Eclipsă parţială de Lună, în ajunul Anului Nou

O eclipsă parţială de Lună va avea loc în ajunul Anului Nou, începând cu ora 19.15, urmând să atingă punctul maxim la ora 21.22 şi să se termine la 23.29, informează site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

247 afișări
Imaginea articolului Eclipsă parţială de Lună, în ajunul Anului Nou

Eclipsă parţială de Lună, în ajunul Anului Nou (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eclipsele de Lună pot fi observate cu ochiul liber, iar în cazul evenimentului de pe 31 decembrie se va putea vedea cum strălucirea discului Lunii scade iar, la momentul maximului, mai puţin de jumate din Lună (partea de jos), va intra în umbra Pământului. Discul lunar va fi împărţit în două, o parte luminoasă şi o alta (cea din umbră) de culoare roşie-cărămizie.

Luna se va afla în constelaţia Gemini, fiind înconjurată de stelele strălucitoare ale iernii. La nord se afla Capella din Auriga, la sud-vest Betelegeuse din Orion, la sud Procyon din Canis Minor şi Sirius din Canis Major. La est de Lună se vor găsi cele mai strălucitoare stele din constelaţia Gemini - Castor şi Polux -, iar la sud-est, planeta Marte şi steaua Regulus din constelaţia Leo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici