China va lansa un nou modul spaţial cu astronauţi la bord

China va trimite trei cosmonauţi în spaţiu, la jumătatea lunii iunie, pentru a testa un nou modul spaţial, într-o nouă etapă a unui vast proiect naţional de amenajare a unei staţii spaţiale, a anunţat luni presa oficială chineză.

202 afișări
Imaginea articolului China va lansa un nou modul spaţial cu astronauţi la bord

China va lansa un nou modul spaţial cu astronauţi la bord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Modulul Shenzhou-10 a intrat în "faza finală de pregătiri" pentru lansarea care va avea loc "la jumătatea lunii iunie", a anunţat agenţia oficială China Nouă, citând un purtător de cuvânt al programului spaţial chinezesc cu echipaj uman la bord.

Modulul se va conecta cu laboratorul Tiangong-1, făcând din această misiune o etapă esenţială către asamblarea unei staţii spaţiale complete, care să fie capabilă să primească astronauţi pentru perioade îndelungate.

Astronauţii de la bordul noului modul "vor da lecţii unui grup de studenţi de la sol prin intermediul unui streaming video", după ce vor ajunge pe orbită. Lansarea va avea loc de la o bază din nord-vestul ţării, a anunţat agenţia de presă China Nouă.

China este a treia ţară care a trimis de una singură un om în spaţiu, în 2003, după SUA şi Rusia, şi încearcă să se afirme ca membru marcant al exclusivistului grup al marilor puteri spaţiale, în principal în domeniul misiunilor cu echipaj uman.

Din cauza tensiunilor politice dintre administraţiile de la Beijing şi Washington, China nu s-a alăturat programului Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

China a demarat un ambiţios program spaţial, care ca obiective plasarea de astronauţi chinezi pe Lună şi asamblarea unei staţii orbitale până în anul 2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici