Martor scrie instanţei supreme că-i este frică să fie audiat în cazul Becali

Un martor în procesul în care finanţatorul Stelei, George Becali, şi gărzile sale sunt judecate pentru sechestrare de persoane, a scris în documentul procedural prin care era somat să se prezinte în faţa instanţei supreme pentru a fi audiat, că nu se prezintă "pentru că îi este frică".

35 afișări
Imaginea articolului Martor scrie instanţei supreme că-i este frică să fie audiat în cazul Becali

Martor scrie instanţei supreme că-i este frică să fie audiat în cazul Becali (Imagine: Alex Moise/Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reluat, joi, audierea martorilor propuşi de acuzare în cazul Becali, dintre cei citaţi doar trei s-au prezentat în faţa judecătorilor.

În prealabil, instanţa a făcut strigarea părţilor din dosar, constatând că unul dintre martori, citat cu mandat, a refuzat semnarea acestui act şi a comunicat că "refuză să dea declaraţie de frică". Menţiunea a fost făcută de grefierul de şedinţă, care nu a făcut alte precizări în sala de judecată.

Un alt martor, Constantin Ghiorfy - fost coordonator şef la firma de servicii de securitate şi pază a uneia dintre gărzile europarlamentarului George Becali, Cătălin Otto Zmărăndescu - le-a cerut, joi, magistraţilor, audierea sa în şedinţă secretă pe motiv că nu doreşte ca numele său să fie asociat cu cel al clanului interlopului Sandu Geamănu sau a altor persoane.

Totodată, Ghiorfy a arătat instanţei că ar exista şi un posibil conflict de interese în ceea ce-l priveşte, în sensul că, după incidentul din 26 ianuarie 2009, a demisionat de la firma luptătorului Zmărăndescu.

Instanţa a stabilit că nu e vreu conflict şi l-a audiat pe Constantin Ghiorfy, care a spus că, în noaptea respectivă, era de serviciu pe zona Pipera, în raza sa de control aflându-se şi casa, şi barul europarlamentarului Becali.

Martorul a mai arătat că agentul de pază care supraveghea reşedinţa lui Becali l-a informat că limuzina europarlamentarului fusese furată, că a fost găsită ulterior şi că "se află în bar persoanele care i-au furat maşina".

Ghiorfy a spus că s-a deplasat şi el la barul unde fuseseră duşi cei trei ridicaţi de oamenii lui Becali. Acolo, a mai arătat martorul, era gălăgie, lume multă, şi cele trei persoane "reţinute", "două pe scaun la masă şi una pe un tamburel". Martorul a spus judecătorilor că cei trei sechestraţi aveau în faţa lor foi, dar că pe perioada şederii lui în bar nu a văzut ca ei să scrie ceva pe colile de hârtie.

Martorul a susţinut că cei trei aveau în faţa lor pahare şi răcoritoare şi că" nu s-au exercitat acţiuni de violenţă asupra lor", discuţiile fiind unele degajate. Totuşi, a precizat martorul, "George Becali le-a spus ceva: «că sunt tineri, să nu mai fure, şi că nu ştie dacă să îi dea sau nu pe mâna poliţiei»".

Un alt martor audiat, joi, a fost Liviu Stan, fratele părţii vătămate, Constantin David Stan, care le-a arătat judecătorilor că în noaptea de 26 ianuarie 2009, l-a sunat, în jurul orei 22.00 pe fratele său. La telefon i-a răspuns un bărbat necunoscut, care i-a spus că fratele său "este ok" şi că "va ajunge acasă".

Ulterior, a mai arătat fratele victimei, l-ar sunat pe Alexandru Ilie (zis Sandu Geamănu-n.r.), despre care a precizat că este "prieten de familie" cu fratele său, pentru a-l întreba dacă ştie unde este David Stan. Întrebat dacă fratele său i-a povestit a doua zi despre cele petrecute, martorul le-a spus judecătorilor că i s-a spus doar că "s-a bătut cu cineva" fără a-i da alte detalii.

În octombrie 2009, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) i-au trimis în judecată pe europarlamentarul Gigi Becali, Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi pe poliţistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod nelegal.

Potrivit anchetatorilor, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul, să-i ducă la sediul PNG, unde hoţii au fost puşi să dea declaraţii scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul finanţatorului şi că nu vor reclama Poliţiei faptul că au fost urmăriţi cu maşinile, urcaţi cu forţa în vehicule şi duşi în Pipera. Unul dintre hoţi a fost împuşcat, glonţul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generaţie (PNG).

"Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în noaptea de 26/27 ianuarie 2009, inculpaţii Dediu Ştefan Fănuş, Zmărăndescu Cătălin Otto, Mila Mihai, Dumitraşcu Niculae şi Popa Marcel, instigaţi de inculpatul Becali George, acţionând împreună şi folosind violenţa, le-au imobilizat şi răpit pe părţile vătămate N.T., M.Ş. şi A.C.D. pe care le-au transportat, împotriva voinţei acestora, într-un local din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, sechestrându-le aproximativ două ore şi supunându-le la suferinţe fizice şi psihice. În acest context, inculpaţii le-au obligat pe părţile vătămate să scrie declaraţii prin care recunoşteau comiterea unei infracţiuni", informa Parchetul.

Următorul termen de judecată al acestui proces este stablit pentru 13 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici