Turneul Campioanelor de la Singapore începe duminică/ Tot ce trebuie să ştiţi despre ediţia 2018 WTA Finals

Turneul Campioanelor debutează duminică, 21 octombrie 2018, fără Simona Halep, câştigătoarea Race to Singapore, care este ţinută departe de teren de o accidentare la spate apărută înaintea competiţiei de la Wuhan, la final de septembrie, diagnosticată cu hernie de disc.

2988 afișări
Imaginea articolului Turneul Campioanelor de la Singapore începe duminică/ Tot ce trebuie să ştiţi despre ediţia 2018 WTA Finals

Turneul Campioanelor de la Singapore începe duminică/ Tot ce trebuie să ştiţi despre ediţia 2018 WTA Finals

Şapte dintre cele opt jucătoare care vor evolua la Singapore între 21 şi 28 octombrie şi-au câştigat biletul pentru WTA Finals chiar în această lună. Simona Halep, calificată de la jumătatea lui august, nu va juca, iar Angelique Kerber este singura care şi-a asigurat matematic prezenţa la Turneul Campioanelor luna trecută, pe 10 septembrie. Chiar dacă Naomi Osaka se detaşează drept jucătoarea finalului de sezon, având 14 victorii în ultimele 16 partide disputate, două finale consecutive şi o semifinală, tabloul este unul extrem de deschis.

TITLURILE ZILEI

Tot ce trebuie să ştiţi despre ediţia 2018 WTA Finals: 8 repere ale Turneului Campioanelor

1. Turneul Campioanelor spune "Adio, Singapore", după 5 ani

Singapore este gazda celor mai bune 8 jucătoare şi celor mai bune 8 perechi de dublu din sezonul de tenis feminin pentru al cincilea an consecutiv şi pentru ultima dată, conform actualului acord cu WTA. În istoria de 48 de ediţii, 9 oraşe au găzduit Turneul Campioanelor - Boca Raton (1972-1973), Los Angeles (1974-1976 şi 2002-2005), Oakland (1978), New York (1979-2000), Munchen (2001), Madrid (2006-2007), Doha (2008-2010), Istanbul (2011-2013) şi Singapore (2014-2018).

2. Două foste campioane şi o finalistă, la start

Caroline Wozniacki începe Turneul Campioanelor din postura de deţinătoare a trofeului Billie Jean King. ea este singura jucătoare, dintre cele prezente la WTA Finals 2018, care s-a impus la Singapore în competiţia de final de an. Petra Kvitova are un trofeu în 2011, câştigat la Istanbul, în timp ce Angelique Kerber, care a devenit principala favorită după abandonul Simonei Halep, completează triada de tenismene cu finale în CV la Turneul Campioanelor (2016).

Serena Williams este ultima jucătoare care şi-a apărat trofeul la Turneul Campioanelor (2014). De-a lungul anilor, victorii consecutive au mai reuşit Chris Evert, Martina Navratilova, Monica Seleş, Steffi Graf, Kim Clijsters şi Justine Henin.

3. Trei debutante la startul Turneului Campioanelor

Naomi Osaka (4 WTA), Sloane Stephens (8 WTA) şi Kiki Bertens (10 WTA) sunt jucătoarele aflate în 2018 la prima participare la Turneul Campioanelor. De-a lungul anilor, 9 jucătoare, printre care şi Simona Halep, au reuşit să se califice în finală la debutul la WTA Finals. Doar patru sportive însă au ridicat trofeul deasupra capului la debut - Serena Williams (2001), Maria Şarapova (2004), Petra Kvitova (2011) şi Dominika Cibulkova (2016).

4. Formatul competiţional: când are loc tragerea la sorţi a grupelor

La tragerea la sorţi programată vineri, 14:00 ora României, cele 8 jucătoare vor fi împărţite în două grupe, urmând să joace fiecare cu fiecare. Angelique Kerber şi Caroline Wozniacki - locurile 2 şi 3 în Race to Singapore vor fi distribuite în grupe diferite. Nemţoaica va conduce Grupa Roşie, iar daneza - Grupa Albă. Mai departe se vor trage la sorţi celelalte poziţii: favoritele 3 şi 4, 5 şi 6, respectiv 7 şi 8 vor fi distribuite prin tragere la sorţi în grupe, acestea neavând voie să fie plasate în aceeaşi grupă.

La capătul meciurilor din grupă, ocupantele primelor două locuri avansează pe tabloul eliminatoriu: câştigătoarea fiecărei grupe va înfrunta locul doi din grupa cealaltă.

5. Criterii de departajare în grupă

Clasamentul grupelor va fi alcătuit ţinând cont, în ordine, de următoarele criterii:

numărul de victorii
numărul de meciuri jucate (dacă o rezervă intră în locul unei titulare, la număr egal de victorii cu cea care a disputat mai multe meciuri va fi eliminată)
rezultatul direct, în cazul egalităţii între două jucătoare
procentajul mai mare de seturi câştigate - în caz de egalitate între 3 sportive. Dacă două jucătoare rămân la egalitate, ele vor fi departajate folosind rezultatul direct
procentajul mai mare de game-uri câştigate - în caz de egalitate între 3 sportive
în cazul în care cele trei sportive nu pot fi departajate prin niciun alt criteriu, atunci jucătoarea cel mai clasată în Race to Singapore va merge mai departe

6. Premiile în bani

Turneul Campioanelor oferă premii în bani în valoare de 7 milioane de dolari.

7. Cât de mult pot recupera adversarele Simonei Halep în clasamentul mondial?

Simona Halep va încheia anul 2018 pe prima poziţie indiferent de ce se întâmplă la Singapore. Avansul ei la startul lui 2019 depinde însă de ce se va întâmpla la Turneul Campioanelor. Eleva lui Darren Cahill are acum un avans de 960 puncte în faţa danezei Wozniacki în clasamentul mondial.

Campioana neînvinsă în grupă poate câştiga 1500 de puncte. Carolina Wozniacki, învingătoare în 2017 cu o înfrângere în grupă, nu poate reduce diferenţa faţă de Halep decât cu cel mult 125 de puncte, ceea ce i-ar lăsa româncei un avans liniştitor, mai ales în condiţiile în care daneza ar avea de apărat 2000 de puncte la Australian Open.

Cel mai mare pericol îl reprezintă Angelique Kerber. Sportiva care tocmai a anunţat despărţirea de Wim Fissette poate ajunge la mai puţin de 50 de puncte de Halep dacă va câştiga cinci meciuri din cinci şi trofeul la Singapore.

8. Veteranele de la Turneul Campioanelor

Petra Kvitova şi Caroline Wozniacki sunt sportivele cu cele mai multe prezenţe la Turneul Campioanelor de la startul ediţiei 2018. Ambele participă pentru a 6-a oară şi caută al doilea trofeu. Martina Navratilova este cea mai titrată - cu opt trofee, iar Serena Williams - cea mai titrată sportivă în activitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici