Human Rights Watch publică un ghid al reporterilor pentru Cupa Mondială FIFA

  • Human Rights Watch a publicat un ghid al reporterilor pentru a-i ajuta pe jurnalişti să acopere problemele care au umbrit Cupa Mondială FIFA din Qatar.
  • De asemenea, ghidul prezintă probleme mai largi legate de protecţia drepturilor omului în această ţară din Orientul Mijlociu.
210 afișări
Imaginea articolului Human Rights Watch publică un ghid al reporterilor pentru Cupa Mondială FIFA

Sursa foto: Profimedia

Ghidul de 42 de pagini, intitulat "Qatar: Cupa Mondială FIFA 2022 - Ghidul drepturilor omului pentru reporteri", rezumă toate preocupările organizaţiei cu privire la pregătirile Qatarului şi la găzduirea ediţiei din 2022 a turneului.

Aceste probleme sunt defalcate pe mai multe subiecte specifice, o atenţie deosebită fiind acordată tratamentului lucrătorilor migranţi care este legat de pregătirea competiţiei.

Aceasta include o serie de presupuse abuzuri, decese şi lacune în sistemul actual de compensare.

Documentul atrage atenţia şi asupra altor probleme legate de drepturile omului în Qatar, cum ar fi discriminarea femeilor şi a persoanelor LGBT, incriminarea relaţiilor în afara căsătoriei şi a relaţiilor între persoane de acelaşi sex şi restricţiile privind libertatea de exprimare.

Human Rights Watch a enumerat extrase din politica FIFA privind drepturile omului, a compilat împreună recomandările pe care le-a adresat FIFA şi autorităţilor din Qatar şi a furnizat contactele sale media relevante.

"Cupa Mondială atrage o imensă atenţie din partea presei internaţionale şi a fanilor, dar partea întunecată a turneului pune în umbră fotbalul", a declarat Minky Worden, director de iniţiative globale la Human Rights Watch.

"Moştenirea Cupei Mondiale din 2022 va depinde de faptul dacă Qatarul remediază împreună cu FIFA decesele şi alte abuzuri ale muncitorilor migranţi care au construit turneul, dacă realizează reformele recente în domeniul muncii şi dacă protejează drepturile omului pentru toţi în Qatar - nu doar pentru fanii şi fotbaliştii aflaţi în vizită."

El a adăugat: "Qatar, FIFA şi sponsorii au încă o oportunitate de a salva moştenirea turneului prin remedierea abuzurilor privind drepturile migranţilor asociate cu Cupa Mondială şi prin adoptarea unor reforme pentru a îmbunătăţi protecţia femeilor, a persoanelor LGBT şi a grupurilor de migranţi - nu doar în timpul Cupei Mondiale, ci şi după aceea.

"Jurnaliştii pot contribui la asigurarea faptului că aceste probleme cruciale ies la lumină."

Cupa Mondială Qatar 2022 va avea loc între 20 noiembrie şi 18 decembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici