Cel mai rar şarpe din România, boa de nisip, a reapărut după 80 de ani

Cel mai rar şarpe din România, boa de nisip, care nu mai fusese văzut în viaţă din 1937, a reapărut în Lunca Dunării, unde au fost găsite de cercetători 10 exemplare.

21004 afișări
Imaginea articolului Cel mai rar şarpe din România, boa de nisip, a reapărut după 80 de ani

Cel mai rar şarpe din România, boa de nisip, a reapărut după 80 de ani (Captură video)

Anunţul a fost făcut de Societatea Ornitologică Română (SOR), după ce un locuitor din Lunca Dunării i-a semnalat apariţia pe pagina de Facebook. Acesta a fost îndrumat către herpetologi, care au mers să investigheze observaţia.

"După 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar şarpe din România - boa de nisip (Eryx jaculus). Această specie ajunsese să fie considerată un adevărat «Sfânt Graal» al herpetologilor, o specie pe care toţi o credeau dispărută din fauna României şi care acum a fost regasită. Din 1937 nu a mai fost văzut boa de nisip în viaţă", potrivit unui comunicat al SOR.

Echipa care s-a deplasat în teren a avut o mare surpriză, găsind zece exemplare de boa de nisip, printre care o femelă cu şase pui.

"Toate exemplarele au fost lasate exact acolo unde au fost găsite. Niciun şarpe nu a fost bruscat, rănit, vătămat. Cei patru care au făcut descoperirea s-au mulţumit doar cu fotografiile şi cu filmarea celui mai rar şarpe din România - boa de nisip", mai transmite SOR.

Echipa care a investigat descoperirea a fost formată din herpetologul Vlad Cioflec, membru SOR, soţia acestuia, Corina Cioflec, blogger-ul de wildlife Doru Panaitescu şi un alt herpetolog, Tibor Sos.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un şarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenţă un animal nocturn, având pupila verticală. Se hrăneşte îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Poate fi găsit, extrem de rar, în zone aride.

Local, boa de nisip este numit şi şarpe cu doua capete, pentru ca este extrem de bine adaptat: coada animalului seamănă foarte bine cu capul, un sistem de apărare extrem de eficient împotriva prădătorilor care apucă reptilele de cap.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici