Victorie fantastică: România a învins Norvegia la Campionatul European din Franţa

Naţionala României a obţinut o victorie fantastică la Campionatul European din Franţa, în ultima etapă din grupa D. Nu doar că echipa condusă de Ambros Martin a câştigat, ci i-a administrat Norvegiei şi cea mai drastică înfrângere din istoria participărilor la o ediţie a Campionatului European.

1464 afișări
Imaginea articolului  Victorie fantastică: România a învins Norvegia la Campionatul European din Franţa

Victorie fantastică: România a învins Norvegia la Campionatul European din Franţa

31-23 a fost scorul pe care puţini l-ar fi visat la începutul partidei, indiferent că a fost vorba de români sau de norvegieni. Pentru tricolore a fost cireaşa de pe tort în urma unui parcurs excelent într-o grupă cu Cehia, Germania şi Norvegia, în timp ce pentru nordice a însemnat o contraperformanţă istorică.

Este cea mai drastică înfrângere a Norvegiei la un Campionatul European. Nordicele au jucat de opt ori în finalele europene şi au câştigat şase. 

TITLURILE ZILEI

Norvegia a fost învinsă din nou după 18 ani la un turneu final. Şi în ce manieră. Yuliya Dumanska a fost jucătoarea meciului. Interesul pentru Norvegia – România a fost imens la Campionatul European din Franţa şi neapărat pentru că s-a jucat locul 1 în grupa de la Brest. Reprezentativa nordică a fost pentru prima dată sub presiune după foarte mulţi ani, încă atât de devreme într-un turneu final, iar toată lumea a fost curioasă să vadă cum răspunde maşinăria de handbal a lui Thorir Heigeirsson. În ultimii ani, România a fost destul de aproape de Norvegia în mai multe rânduri, dar de fiecare dată i-a lipsit ceva pentru a trece şi peste adversară. De această dată, întrega delegaţia tricoloră a simţit că Loke, Lunde şi celelalte campioane nordice pot fi, în sfârşit, doborâte. Planul de meci a fost cât se poate de simplu, tricolorele să alerge la fel de mult ca şi Norvegia, să anilileze jocul rapid al adversarelor şi să marcheze cât mai mult posibil.

România şi Norvegia au început partida la un nivel foarte ridicat, a fost, de fapt, handbal total, văzând cum se mişcă cele două naţionale în atac. Fiecare tabără a jucat perfect, astfel că după minutul 6 aveam deja un număr dublu de goluri, scor 6-6. Yuliya Dumanska a avut apoi prima paradă a meciului, iar de aici a apărut şi declicul. România a continuat să joace perfect, iar roboţeii Norvegiei au început să de rateuri.

Atac, aproape de perfecţiune

Naţionala tricoloră a prins încredere, a început să acopere mai bine semicercul, să recupereze mingi şi să pună o presiune din ce în ce mai mare pe adversară. La primul contraatac reuşit de Chiper în minutul 15, când România s-a desprins pentru prima dată pe tabelă la 10-8, Hergeirsson a început să se precipite. A simţit că ceva nu merge, şi-a luat tăbliţa, doar că nu a apucat să-şi cheme fetele la noi ordine, pentru că handbalista de la Braşov a lovit încă o dată. Time-out la 11-8, după un handbal de cea mai bună calitate, cu o echipă a României aproape perfectă, devastatoare pe atac. Eficienţa atacului a fost fixată la 75%, iar a şuturilor la poartă la 79. Practic, echipa a pierdut o singură minge în atac.

Norvegia a întrerupt jocul, dar la reluare tot tricolorele au fost la conducere. Neagu a continuat să-i ţină la respect pe portarii adverşi, iar Yulia Dumasnka a vrăjit barele porţii. Campioana Eurpei a trimis de patru ori la rând în bară, iar România s-a desprins la un incredibil 17-10 în minutul 24. Dumansla a continuat să facă minuni, dar am contabilizat şi primele două interevnţii ale legendarei Katrine Lunde. România a intrat la cabine cu un avantaj cât se poate de clar, după o prestaţie magnifică, 18-12.

Norvegia nu s-a împăcat deloc cu această situaţie şi a schimbat puţin registrul în apărare, devenind şi mai mobilă, dar şi mai agresivă. România nu a găsit calea spre gol după reluare timp de vreo şase minute. Partea pozitivă este că tricolorele au stat bine în apărare, Dumanska a intervenit din nou oportun, iar campioana Europei a redus doar două goluri din diferenţă, 14-18.

Până la urmă, Cristina Neagu a găsit o breşă în apărarea adversă, a pătruns şi a spart gheaţa în partea secundă. Cu această reuşită, România s-a reîncărcat, Denisa Dedu a parat o aruncare de la 7 metri, Neagu a continuat recitalul în atac şi a ajuns la 5 goluri consecutive, iar Crina Pintea l-a obligat din nou pe Hergeisson să ia time-out, după ce diferenţa de şapte goluri din prima parte s-a refăcut, 21-14 (min. 39).

Selecţionerul Norvegiei a încercat aproape orice, dar România nu a putut fi mişcată, pentru că a continuat să fie solidă în toate poziţiile şi foarte greu de oprit, chiar au mai apărut şi anumite ratări. Cristina Neagu a ratat un prim şapte, dar a recuperat şi a marcat pentru 24-17, apoi Aneta Udriştioiu şi-a luat revanşa după o boltă care nu a intrat şi a înscris pentru 25-18 (min. 46). Niciun moment de respiro, niciun pas înapoi, nicio viteză în minus, iar prima care a simţit că se sufocă a fost ... Norvegia! Pintea a dus tabela la un incredibil 27-19 (min. 49), Dumanska a fost în continuare minunată, iar suporterii români au început să numere până la 10, diferenţa de care s-a apropiat România.

În minutul 52, Hergeirsson a solicitat un ultim time-out, încercând să limiteze dezastrul, dar înfrângerea nu a mai avut cum. Cristina Neagu a avut sângele de mare campioană până la final şi a dus diferenţa şi mai sus, 28-19. După ce au debutat inclusiv Polocoşer şi Zamfirescu, cu vedetele naţionalei retrase pe bancă, România a închis tabela la 31-23, după unul din cele mai frumoase meciuri din istoria recentă a naţionalei. Tricolorele merg în Main Round cu patru puncte, iar duminică va înfrunta Olanda, într-un meci care ar putea asigura calificarea în semifinalele Campionatului European. Ce vis!

România – Norvegia 31-23 (18-12)

Dedu, Dumanska - portari; Udriştioiu 1, Geiger 4, Buceschi 4, Neagu 11, Perianu, Laslo 1, Ardean-Elisei 1, Pintea 3, Florică, Polocoşer, Băcăoanu, Zamfirescu, Chiper 5, Dragut 1. Antrenor: Ambros Martin

Silje Solberg, Lunde - portari; Reistad 1, Arntzen 1, Kristiansen 5, Loke 1, Waade, Oftedal 1, Aune 5, Brattset 3, Sulland 4, Herrem 1, Sanna Solberg 1, Tomac, Jacobsen, Ingstad. Antrenor: Thorir Hergeirsson

Germania, Norvegia şi România pleacă de la Brest mâine şi se mută la Nancy, acolo unde vor avea loc meciurile din grupele principale. Olanda, Spania şi Ungaria sunt cele trei selecţionate care fac „joncţiunea” cu echipele calificate din Grupa D.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici