nu a mai putut râde, deoarece am câştigat litigiul, ci nu îi venea să creadă. Cei de la federaţie au făcut dreptate, e scris negru pe alb. Am primit o hârtie cum că să ne rezolvăm problemele pe cale amiabilă în termen de 15 zile.

După ce am ajuns la Zalău, mi-a făcut un preaviz cu desfacerea contractului de muncă, a luat o decizie unilaterală, fără să mă întrebe nimic şi mi-a dat un preaviz. Am renunţat la preaviz, pentru că mă punea să merg patru ore la muncă, la birou şi să fac muncă de secretară, mă punea să stau acolo. În fişa postului, munca mea nu era acolo, ci în sală. Din momentul în care am ajuns în Zalău, după memoriul făcut la Bucureşti, nu m-a mai lăsat să mă antrenez, mă trimitea în tribune să mă încălzesc, mă trimitea în altă parte, separat de colegele mele. Am renunţat la preaviz, pentru că doream să îmi găsesc o altă echipă şi nu aveam posibilitatea să ies din oraş, dacă trebuia să merg zi de zi la serviciu. Aşa am depus o plângere la Tribunalul din Zalău. Am cerut plata salariului până în iunie şi daune morale, deoarece anul acesta nu m-a băgat în teren.

A folosit această accidentare pentru a motiva de ce nu mă bagă, că sunt nerefăcută. Eu de fapt m-am refăcut în decurs de două luni şi dorinţa mea era să joc la potenţial maxim până la sfârşitul contractului, să-mi fac datoria faţă de echipă. În ultimii ani am fost golgetera echipei şi el avea intenţia să scad în valoare, ca să nu mai am posibilitatea să merg la alte formaţii şi să fiu forţată să semnez în continuare cu Zalău. Mi s-a desfăcut contractul de muncă pe motiv de ca nu corespunde profesional. Pe 6 iunie am avut prima înfãţişare", spune Holhoş

Deşi este considerată de către specialişti cea mai talentată jucătoare din ultimii ani de la HC Zalău, Adriana Holhoş susţine că a fost supusă de Tadici unor experienţe cutremurătoare în perioada contractului.

"Eu doream să rămân la Zalău. În 2005, în urma unor certuri, Tadici le sugera fetelor că dacă au probleme cu mine şi nu le convine ceva, să mă «articuleze», să ia măsuri împotriva mea. Majoritatea erau în bisericuţa lui, deoarece nu aveau curajul să pună piciorul în prag. Nu am nimic cu fetele, îmi sunt foarte dragi, dar le este frică de el, pentru că în bisericuţa lui nu pot sta fete cu personalitate. Primul memoriu l-am depus din cauza maltratărilor la care eram supusă. Aveam o accidentare la umăr, iar el le punea pe fete să mă urmărească cu ce mână deschid uşa, cu ce mână iau rucsacul, cu ce mână mănânc, lucruri puerile. În timpul antrenamentelor, în ultimul an, oprea şedinţa, le punea pe fete să mă urmărească cum mă antrenez, le punea să mă umilească. Apoi, la o partidă din deplasare de la Brăila, în timpul meciului a ridicat mâna la mine să mă lovească.

Poate lucrurile astea nu le pot demonstra, dar jucătoarele din jurul meu au văzut lucrurile acestea. El nu se uita la meci, era cu gura pe mine, îmi spunea că trebuie să le încurajez pe fete, să le aplaud, dar eu făceam asta. După meci a zis în faţa tuturor că nu mă bucur de această victorie şi că fetele ar trebui să ia măsuri împotriva mea, că îmi bat joc de munca lor. Ori asta era strategia lui, să întoarcă toată echipa împotriva mea, ca să arate conducerii că eu aş fi cea cu probleme, că aş fi oaia neagră. Strategia asta a folosit-o şi înainte să plece la Oltchim".

Holhoş spune că Tadici te doboară psihic prin toate metodele.

"Nu mă lăsa să merg la şcoală, să mă duc dimineaţa la ore la liceu. Dacă îndrăzneam să mă duc la şcoală, mă sancţiona şi nu mă lua în deplasări. Acum câţiva ani, după un meci din Portugalia, am fost văzută într-o pizzerie, dar la o oră rezonabilă. Pentru asta m-a făcut vampă, iar, în avion, la întoarcere spre ţară, a încercat să-mi trimită alcool printr-o stewardesă, ca mesaj că aş fi beţivă. La sfârşitul lui martie, la antrenamentul de dimineaţă, în ziua lui de naştere, le-a mulţumit celor care i-au trimis mesaj de felicitare. Însă celor care nu l-au felicitat, printre care eu şi alte 2 sau 3 colege, ne-a interzis să mergem la masă, care e plătită de club. Aceste lucruri le făcea din cauza mea iar pentru asta mai aveau şi alte colege de suferit.

Prin orice mijloace caută să te doboare psihic. După un turneu amical în 2009, a decis să amendeze câteva dintre fete, cum obişnuieşte şi în timpul antrenamentelor, deşi acest lucru nu este stipulat în regulamentul de ordine interioară. Eu am refuzat să-i dau banii, restul fetelor s-au supus. Pentru asta, luna următoare mi-a luat 30 la sută din salariu, celorlalte colege înapoindu-le banii. E doar unul din jocurile lui psihologice, să mă dea ca exemplu, să vadă celelalte ce păţesc dacă fac ca mine. Bănuiesc că la multe dintre acest acuze pe care i le aduc, coechipierele mele nu vor depune mărturie, însă nu-mi rămâne martor decât bunul Dumnezeu că nu mint cu nimic. Şi delicat e faptul că nu sunt singura care am trăit astfel de traume, însă celorlalte le este frică de el să nu-şi piardă postul".

Handbalista născută în oraşul de pe malul Meseşului spune că a semnat contractul cu echipa din Zalău mai mult prin ameninţări şi şantaje la o vârstă la care era naivă.

"Am avut ghinionul să mă nasc în Zalău. În tot acest timp când am avut probleme cu Tadici, nu am fost întrebată niciodată de nicio persoană din conducere care ar fi şi varianta mea... tot ce le zicea Tadici era luat ca literă de lege. Forţată de împrejurări am semnat cu HC, mai mult prin ameninţări şi şantaje. Şi acum e un regulament prin care le obligă pe jucătoare să semneze până la 23 de ani. Când am semnat, regulamentul era până la 24 de ani. Ori, de la 16 până la 24 de ani, însemnă aproape toată tinereţea, sunt mulţi ani, mai ales în viaţa sportivă. Nu am vrut şi atunci au apărut şantajele. Eram mică şi mă antrenam cu senioarele, eram o mare speranţă a handbalului zălăuan. Apăruse dorinţa de remarcare, eram foarte talentată si începea să mi se contureze o carieră promiţătoare, să se creioneze idealuri si planuri de viitor. Dar având o vârstă fragedă, am fost uşor de manipulat, am fost naivă.

M-a ameninţat că o să rămân în umbră, că nu o să mai merg la nicio naţională. În 2005 s-a speculat că Tadici trebuia sa plece la Oltchim alături de jucătoare emblematice din Zalău, printre care şi Holhoş. Dar el a plecat acolo fără mine, deoarece am făcut memoriu. Am avut tot timpul oferte, de la diferite echipe, au insistat foarte mult în 2005, cand mi-am depus memoriu. Mi-a spus să găsesc o echipă care să îmi plătească grila. S-au înţeles la tot, sumă, condiţii. Una dintre echipele interesate de mine şi-a dat întâlnire cu Tadici şi trebuiau să vină cu banii... dar el nu s-a mai prezentat la întâlnire şi a zis că s-a răzgândit. Nu voia sa fac altundeva handbal, dacă nu la Zalău, atunci niciunde. Acum, la sfârşitul contractului, am avut oferte din Franţa, Germania şi din România de la trei echipe. Sunt convinsă că mulţi se întreabă de ce am continuat să fac handbal în condiţiile acestea... răspunsul meu este simplu: cei care au o pasiune mă vor înţelege necondiţionat. Iubesc acest sport, căruia i-am dăruit copilăria şi adolescenţa, în speranţa de a ajunge o sportivă cu renume. Am făcut foarte multe sacrificii atât eu, cât şi familia mea, pentru a-mi urma visul. Prin prisma declaratiilor lui Tadici din ziare si nu numai, am fost judecată greşit de către oameni care nu m-au cunoscut niciodată!"

Până la urmã Adriana Holhoş a semnat luna trecută pentru U Jolidon Cluj. Adriana Holhoş s-a căsătorit la 11 iunie cu voleibalistul Adrian Stoian, care activează la campioana României Remat Zalău. Naşi au fost handbalista Valeria Beşe împreună cu soţul ei. Adriana Holhoş spune că Tadici le-a comunicat fetelor să nu participe la nunta ei, altfel vor avea probleme cu el. Nicio colegă de la HC Zalău nu a fost prezentă la nuntă: "Unele fete m-au sunat să-mi spună că aleg să nu vină la nuntă ca să nu ajungă pe drumuri. Le-am înţeles, dar sunt dezamăgită".

Fostul antrenor al Rematului, Michael Merten, a venit special din Germania să participe la ceremonie îmbrăcat într-un port tradiţional din regiunea lui natală. În schimb, de la eveniment nu au lipsit colegii lui Andrei, astfel că au fost prezenţi aproape toţi jucătorii Rematului în frunte cu preşedintele clubului - Liviu Ciupe. Singurii absenţi au fost cei trei jucători care în acel moment erau plecaţi la lotul naţional, Dan Borota, Mihai Mărieş şi Adrian Feher.

Antrenorul Gheorghe Tadici consideră că jucătoarea Adriana Holhoş este "brânză bună în burduf de câine". Legat de memoriile făcute la federaţie, Tadici spune că Holhoş "a făcut un memoriu, ca şi primul, ca să se afle în treabă". Întrebat de ce Holhoş a fost trimisă la munca de birou, ca secretară, antrenorul HC Zalău spune că aceasta şi-a dat demisia de la club:

"Orice jucătoare, prin contract, are trecute opt ore pe zi. Contractele sunt înregistrate la ITM, există un ROI şi nişte date în contract. S-au respectat întocmai clauzele din contractul ei, iar ea, în condiţiile în care i s-a cerut să lucreze mai mult de două ore pe zi... o normalitate a muncii pentru orice om de la orice societate comercială. În data de 5 i s-a comunicat hotărârea Consiliului de Administraţie. Pe data de 7 şi-a depus cerere de demisie, pe care am scris în colţ, de acord cu cererea sportivei. Noi am fost de acord cu hotărârea ei şi i-am dat curs. ITM, pe baza acelei cereri de demisie s-a dat încetarea contractului. Noi am vrut să îi dăm un preaviz, să o lăsăm până la 1 iulie când îi expira contractul, dar dacă ea şi-a depus demisia, am dat curs doleanţei ei".

El adaugă că Holhoş nu a fost niciodată împiedicată să meargă la examene.

"Ea nu însemna nimic practic. Eu am ridicat-o. Era o jucătoare care însoţea echipa, nu era o jucătoare, deci nu aveam cum să nu o las. Şi-a făcut o facultate şi şi-a luat licenţa în perioada în care a fost jucătoare şi şi-a luat salariul de aici". În legătură cu procesul cu Holhoş aflat în curs la Tribunalul din Zalău, Tadici susţine că în 35 de ani de carieră a avut doar 2 litigii cu jucătoarele. "Unul acum cinci-şase ani şi unul acum, că am dat curs unei doleanţe de-a ei. "Bătăi, instigare la bătaie? Eu nu am auzit aşa ceva, nu pot să cred că se întâmplă undeva, dar probabil că ea ce visează noaptea, spune ziua"" a menţionat tehnicianul formaţiei de pe malul Meseşului în legătură cu acuzele fostei lui eleve că le-ar fi instigat pe coechipierele ei să o lovească. "Amenda? A avut acelaşi statut ca şi celelalte jucătoare, în conformitate cu ROI pe care l-a semnat ca şi celelalte componente", a spus Tadici referitor la posibilele amenzi date jucătoarelor. "Trebuie să fie probe ca o fată să spună dacă Tadici le-a dat sau nu voie să meargă la o nuntă. Nu am avut niciun fel de apăsare la chestia asta. Credeam că mă ia pe mine de ce nu am fost la nuntă", a adăugat Tadici în legătură cu acuzele lui Holhoş că le-ar fi interzis fetelor de la HC Zalău să meargă la nunta acesteia.

O altă victimă a lui Tadici a fost prezentatoarea TV, Sorina Tite. Prezentatoarea B1 TV, Sorina Tite, fostă componentă a lotului national şi eleva a lui Tadici la Zalău susţine ca a avut, de asemenea, de suferit din cauza acestuia. Tite spune ca s-a lăsat de handbal din cauza lui Tadici, care, afirmă unii, ar fi lovit-o cu un mănunchi de chei în cap după un antrenament. Sorina declara că Tadici o trata diferenţiat faţă de alte coechipiere şi că i-a blocat un transfer în străinatate. După ce a renunţat la handbal, Tite a absolvit două facultăţi şi a jucat rolul principal într-un film româno-italian. Tadici a negat toate afirmaţiile Sorinei Tite.

De asemenea, alte conflicte au fost cu jucătoarea Carmen Amariei. Cei doi s-au contrat prima dată în 2005, într-un cantonament al naţionalei. Rezultatul de atunci a fost refuzul lui Amariei de a mai răspunde convocărilor la naţională atâta timp cât antrenor este Tadici. Un an mai târziu, Amariei avea să menţioneze: "Regret că nu mai vin la naţională. Să cânte imnul e o mândrie pentru orice român. Îmi menţin decizia de a renunţa la naţională, iar o revenire a mea s-ar putea produce doar dacă Tadici şi-ar cere scuze pentru toate declaraţiile făcute la adresa mea". Reconcilierea s-a produs în 2007, dar a ţinut prea puţin. În iulie 2007, Amariei nu a făcut parte din naţională pentru un cantonament din Turcia. Handbalista a precizat că a fost învoită de selecţioner, însă Tadici a negat acest lucru. "Am vorbit cu dânsul şi i-am explicat de ce nu pot să merg. M-a învoit, este treaba dânsului ce declară mai departe", avea să răspundă Amariei declaraţiilor lui Tadici care susţinea că handbalista a refuzat convocarea.

Considerată cel mai bun portar de handbal al României, Luminiţa Huţupan-Dinu nu a scăpat nici ea de acuzele antrenorului de la club în 2008, Gheorghe Tadici, după o serie de înfrângeri în Liga Campionilor. "Huţupan n-a venit să salveze Oltchimul, a venit doar la caşcaval", spunea Tadici. Antrenorul a negat o parte din acuze, dar Huţupan l-a contactat pe autorul interviului şi a menţionat apoi: "Mi-a pus să ascult ceea ce a spus domnul Tadici şi sunt exact cuvintele care au apărut în ziar", a explicat ea.

Tot în 2008, Tadici a fost deranjat şi de prestaţiile căpitanului "U" Jolidon Cluj, Mihaela Ani-Senocico, pe care a acuzat-o, printre altele, că a ajuns la Jocurile Olimpice doar după intervenţia anumitor sponsori. "Văd că după ce a făcut o excursie la Beijing, datorită acelor intervenţii, mai are şi tupeul să mă judece. O încadrez în grupul mercenarelor, cum sunt destule în România. De doi-trei ani, tot are probleme de sănătate, dar cum apare o situaţie financiară care să o intereseze, cum se însănătoşeşte brusc".

O altă fostă mare internaţională, Mariana Târcă, a avut conflicte repetate, din postura de antrenor, cu Tadici. În 2007, Târcă spunea despre Tadici: "Este un măscărici care nu are loc într-o lume
civilizată. Este un individ fără scrupule, fără bun-simţ, fără cultură", spunea atunci Mariana Târcă. Tadici a ales să-i răspundă într-un alt fel antrenoarei: "În ceea ce o priveşte pe Târcă, nu o
să-i răspund, ca să-i fac plăcere. Târcă e o femeie frustrată şi eu nu răspund unor astfel de persoane!".

Înaintea dublei manşe dintre România şi echipa antrenată atunci de Anja Andersen, Serbia şi Muntenegru, Tadici a spus despre daneză că e lesbiană şi nepricepută. România a ratat atunci calificarea la Campionatul European din 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici