ISTORIC: De la conflictul dintre Becali şi MApN pentru stadion la procesul privind marca Steaua

Procesul dintre MApN şi Clubul Sportiv al Armatei, pe de o parte, şi FC Steaua pentru marca Steaua a început în 2011, după ce gruparea patronată de Gigi Becali a intrat în conflict cu Ministerul Apărării cu privire la folosirea stadionului din Bulevardul Ghencea.

1215 afișări
Imaginea articolului ISTORIC: De la conflictul dintre Becali şi MApN pentru stadion la procesul privind marca Steaua

ISTORIC: De la conflictul dintre Becali şi MApN pentru stadion la procesul privind marca Steaua (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În 2011, FC Steaua acumulase datorii de 250.000 de euro faţă de MApN, proprietarul Complexului Sportiv Steaua, reprezentând chiria neachitată. Anterior, Becali s-a plâns de mai multe ori de faptul că plătea o chirie foarte mare pentru folosirea terenurilor din complexul sportiv, cu mult peste cât achitau rivalele Dinamo şi Rapid pentru utilizarea arenelor, aflate în proprietatea Ministerului de Interne, respectiv Ministerului Transporturilor.

La finalul lunii octombrie 2008, Becali se arăta indignat de faptul că Ministerul Apărării îi solicita 65.000 de euro pe lună pentru închirierea stadionului, după ce el investise "zece milioane de euro" în modernizarea bazei sportive din Bulevardul Ghencea.

TITLURILE ZILEI

"Am caietul de sarcini făcut de MApN şi CSA Steaua. Lui Dinamo i se dă baza pe 49 de ani, gratis. Să vedeţi în schimb cum sunt hingherit eu. Îmi cere 65.000 de euro pe lună. Deci Dinamo ia gratis, mie mi se cere suma de 65.000 de euro. Ce vor să-mi închirieze? Centrul de Copii şi Juniori, făcut de mine, am băgat trei milioane, acum îmi cer bani. Parcări. Făcute de mine, aproximativ două milioane, îmi cer bani să mi le închirieze. Terenuri de antrenament, la fel. Teren sintetic, am băgat un milion aproape, îmi cer bani pentru chirie. Am investit aproximativ zece milioane în acea bază, care era în paragină, acum vin şi cer 65.000 pe lună, adică 800.000-900.000 pe an", spunea atunci Becali.

În mai 2010, Ministerul Apărării Naţionale anunţa, într-un comunicat, că FC Steaua a întârziat plata chiriei pentru Stadionul Steaua cu peste 60 de zile şi conform înţelegerii dintre cele două părţi, contractul este reziliat automat.

În plin conflict pentru stadion, Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua cerea, la mijlocul anului 2011, judecătorilor Tribunalului Bucureşti anularea mărcii Steaua, aflată din anul 2004 în proprietatea societăţii Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.

"Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti nu este de acord ca sigla-simbol a clubului, ca reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale, care a făcut nume şi renume în arena sportivă internă şi internaţională de-a lungul a 58 de ani de activitate sportivă, să fie cesionată abuziv şi nelegal unei grupări private, chiar dacă ea se numeşte SC Fotbal Club «Steaua» Bucureşti", arăta colonelul George Boroi, comandantul CSA Steaua, conform cotidianului Adevărul.

Potrivit sursei citate, MApN susţinea că singura instituţie abilitată să deţină şi să folosească marca "Steaua Bucureşti" este Clubul Sportiv al Armatei, cu atât mai mult cu cât instituţia nu a acceptat niciodată înregistrarea mărcii la OSIM de către altcineva. Becali a obţinut marca Steaua prin cesiune de la Asociaţia Fotbal Club Steaua Bucureşti, societatea care a administrat clubul înainte de 2004 şi care s-a dizolvat în 2006, apoi a înregistrat-o la OSIM.

"Precizăm că nu întâmplător SC Fotbal Club «Steaua» Bucureşti a solicitat Asociaţiei Fotbal Club Steaua Bucureşti cesionarea mărcii, întrucât CSA Steaua nu a fost de acord şi nu şi-a dat consimţământul ca SC Fotbal Club «Steaua» Bucureşti să-şi înregistreze marca", le-a transmis judecătorilor George Boroi.

În replică, Becali susţinea că reprezenţi ai MApN şi ai CSA au aprobat în 2004 cesiunea mărcii Steaua. "Este numai o chestie cu care se fac de râs. Altceva nu e. E la mintea cocoşului. Toate actele au fost aprobate acum opt ani. Ele au fost aprobate nu de Becali, ci de către vreo opt-nouă generali şi colonei ai lor, ai Clubului Sportiv al Armatei Steaua. Ei au aprobat lucrurile astea", a spus Becali.

Becali se întreba atunci de ce acţiunea împotriva FC Steaua nu s-a făcut în urmă cu mai mulţi ani, când au fost întocmite contractele cu MApN privind folosirea bazei sportive din Bulvardul Ghencea. "Ei n-au ştiut că există lucrurile astea? Ei au dormit opt ani de zile, au fost prin Siberia, Kazahstan şi s-au întors după opt ani... Vii după opt ani de zile, când tu, ca club al Armatei, mă accepţi, faci contract cu mine pe stadion, ca şi societate comercială Steaua, o accepţi şi după opt ani spui că n-ai voie? Câtă tâmpenie poate să existe? Noi facem acte comerciale opt ani de zile şi după opt ani ei vin şi spun că n-au ştiut că se numeşte Steaua şi ne contestă?", s-a întrebat el.

A urmat o perioadă în carea Steaua a evoluat în partidele de pe teren propriu pe stadioanele din Ploieşti, Buzău, Cluj-Napoca şi pe Arena Naţională. Deşi Becali şi CSA Steaua au ajuns, în primăvara anului 2012, la un acord pentru ca FC Steaua să evolueze din nou în Ghencea, procesul mărcii, început la 13 septembrie 2011, la Tribunalul Bucureşti, a continuat.

În aprilie 2012, instanţa respingea cererea Clubului Sportiv al Armatei de anulare a mărcii. Acestă decizie a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut-o, printr-o sentinţă dată în decembrie 2013.

Dosarul a ajuns la Instanţa supremă, iar aceasta a anulat, miercuri, printr-o decizie irevocabilă, marca Steaua Bucureşti înregistrată de clubul de fotbal al lui Gigi Becali, patronul clubului "roş-albastru" aflându-se în acest mement în închisoare după ce a primit mai multe condamnări.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat, prin decizia de miercuri, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.

În această vară, CSA Steaua a obţinut de la de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) certificatul de înregistrare al mărcii Steaua Bucureşti. Comentând atunci această situaţie, preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Valeriu Argăseală, a declarat că acţiunea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci cu privire la certificatul de înregistrare al mărcii Steaua Bucureşti trebuie anulată cât mai repede printr-o hotărâre judecătorească.

"Eu găsesc total ilogic şi lipsit de sens acest eveniment. Este o greşeală. Trebuie să fie anulată această acţiune a OSIM-ului cât mai repede, printr-o hotărâre judecătorească. Nu trebuie să ne îngrijorăm, pentru că lucrurile se vor rezolva", a spus Argăseală, conform digisport.ro.

Valeriu Argăseală a explicat tot atunci "istoria" mărcii Steaua: "În 2004 am făcut cerere de înregistrare a mărcii, pe data de 28 ianuarie, iar aceasta a fost aprobată. A expirat apoi în ianuarie 2014 şi am făcut cerere de prelungire. În 28 februarie 2014, în buletinul OSIM-ului s-a publicat prelungirea mărcii în proprietatea Fotbal Club Steaua până pe 29.01.2024. De aici începe o altă poveste. În decembrie 2013 am aflat că cei de la CSA au depus o cerere pentru înregistrarea unei mărci. Acea marcă era similară cu marca noastră. În iulie 2014 s-a publicat şi în buletinul oficial că cei de la CSA pot utiliza aceasta marcă. Nu este niciun pericol".

FC Steaua a anunţat, joi, printr-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului, că echipa îşi va continua parcursul în competiţiile interne şi internaţionale, precizând totodată că va duce la îndeplinire hotărârea ICCJ privind marca Steaua.

"În urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din data de 03.12.2014, referitoare la anularea mărcii Steaua Bucureşti, vă facem cunoscut că am luat la cunoştinţă şi am demarat toate diligenţele în vederea ducerii la îndeplinire a acestei hotărâri. În aceeaşi măsură, îi asiguram pe suporteri şi pe iubitorii de fotbal că echipa noastră îşi va continua parcursul în competitiile interne şi internationale", se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al Stelei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici