De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani

De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani? Un miliard de oameni obezi şi alimentaţia nesănătoasă, principalele cauze.

Urmărește
5659 afișări
Imaginea articolului De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani

De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani

Numărul persoanelor care suferă de diabet s-a dublat dramatic în ultimele trei decenii, de la 7% la 14% din populaţia adultă a lumii. Astăzi, 828 de milioane de oameni trăiesc cu această boală cronică, după o creştere de 630 de milioane de cazuri în doar 30 de ani.

Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii au identificat cauzele principale ale acestei explozii a cazurilor de diabet, scrie The Guardian.

Obezitatea se află în fruntea listei, aproape un miliard de adulţi şi 159 de milioane de copii fiind în prezent supraponderali. La această situaţie contribuie mai mulţi factori sociali şi economici.

Un rol major îl joacă preţurile alimentelor. În multe ţări, mâncarea nesănătoasă este ieftină, la îndemână şi intens promovată prin reclame, în timp ce alimentele sănătoase devin tot mai greu de găsit şi mai scumpe.

Situaţia este agravată de schimbările climatice, care provoacă secete, inundaţii şi creşterea nivelului mărilor, afectând producţia de alimente sănătoase.

Îmbătrânirea populaţiei la nivel global reprezintă un alt factor important, deoarece riscul de a dezvolta diabet creşte odată cu vârsta. În plus, în multe zone ale lumii, oamenii nu au acces la spaţii sigure pentru exerciţii fizice.

Există două tipuri principale de diabet. Tipul 1 este o boală în care sistemul imunitar atacă şi distruge celulele care produc insulină din pancreas. Tipul 2, care reprezintă 95% din cazuri, este o tulburare metabolică în care corpul nu mai poate folosi eficient insulina. Spre deosebire de tipul 1, diabetul de tip 2 poate fi prevenit.

Tratamentul diferă în funcţie de tipul de diabet. Persoanele cu diabet tip 1 au nevoie de injecţii cu insulină pentru a supravieţui. Pentru diabetul tip 2, tratamentul poate include medicamente care scad glicemia, dar şi schimbări în alimentaţie şi stil de viaţă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune mai multe soluţii pentru combaterea acestei epidemii: limitarea reclamelor la alimentele nesănătoase, în special cele care vizează copiii, introducerea unor politici care să facă alimentele sănătoase mai accesibile, crearea de spaţii sigure pentru activităţi fizice, îmbunătăţirea accesului la servicii medicale pentru diagnostic precoce şi reducerea preţurilor la medicamentele pentru diabet, mai ales în ţările sărace.

Un studiu recent a arătat că reducerea consumului de zahăr la copii, începând din perioada prenatală şi continuând în primii ani de viaţă, îi poate proteja împotriva diabetului şi a tensiunii arteriale ridicate la vârsta adultă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici