Ţiriac despre Dosarul transferurilor: E foarte curios că judecătorii au dat trei decizii diferite

Fostul tenisman Ion Ţiriac a declarat, joi, comentând condamnările celor opt oameni din fotbal în Dosarul transferurilor, că este foarte curios faptul că trei instanţe au dat de trei ori trei soluţii diferite în acest caz.

127 afișări
Imaginea articolului Ţiriac despre Dosarul transferurilor: E foarte curios că judecătorii au dat trei decizii diferite

Ion Ţiriac (Imagine: Catalin Abagiu/ Mediafax Foto)

El a adăugat că sportul românesc, din care face parte, nu merita "o palmă peste gură" din partea justiţiei. "Nu ştiu dacă statul român ar avea de câştigat sau de pierdut cu cei opt oameni de fotbal (n.r. - în închisoare). Legea e lege. Iar legea trebuie respectată. Dar în general, dacă ai greşit în lege nu peste tot răspunsul este «puşcărie-puşcărie-puşcărie». Puşcăria costă, asta nu ştiu de ce îl bagi. Oamenii de afaceri sunt oameni de afaceri, trebuie să respecte legea fie că sunt în fotbal, fie că sunt în industria farmaceutică. După câte am văzut eu acolo, dar nu cunosc esenţa... promit că o să citesc şi motivarea pentru că mă interesează... însă nu cred că noi, sportul românesc, meritam chiar aşa o palmă peste gură cum ni s-a dat în momentul ăsta. Dar, încă o dată, legea e lege şi trebuie respectată. Judecătorii ăia e curios... de trei ori trei decizii diferite. Mie mi se pare foarte curios ca să nu spun altfel. Dar trebuie să le acceptăm aşa cum sunt dacă nu putem să ne apărăm altfel", a spus Ţiriac.

Proprietarul turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy a menţionat că cei opt oameni de fotbal condamnaţi la închisoare cu executare nu sunt un pericol public. "Oamenii ăştia nu cred că sunt un pericol public. E adevărat, legea trebuie respectată din toate punctele de vedere, dar sunt interpretări şi interpretări. După părerea mea, domnul Popescu după câte ştiu eu nu a greşit. Şi îl cunosc destul de puţin, cred că ne-am văzut de 4-5-6 ori", a precizat omul de afaceri, prezent, joi, la un eveniment organizat cu ocazia semnării unui parteneriat între Federaţia Română de Tenis, Federaţia Română de Nataţie şi Petatlon Modern şi Fundaţia Olimpică Română cu Mercedes-Benz România.

În opinia lui Ion Ţiriac, Gheorghe Popescu nu are nicio vină, comparând situaţia lui cu a liderului mondial în tenis, Rafael Nadal. "Eu consider, după câte ştiu, după câte am citit şi am văzut, că domnul Gică Popescu nu are nicio vină. Eu am înţeles că el a fost chemat şi i s-a spus: «Domnule Popescu, dumneata nu ai plătit destule taxe». Cum a fost chemat şi domnul Nadal acum câteva luni: «Domnule Nadal, nu ai plătit cinci milioane, trebuia să plăteşti mai mult. Ai zece zile». Iar domnul Nadal în două ore a plătit banii şi pe urmă a spus: «Oamenii mei îmi spun că aţi greşit dumneavoastră, vă dau în judecată şi nu numai să îmi daţi banii înapoi». Domnului Popescu acum opt-nouă ani când i s-a spus: «Trebuie să plăteşti taxe pentru milionul pe care l-ai luat, nu pentru transfer de jucător, ci pentru serviciile pe care le-ai adus clubului înainte să pleci. Şi trebuie să plăteşti 400.000 taxe». Iar el: «Poftim 400.000 taxe». Iar asta nu este recunoaştere că sunt vinovat de ceva, asta se întâmplă peste tot. Este normal ca un stat să vrea mai întâi banii. Pe urmă, dacă vrea îl ţine pe unul în puşcărie să plătească cetăţenii taxe ca să stea unul acolo şi să îi dea de mâncare şi aşa mai departe", a explicat Ţiriac.

Acesta a precizat că în România se cunoaşte destul de puţin ce înseamnă contractul unui sportiv sau comisioanele pe care le percepe un impresar sau un intermediar. "Că îi fac o vizită lui Copos (n.r. - la penitenciar), lui Borcea sau altcuiva, s-a putea întâmpla dacă mă gândesc eu că le-ar aduce puţină alinare. Dar numai să mă duc ca să mă aflu în treabă şi să fie presa acolo să spună că s-a dus Ţiriac... eu treburile astea nu le-am făcut. Notorietatea mi-am câştigat-o altfel, afacerile mi le fac altfel. Nu ştiu dacă plânge sau râde domnul Copos... de râs nu cred că râde, pentru că nu e uşor de la o zi la alta să te trezeşti că a căzut cerul peste tine. Oamenii ăştia au fost cine au fost... Domnul Copos a fost viceprim-ministru. Nu ştiu dacă a făcut ce a făcut. E foarte greu de judecat nişte oameni care vin din sport. Cine în România ştie ce înseamnă un contract al unui sportiv, ce înseamnă comisioanele pe care le ia agentul, comisioanele pe care le ia intermediarul şi comisioanele pe care le ia cineva să le ascundă. Acestea din urmă nu sunt în regulă. Pe de altă parte, când agentul ia 50 la sută din banii unui sportiv şi plăteşte taxe pentru acei 50 la sută nimeni din lumea asta nu poate să dicteze cât trebuie să plătească un sportiv şi cât managerul. Singurul lucru pe care îl ştiu eu este că trebuie să plătească taxele legale", a mai afirmat Ţiriac.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 4 martie, la închisoare cu executare pe toţi cei opt oameni din fotbal judecaţi în dosarul transferurilor.

Astfel, fostul acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a primit trei ani şi opt luni, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica - trei ani şi şase luni, fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, şi fostul impresar Ioan Becali - câte şase ani şi patru luni, impresarul Victor Becali - patru ani şi opt luni, fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu - trei ani şi patru luni, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la şefia Federaţiei Române de Fotbal - trei ani, o lună şi zece zile, iar fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova, Gigi Neţoiu - trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici