Doi din trei copii de până la doi ani din mediul rural suferă de anemie

Doi din trei copii cu vârste mai mici de 2 ani din mediul rural suferă de anemie, iar rahitismul şi distrofia sunt alarmant de răspândite mai ales în zonele rurale sărace, din cauza sărăciei şi a lipsei de educaţie a mamei, potrivit unui studiu World Vision România.

297 afişări
Imaginea articolului Doi din trei copii de până la doi ani din mediul rural suferă de anemie

Doi din trei copii de până la doi ani din mediul rural suferă de anemie

World Vision România lansează campania de strângere de fonduri "Mame bune, copii sănătoşi" cu scopul de a susţine şi extinde programul de îmbunătăţire a stării de sănătate şi nutriţie a gravidelor şi copiilor defavorizaţi din mediul rural.

Mortalitatea infantilă este un capitol sumbru pentru România, suntem ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor la copiii cu vârsta de până în 5 ani din Uniunea Europeană - de peste două ori mai mare faţă de celelalte ţări, se arată într-un comunicat de vineri al World Vision România.

Peste 50 la sută din decesele copiilor din România cu vârste de până în 5 ani puteau fi prevenite, până la această vârstă copiii aflându-se într-o perioadă extrem de importantă a dezvoltării lor fizice şi psihice, iar primii doi ani din viaţă sunt cruciali. Deficitele de nutrienţi acumulate în această perioadă nu mai pot fi recuperate ulterior chiar dacă se trece la o dietă corespunzatoare, iar bebeluşii afectaţi sunt în pericol de a avea întârzieri ireversibile în dezvoltarea cognitivă, motrică, socială, emoţională şi de comportament.

În România, din cauza sărăciei şi a lipsei de educaţie a mamei, 2 din 3 copii cu vârste mai mici de 2 ani din mediul rural suferă de anemie, iar rahitismul şi distrofia sunt alarmant de răspândite mai ales în zonele rurale sărace. Dezvoltarea acestor copii este afectată pentru totdeauna. Sărăcia poate deveni o problemă de supravieţuire pentru sugari. În acelaşi timp, asistenţa timpurie este deosebit de eficace. Copiii care au şansa de a se dezvolta sănătos în primii ani de viaţă, vor avea de câştigat tot restul vieţii.

World Vision România vine în sprijinul mamelor şi copiilor defavorizaţi din mediul rural prin desfăşurarea unui amplu program care vizează îmbunătăţirea stării de sănătate şi de nutriţie a mamelor şi copiilor din comunităţile rurale sărace - "Mame bune, copii sănătoşi". Proiectul a debutat în 2010 în şapte comunităţi rurale din judeţele Dolj şi Vâlcea urmând a se extinde la nivel naţional.

Grupul ţintă principal al proiectului îl reprezintă femeile însărcinate, nou-născuţii şi copiii sub doi ani împreună cu mamele lor din comunităţile rurale sărace. În prima fază, beneficiarii programului sunt aproximativ 1.380 de copii sub 2 ani şi 260 de femei însărcinate din Dolj şi Vâlcea, judeţe cu comunităţi rurale sărace şi un nivel foarte scăzut de trai.

Prima etapă a proiectului a constat în efectuarea unui studiu epidemiologic privind starea de sănătate şi nutriţie a mamei şi copilului mic din mediul rural. Pe baza rezultatelor acestui studiu, la începutul acestui an, s-au desfăşurat sesiuni de instruire a asistenţilor medicali şi asistenţilor medicali comunitari din zonele rurale în domeniul sănătăţii şi nutriţiei mamei şi copilului sub 2 ani. Aceştia, la rândul lor, vor putea să informeze şi să consilieze corespunzător gravidele şi mamele din mediul rural întrucât multe dintre ele nu ştiu cât de importante sunt îngrijirea şi alimentaţia adecvată vârstei bebeluşului lor, potrivit sursei citate.

Din cauza sărăciei, a lipsei de educaţie şi de consiliere de bază privind buna îngrijire a nou-născutului, acestea nu sesizează la timp semnele de boală sau întârzierile în dezvoltarea copilului şi nu le fac analizele necesare. Mai mult, unele mame sunt greşit informate cu privire la îngrijirea şi alimentaţia nou-născutului şi copilului mic, bazându-se pe informaţiile primite de la alţi membri ai familiei sau ai comunităţii, alţii decât personalul medical.

Programul "Mame bune, copii sănătoşi" continuă cu organizarea în comunităţile rurale respective a "Şcolii mămicilor de la sat" - sesiuni de informare şi educare a femeilor însărcinate şi a mamelor cu privire la creşterea, îngrijirea şi necesităţile copilului cu vârsta până în doi ani. Totodată, intervenţiile World Vision vor viza şi facilitarea accesului la asistenţă medicală primară prin înfiinţarea unui laborator mobil de analize pentru femeile gravide şi copiii cu vârsta de până la doi ani din mediul rural.

Programul "Mame bune, copii sănătoşi" este sprijinit de doctorul Ana Culcer, medic primar pediatru cu 40 de ani experienţă, şeful secţiei de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi de actriţa Daniela Nane.

"Sănătatea unui copil începe cu sănătatea părinţilor şi se continuă de-a lungul sarcinii, naşterii şi apoi creşterii şi dezvoltării copilului. Nutriţia copiilor în primii 3 ani de viaţă predefineşte dezvoltarea sănătoasă a acestora pe parcursul vieţii. Mai mult, efectele unei nutriţii precare pentru copiii sub trei ani sunt ireparabile şi au consecinţe negative asupra întregii vieţi. Prevalenţa crescută a anemiei este în relaţie directă cu întreruperea timpurie a alăptatului la sân şi introducerea laptelui de vacă în alimentaţia sugarilor. Alăptarea ar trebui să se facă exclusiv la sân până la şase luni, avantajele fiind multiple atât pentru mamă, cât şi pentru copil: asigură nevoile copilului aflat în creştere şi aportul necesar de nutrienţi, laptele de mamă previne apariţia bolilor infecţioase la copii şi conţine factori anti-bacterieni şi anti-virali care protejează copilul împotriva îmbolnăvirilor", a declarat doctorul Ana Culcer.

Daniele Nane spune că iubeşte copiii şi, din păcate, în România sunt prea multe cazuri în care copiii nu au şansa la un start sănătos în viaţă fie din cauza neglijentei mamei, fie din neşansa de a se naşte într-un mediu nefavorabil.

Pentru susţinerea financiară a acestui program, World Vision lansează în luna mai o campanie de strângere de fonduri cu scopul de a oferi copiilor şansa unui start sănătos în viaţă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici