INTERVIU - Robert Cristian Trif: Asia reprezintă viitorul fotbalului mondial

Probabil că numele fostului fotbalist Robert Cristian Trif (34 ani) nu spune prea multe, însă actualul impresar este pe punctul de a deveni un adevărat Jorge Mendez al Asiei, după ce a reuşit să-i ducă pe continentul galben pe Anelka, Raul, Rădoi.

1326 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Robert Cristian Trif: Asia reprezintă viitorul fotbalului mondial

INTERVIU - Robert Cristian Trif: Asia reprezintă viitorul fotbalului mondial

Trif i-a transferat în Asia pe Nicolas Anelka (Shanghai Shenhua), Raul Gonzalez (Al Sadd) şi Mirel Rădoi (Al Hilal, Al Ain).

De la Olăroiu, Marin, Motroc la Eriksson

Pe lângă jucătorii pe care îi impresariază, Trif i-a adus în Asia şi pe Ion Marin (Kuwait) sau Florin Motroc (Iordania). De curând, Ilie Balaci, antrenorul de portari Ion Manu (fost la Dinamo, CFR Cluj, Rapid) şi tehnicianul de 31 de ani Gabriel Manu (CS Otopeni, Dunărea Galaţi, Astra Ploieşti, Sportul Studenţesc) au semnat contracte de reprezentare pentru zona Golfului cu firma lui Robert Trif, în timp ce Sam Allardyce, managerul celor de la West Ham United este reprezentat exclusiv de impresarul român în Asia.

TITLURILE ZILEI

Robert Trif nu se încadrează în tiparele impresarului român, care caută jucători de perspectivă prin ligile inferioare din ţară pentru a-i reprezenta, el preferând să-şi încerce norocul direct în străinătate, iar datorită numelui pe care şi l-a făcut, să fie el cel care este căutat pentru o colaborare şi nu invers.

Accidentarea care i-a schimbat destinul

Originar din Brad, judeţul Hunedoara, şi plecat de mai bine de 12 ani din România în Dubai (Emiratele Arabe Unite), unde a activat în diferite domenii ca manager, Trif a pus bazele companiei de impresariat "Euro World Sports Agency", iar pe lângă fotbaliştii pe care îi reprezintă se mai regăsesc jucători de cricket, baschet sau volei.

A început fotbalul la Centrul de Instruire Fotbal Aliman Brad, de unde s-a transferat, la 15 ani, la Aurul Brad, iar la 16 ani şi jumătate debuta deja în prima echipă pe postul de fundaş stânga.
După ce în 1998 a dat probe la CFR Cluj, Steaua, CFR Timişoara sau Inter Sibiu, a plecat în a doua ligă ungară la Csepel Budapesta, însă o accidentare gravă l-a făcut să renunţe la cariera sportivă şi să se apuce de antreprenoriat.

Trif consideră că Asia reprezintă viitorul în materie de sport de performanţă datorită banilor care circulă, în special în zona Golfului, şi este convins că din ce în ce mai mulţi fotbalişti de valoare vor accepta ofertele avantajoase care vor veni pe numele lor.

Despre fotbalul românesc, Trif crede că tehnicienii tineri reprezintă viitorul, iar la conducerea federaţiei ar trebui să vină Gică Popescu.

Reporter: Cum v-aţi apucat de impresariat şi de ce tocmai Asia?

Robert Trif: Am început în 2010 prin fondarea companiei Euro World Sports Agency. Mi-am dorit dintotdeauna să revin în circuitul fotbalistic. Având experienţa managerială de mai mulţi ani mi-a fost uşor să aleg să fiu impresar. Am considerat că locul potrivit pentru a investi în sport este în Asia, viitorul fotbalului şi al sportului în general. În plus locuiesc de 12 ani în Dubai.

Rep.: Este greu să fii impresar în Asia? Cum aţi reuşit să vă impuneţi?

R.T.: Este destul de greu să te impui în acest domeniu tocmai pentru că sunt multe interese însă depinde mult de relaţiile pe care le ai şi de felul în care reuşeşti să excelezi comparabil cu alţi agenti. Consider că un excelent impresar trebuie să fie bun cunoscător al fenomenului în primul rand şi apoi să fie un bun manager. Apoi trebuie să simţi când prezinţi un jucător ori antrenor că acesta va face performanţă sau nu.

Rep.: Ce antrenori şi jucători aţi reuşit să transferaţi? Care sunt cele mai importante nume?

R.T.: Cele mai importante transferuri la care am colaborat sunt cele ale lui Wilson, Anelka, Raul şi Rădoi.

Rep.: Este greu să convingi un jucător/antrenor de valoare să se transfere în Asia?

R.T.: Fotbalul din Asia s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Vremea când unii atleţi se transferau doar pentru bani în zonă a trecut. Fotbalul este mai performant şi developat comparabil cu anii precedenţi. S-a investit masiv în urmă cu câţiva ani în zonă şi se poate observa ascensiunea fotbalului în special. Viitorul fotbalului şi al sportului în general este cu siguranţă Asia.

Rep.: Care antrenor/jucător a acceptat cel mai repede o ofertă venită din această parte a lumii?

R.T.: Am discutat cu mulţi antrenori şi aproape toţi au fost foarte interesaţi de la început să lucreze în zonă tocmai pentru că nivelul este din ce în ce mai ridicat şi investiţiile pe masură. Sunt şi alţii interesaţi să vina în zonă chiar şi Ruud Guulit sau Marco Van Basten să menţionez doar câteva nume mari dintre cei ce sunt interesaţi să antreneze în zonă.

Români = profesionalism

Rep.: Cum sunt priviţi jucătorii şi antrenorii români?

R.T.: Românii sunt văzuţi ca adevăraţi profesionişti în această zonă tocmai prin performanţele avute în zonă. Ei aduc un nou suflu fotbalului din zonă şi metodele lor foarte performante şi mentalitatea superioară se imprimă perfect pe stilul acestei zone. La capitolul antrenori Ilie Balaci este considerat cel mai performant antrenor român prin cele 22 trofee câştigate în Asia şi Africa. Olăroiu are un viitor strălucit şi performanţe excelente la toate echipele unde a antrenat. Florin Motroc a impresionat în Arabia Saudită şi a câştigat campionatul în Iordania în condiţii foarte grele, iar Ion Marin este pe cale să fie campion în Kuwait. Merită menţionat Gheorghe Cornea care este un simbol pentru iubitorii fotbalului din Maroc prin câştigarea campionatului acolo cu o echipă necunoscută.

Rep.: De ce un antrenor precum Ion Marin nu are succes în România, însă în Kuwait se află pe locul 1?

R.T.: Ion Marin a câştigat campionatul cu Dinamo şi a câştigat Cupa României cu Petrolul în România construind o echipă superbă acolo. Este foarte greu pentru un antrenor să performezi cand nu ai susţinere, linişte din partea clubului şi nu îţi poţi pune în aplicare propria strategie şi planul pentru a reuşi la clubul respectiv să ai performanţe.Nu doar în Kuwait, ci şi în Arabia Saudită a avut succes construind o echipă de la zero şi aducând-o pe primele locuri în doar doi ani consider un succes pentru el.

Rep.: Cum vă implicaţi după ce un antrenor semnează cu o echipă? Îl ajutaţi şi cu sfaturi legate de obiceiurile zonei, de cum trebuie să se comporte cu şeicii?

R.T.: Sunt adeptul unui alt stil de impresariat un alt prototip.Nu mă rezum doar la a duce un client la un club ci mă implic direct în activitatea acestuia prin metodele mele diferite. Încerc prin atitudinea mea pozitivă să îmi împing atleţii spre performanţă în special în momentele dificile ale carierei lor, fie antrenor sau jucător. Pot spune că sunt un fel de manager sportiv mai mult decât impresar.
Odată semnat contractul cu respectiva echipă, clientul meu va avea toate informaţiile necesare despre zonă, echipă, campionat şi informaţii despre viaţa de zi cu zi. În plus voi sta o perioadă lângă client pentru o mai uşoară acomodare pentru început. Apoi felul în care mă zbat pentru el pentru ai asigura condiţii excelente pentru a face performanţă, şi felul în care îi motivez.

Fotbalul, pasiunea şeicilor

Rep.: Cum sunt şeicii? Pentru ei fotbalul este o pasiune? Doresc să îşi demonstreze puterea financiară sau îşi doresc trofee? Ce este mai important pentru şeici, Cupa Ţărilor Arabe sau Liga Campionilor Asiei?

R.T.: Şeicii în general sunt oameni care au şi afaceri şi îşi doresc performanţe de aceea investesc în cluburi. Cu siguranţă îşi fixează obiective în special câştigarea Ligii Campionilor Asiei cel mai important trofeu din Asia. Un trofeu la care aspiră mulţi.

Rep.: Vin jucătorii şi antrenorii din Europa cu idei preconcepute potrivit cărora vin să câştige nişte bani şi să joace într-un fotbal mai puţin dezvoltat?

R.T.: Nu. Aceste idei preconcepute sunt de domeniul trecutului în zonă. Fotbalul este înclinat spre performanţă şi rezultate în Asia. Sunt unii jucători care nu reuşesc în zonă, precum David Trezeguet şi mai sunt şi alţii care nu s-au acomodat în ciuda numelui.

Rep.: Diego Armando Maradona a antrenat pe Al Wasl. Se ştie că vine tot timpul cu o "armată" de impresari şi cu propriul său staff. A avut pretenţii exagerate?

R.T.: Se speculează foarte multe despre "El Diego", însă el are doar un impresar cu care are o relaţie de mulţi ani şi colaborează foarte bine. În schimb acea armată de care spuneţi sunt colaboratori care îşi desfăşoară activitatea în unele zone unde este el interesat să antreneze. Este normal să aibă propriul staff, dar nu este diferit faţă de alţi antrenori.

Rep.: Pe ce loc este agenţia dumneavoastra în Asia? Este o "junglă" la fel de mare ca în Europa?

R.T.: Îmi doresc mult ca Euro World Sports Agency să aducă un aport esenţial fotbalului şi sportului în general în zona Asiei. Faptul că noi colaborăm cu unii dintre cei mai buni sportivi şi antrenori din lume este o realizare pentru o companie pe care am început-o practic de la zero. Pot spune că ocupăm un loc de frunte în Asia prin faptul că reprezentăm în mai multe domenii pe lângă fotbal cum ar fi handbal, baschet, cricket şi volei, atleţi cu nume mari. Când eşti sunat de nume mari din sport, clienţi care au câştigat Cupa Mondială sau trofee domestice este o mare realizare.

Anelka, Raul

Rep.: Ne puteţi oferi detalii despre transferul lui Anelka la Shanghai Shenhua sau al lui Raul Gonzalez la Al Sadd?

R.T.: Anelka s-a transferat la sugestia lui Drogba în China. A durat un timp până când jucătorul s-a decis să se tranfere acolo. El şi-a dorit să continue în Europa însă oferta chinezilor a fost de nerefuzat. Parteneriatul meu cu colaboratorii şi cu Shanghai Shenhua au dus ca transferul să se realizeze, deşi eu l-am prezentat la un moment dat pe Ivica Olici acolo.
Raul a fost interesat în primul rand de proiectul impresionant pe care cei de din Qatar l-au prezentat. Negocierile între colaboratori şi cluburi apoi jucător au fost îndelungate mai ales din cauza salariului mare al jucatorului.

Rep.: Reuşiţi să convingeţi un antrenor să colaboreze direct cu dumneavoastră şi nu prin intermediul impresarilor pe care îi au în Europa?

R.T.: Mă bucur mult pentru faptul că sunt sunat de regulă de către antrenori şi jucători pentru a colabora şi asta mă onorează şi mă face să cred că suntfaţă de alţii şi fac o treabă bună în domeniu. Am clienîi care au impresari în Europa însă contractul intre mine şi clienti este specific şi doar pentru Asia pentru moment. Se întâmplă uneori să inchid o tranzacţie în care suntem implicaţi cel puţin trei impresari, unii chiar din Europa.

Rep.: Sunt atât de mari diferenţele culturale astfel încât un jucător "fiţos" să nu se poată adapta în Asia?

R.T.: Depinde de atitudinea jucătorului şi ce îşi doreşte pentru viitorul lui. Mai greu găseşti în Asia jucători cu "fiţe" tocmai prin faptul ca sistemul a început să fie mai ordonat şi organizat şi înclinat spre rezultate. Acest tip de jucători nu au succes în zonă tocmai din cauza caracterului dificil care nu este acceptat.

Trebuie lăsat locul tinerilor în fotbalul românesc

Rep.: Cum se vede din Dubai situaţia fotbalului românesc? Se simte nevoia unei schimbări la nivelul conducerilor FRF şi LPF? Poate fi Gică Popescu un bun lider al fotbalului românesc? E cazul să vină tinerii la conducere în administraţie, dar şi în antrenorat?

R.T.: Fotbalul românesc are nevoie de o schimbare şi acum este momentul pentru a face această schimbare. Avem nevoie de o nouă strategie şi un nou plan pentru a realiza şi avea succes real în România. Nu evoluăm decât individual, iar nivelul fotbalului românesc este pe aceeaşi linie stagnantă ca şi în trecut. Am să repet ceea ce spuneau Hagi şi Gică Popescu în urmă cu câţiva ani şi anume că fotbalul românesc are nevoie de o schimbare. Astăzi eram la alt nivel cu siguranţă. Avem stadioane mai bune, valori, talente şi toată capacitatea pentru a ridica nivelul campionatului nostru. Avem o generaţie bună de antrenori care sunt capabili să aducă fotbalului românesc şi european multe trofee. În plus e nevoie de mai multe investiţii şi stabilitate la nivel managerial. Gică Popescu cu siguranţă va aduce un plus fotbalului românesc odată instalat în funcţia de preşedinte al Federaţiei.

Rep.: Opt oameni de fotbal aşteaptă cu sufletul la gură să afle dacă vor fi sau nu condamnaţi la închisoare pentru falsuri în cazul transferurilor de jucatori.

R.T.: Este o situaţie într-adevăr specială şi dezamăgitoare că s-a ajuns la aşa ceva în fotbalul românesc. Asta înseamnă că fotbalul românesc are nevoie de o nouă mentalitate şi de o nouă direcţie.

Rep.: Mircea Sandu a anunţat ca nu va mai candida pentru un nou mandat la preşedinţie.

R.T.: Mircea Sandu va rămâne cu o impresie bună pentru ce a făcut în fotbalul românesc. Rămâne de văzut cum va arăta fotbalul românesc după plecarea acestuia din fruntea FRF. Cu toţii ne dorim ca fotbalul românesc să evolueze şi să ajungem la un alt nivel.

Rep.: Aveţi loc în fotbalul românesc de impresarii bine-cunoscuţi? V-ar tenta să veniţi în România sau siguranţa financiară din Dubai vă face să nu vă gândiţi la un asemenea lucru?

R.T.: Ştiu că sunt impresari cunoscuţi însă sincer eu nu sunt în competiţie cu niciun impresar. Fiecare are felul lui diferit de a lucra. Stilul meu este total diferit faţă de al altora. În momentul de faţă colaborez cu clienţii mei doar pentru Asia însă mă interesează pe viitor să ma implic în fotbalul românesc. În plus extinderea companiei mele şi in alte sporturi mă face să cred că la un moment dat voi intra şi pe piaţa din România.

Rep.: Poate fotbalul asiatic să ajungă, la nivel de echipe naţionale, măcar la nivelul ţărilor africane?

R.T.: Fotbalul în Asia a devenit unul dintre cele mai apreciate sporturi. Japonia şi Coreea de Sud au făcut o figură frumoasa la Cupa Mondială, la fel şi Arabia Saudită. Înclin să cred că viitorul arată bine pentru echipele naţionale din această zonă. În special echipa Emiratelor Arabe Unite are o generaţie bună de jucători care pot ajunge la un nivel ridicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici