Bucuria MATERNITĂŢII: Cele mai bune zece locuri din lume pentru a fi mamă. Ce loc ocupă ROMÂNIA

Indiferent unde locuieşti în lume, emoţia de a deveni mamă este una universală. Cu toate acestea, condiţiile în care femeile îşi cresc copiii diferă de la ţară la ţară.

1802 afișări
Imaginea articolului Bucuria MATERNITĂŢII: Cele mai bune zece locuri din lume pentru a fi mamă. Ce loc ocupă ROMÂNIA

Bucuria MATERNITĂŢII: Cele mai bune zece locuri din lume pentru a fi mamă. Ce loc ocupă ROMÂNIA (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui raport dat publicităţii anual de către organizaţia internaţională Salvaţi Copiii, Norvegia, Islanda şi Suedia ocupă primele trei locuri într-un clasament al ţărilor în care este cel mai uşor sau cel mai greu să fii mamă în anul 2012, scrie The Huffington Post.

Primele zece poziţii din clasament sunt deţinute de ţările ce au obţinut cei mai mari indicatori în ceea ce priveşte sănătatea mamelor şi a copiilor, nivelul şcolarizării gratuite şi statutul economic.

Norvegia, care se află pe primul loc în acest top, se află pe primele cinci poziţii la toţi indicatorii, inclusiv la nivelul de educaţie a femeilor, nivelul de reprezentare a acestora pe plan politic şi rata mortalităţii la copii sub cinci ani (locul 2). Autorităţile norvegiene oferă una dintre cele mai generoase politici în ceea ce priveşte concediul de maternitate din ţările dezvoltate.

Pe celelalte locuri din top 10 se află: Islanda, Suedia, Noua Zeelandă, Danemarca, Finlanda, Australia, Belgia, Irlanda şi Olanda.

Dintre cele 165 de ţări analizate, România ocupă locul 35, în timp ce Statele Unite ale Americii se află pe poziţia a 25-a.

La polul opus se află ţări subdezvoltate din Africa şi Asia. La coada clasamentului se află ţările care oferă cele mai proaste condiţii pentru mame, ultimele cinci fiind Mali, Guineea-Bissau, Yemen, Afganistan, respectiv Niger.

Comparând câteva date între Norvegia şi Niger, aflăm că în Norvegia 40 la sută dintre locurile rezervate parlamentarilor sunt ocupate de femei, în timp ce în Niger sunt doar 13 la sută. O fată din Norvegia se poate aştepta să primească 18 ani de şcolarizare gratuită şi poate atinge vârsta de 83 de ani. În Niger, fetele primesc doar patru ani de educaţie, în timp ce durata medie de viaţă este de doar 56 de ani. Orice mamă din Niger este posibil să-şi piardă un copil în timpul vieţii. Unul din şapte copii moare în Niger înainte să împlinească cinci ani.

Salvaţii Copii este o organizaţie neguvernamentală internaţională al cărei scop este de a acorda sprijin copiilor din întreaga lume care au nevoie de ajutor. A fost înfiinţată în 1919 în Marea Britanie. Save the Children are statut consultativ pe lângă Consiliul Economic şi Social al ONU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici