Spirescu: M-am hotărât să nu mai reprezint România

Sportiva Maria Spirescu, fostă campioană mondială de tineret la bob, depistată pozitiv în 2005, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a decis să reprezinte Bulgaria în competiţiile internaţionale din cauza refuzului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) de a-i aproba achiziţionarea unui bob nou.

2 afișări
Imaginea articolului Spirescu: M-am hotărât să nu mai reprezint România

Spirescu: M-am hotărât să nu mai reprezint România

"M-a deranjat că domnul Dobrescu a spus că nu ştie nimic de cazul meu. Eu am cerut să mi se aprobe achiziţionarea unui bob nou pentru clubul de la Vatra Dornei, unde sunt legitimată. Iniţial mi s-a spus că se va rezolva, ca apoi să aflu, în urmă cu o lună, că COSR mi-a refuzat solicitarea, pe motiv că eu nu sunt speranţă olimpică. Eram dispusă să adun puncte pentru România în competiţiile internaţionale, ca să poată merge la Jocurile Olimpice o altă sportivă, eventual Oana Ungureanu, iar eu să îi fiu antrenoare, dar după refuzul de a primi un bob nou, am decis să plec definitiv", a explicat Maria Spirescu.

TITLURILE ZILEI

Spirescu, în vârstă de 27 de ani, era considerată o speranţă a bobului românesc după ce, în ianuarie 2005, împreună cu Viorica Ţigău, a câştigat, medalia de aur la Campionatele Mondiale de Bob pentru tineret de la Winterberg, Germania. În vara aceluiaşi an, însă, Maria Spirescu a fost depistată pozitiv la un control antidoping, fiind suspendată timp de doi ani.

Suspendarea Mariei Spirescu a expirat în această vară. Chiar dacă a efectuat mai multe controale antidoping în acest an, toate fiind negative, Spirescu nu va mai putea participa la Jocurile Olimpice pentru România, din cauza regulii impuse de COSR, potrivit căreia un sportiv depistat pozitiv nu mai poate fi inclus niciodată în lotul olimpic.

Contactat telefonic, secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, declarase că nu ştie nimic despre cazul Mariei Spirescu şi că forul olimpic român nu a fost informat că sportiva doreşte să concureze pentru Bulgaria.

Maria Spirescu, care spune că a fost primită "cu braţele deschise" de Federaţia Bulgară de Bob, va debuta în competiţiile internaţionale pentru această ţară chiar luna viitoare, la Cupa Europei, în perioada 20-25 noiembrie, în Austria. Sportiva a explicat că are dreptul să reprezinte Bulgaria, chiar dacă nu are încă cetăţenia, datorită unei reguli a federaţiei internaţionale valabile pentru statele din Uniunea Europeană. În schimb, pentru a face parte din delegaţia Bulgariei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, din 2010, Spirescu trebuie să aibă cetăţenie bulgară cel puţin cu un sezon înainte.

Sportiva română se va antrena tot în străinătate, ca şi până în prezent, de regulă în Germania, costul pregătirii urmând a fi suportat de bulgari. Anul viitor Maria Spirescu va concura pentru Bulgaria la Campionatele Mondiale, dar va continua să-şi reprezinte clubul de la Vatra Dornei în competiţiile interne din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici