- Home
- Ştiinţă-Sănătate
-
WASHINGTON, (06.10.2010, 17:09)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Cum s-a pierdut cea mai mare parte a atmosferei de pe Marte? NASA lansează o misiune care va studia climatul din trecut al planetei roşii
NASA, agenţia spaţială americană, a aprobat, marţi, o misiune care are scopul de a determina motivele care au condus la rarefierea atmosferei planetei Marte în urmă cu câteva miliarde de ani.
95 afișări

Cum s-a pierdut cea mai mare parte a atmosferei de pe Marte? NASA lansează o misiune care va studia climatul din trecut al planetei roşii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Laboratorul de fizică spaţială şi atmosferică al Universităţii Colorado din oraşul american Boulder este coordonatorul ştiinţific al acestei misiuni ce poartă numele "Mars Atmosphere and Volatile Evolution" (MAVEN).
În afara cercetărilor care vor viza climatul din trecut al planetei roşii, oamenii de ştiinţă vor studia potenţialul lui Marte de a susţine viaţa de-a lungul unor epoci diferite.
Această misiune va avea la dispoziţie trei instrumente principale care vor analiza în principal atmosfera marţiană şi interacţiunile acesteia cu Soarele, a precizat Bruce Jakosky, directorul adjunct al Laboratory for Atmospheric and Space Physics (LASP), coordonatorul acestui proiect spaţial.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 14:30
• Baza rusă din Nagorno-Karabah a fost bombardată de Azerbaidjan
-
astăzi, 12:51
-
astăzi, 12:53
-
astăzi, 13:03
• Ion Cristoiu: De social-democraţia noastră din trecut nu se ocupă nimeni
-
astăzi, 13:58
• 30 de bombe urmau să fie detonate simultan. Serviciile secrete au dejucat un atac de proporţii
-
astăzi, 10:31
• METEO. Cod portocaliu: Averse torenţiale până luni dimineaţă în sapte judeţe
-
astăzi, 11:26
-
astăzi, 12:58
• Istoricul Niall Ferguson: Răbdarea Occidentului este mai scurtă decât războiul din Ucraina
-
astăzi, 10:10
• Bucureştiul văzut din spaţiu. Poza realizată de NASA s-a viralizat pe reţelele de socializare
-
astăzi, 10:02
• Poliţiştii au reţinut sâmbătă 25 de permise de conducere pentru consum de droguri
-
astăzi, 09:06
-
astăzi, 09:52
-
astăzi, 08:40
-
astăzi, 07:31
• Întors din Rusia, Kim Jong Un i-a scris lui Xi Jinping. Ce i-a trasmis liderului de la Beijing
-
astăzi, 07:41
"O mai bună cunoaştere a structurii atmosferei lui Marte şi a felului în care au dispărut în spaţiu o serie de compuşi volatili, precum CO2, dioxidul de azot şi apa, este necesară în zilele noastre, pentru a înţelege mai bine planeta Marte", a declarat Bruce Jakosky.
Câteva indicii de la suprafaţa planetei Marte, precum formaţiunile geologice asemănătoare unor albii de râuri secate şi prezenţa unor minerale ce se formează doar în prezenţa apei, i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să creadă că Marte a avut într-un trecut îndepărtat o atmosferă densă şi a dispus de resurse de apă în stare lichidă la suprafaţa planetei.
Cea mai mare parte a atmosferei marţiene s-a pierdut în urma unei schimbări climatice ce a avut proporţiile unui cataclism.
Lansarea vehiculului spaţial care va avea la bord trei instrumente ştiinţifice este prevăzută pentru noiembrie 2013.
Grupul aerospaţial Lockheed Martin va fabrica vehiculul spaţial având ca model sondele orbitale marţiene americane Mars Odyssey şi Mars Reconnaissance Orbiter, lansate de NASA în 2001, respectiv în 2005.
Specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena (California) vor asigura sistemul de navigaţie al vehiculului.
Centrul pentru zboruri spaţiale Goddard pe care NASA îl deţine în statul Maryland şi laboratorul pentru ştiinţe spaţiale din cadrul Universităţii Berkeley din California vor construi instrumentele ştiinţifice necesare acestei misiuni pe Marte.
Poiectul MAVEN are un cost estimat la 438 de milioane de dolari, în această sumă nefiind inclus costul lansării vehiculului spaţial şi nici al echipamentelor de telecomunicaţii adiacente.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.


PROSPORT.RO

CANCAN.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe