Sonia Ursu, o poveste de succes în Coreea de Sud

Sonia Ursu, componentă a naţionalei de tineret şi de senioare a României, a cucerit titlul naţional în Coreea de Sud, Cupa, dar şi Cupa Asiei, după primul sezon în Asia, unde doreşte să-şi continue cariera.

1608 afișări
Imaginea articolului Sonia Ursu, o poveste de succes în Coreea de Sud

Sonia Ursu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

În vara anului trecut, componenta naţionalei de tineret, dar şi a celei de senioare, Sonia Ursu (20 de ani), avea planuri de plecare la o universitate din SUA. Fiica unei românce, Gabriela, şi a unui coreean, Sonia a primit oferta şi a acceptat să joace în campionatul profesionist sud-coreean, la echipa Woori Bank Hansae, ea având şi cetăţenia acestei ţări.

Fosta componentă a Olimpiei Bucureşti, dar şi a naţionalei U20 şi a celei de senioare, a avut parte de multă muncă, nu doar pe terenul de baschet, ci şi în privinţa adaptării la o nouă cultură, alte reguli sociale şi o viaţă cu totul nouă. Adaptarea ei la viaţa din Coreea de Sud şi tot ce înseamnă lupta pentru marea performanţă a fost şi subiectul unui interviu extins la televiziunea naţională.

TITLURILE ZILEI

În echipa sa s-a aflat în sezonul 2012-2013 şi fosta jucătoare de la CSM Târgovişte, Tina Thompson, aceasta fiind singura legătură a Soniei cu baschetul de acasă, exceptând vorbitul necontenit la telefon cu mama sa, care se află în România.

Finalul de sezon i-a răsplătit eforturile, Sonia intrând alături de echipa sa în posesia a trei trofee: titlul naţional, Cupa Coreei de Sud şi Cupa Asiei.

"Am avut un sezon foarte reuşit! Woori Bank Hansae a fost în ultimii 7 ani pe ultimul loc în clasamentul Ligii Profesioniste sud-coreene WKBL. Iar în acest an, au făcut multe schimbări şi au reuşit să aducă echipa pe culmile gloriei. Am castigat campionatul şi Cupa în Coreea de Sud, precum şi Cupa Asiei", a declarat Sonia la revenirea în ţară.

Ea a povestit şi despre diferenţele faţă de baschetul european. "Există o ierharhizare foarte clară în societatea coreeană, iar relaţiile sunt stabilite clar de la nivel la nivel. De exemplu, dacă fetele mai în vârstă vor să le atenţioneze pe începătoare, adica pe cele mai tinere, o fac numai prin intermediul fetelor cu vârsta mijlocie! Regulile sunt foarte stricte şi cele mici, adică tinere, au cele mai mari îndatoriri, de la spălat sistematic sala, dus la spălat echipamentul şi readus în camera fetelor mari, şters băncile, cărat apa şi prosoapele. În plus, după fiecare antrenament trebuie să asculţi cu atenţie concluziile. Şi asta cu capul plecat... Din fericire, antrenorii mă plac foarte mult şi mă înţeleg bine cu ei".

Sonia Ursu a fost ofertată şi pentru următorul sezon şi a semnat prelungirea contractului cu Woori Bank Hansae.

În luna iunie, Sonia se va prezenta la reunirea naţionalei de tineret, cu care va lupta între 4-14 iulie în preliminariile Campionatului European. "Abia aştept convocarea la lotul naţional şi să mă revăd cu prietenele şi colegele mele. Chiar dacă m-am decis să joc la mii de kilometri distanţă de casă, voi răspunde oricând cu mare plăcere la convocările naţionalei României. Referitor la naţionala under 20, am încredere în antrenorul Dan Fleşeriu, am mai lucrat cu dânsul la lotul under 18 şi sunt convinsă că vom da tot ce avem mai bun pe teren ca să obţinem rezultate notabile. Am o poftă de joc nebună!", a încheiat Sonia Ursu, care se va întoarce, teoretic, în Coreea de Sud din toamnă. Mama ei, Gabriela, mai lasă o portiţă deschisă, ca orice mamă: "Nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Normal, se va întoarce acolo, dar cine ştie? Vara e lungă. Eu îmi doresc să fie cât mai aproape de casă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici