O nouă descoperire ştiinţifică. Ce păsări sunt mai inteligente decât credeau oamenii?

Pescăruşii sunt mai inteligenţi decât cred oamenii. Rezultatele unui studiu au fost publicate în Royal Society Open Science şi încearcă să demonteze stereotipul potrivit căruia pescăruşii nu s-ar distinge prin inteligenţă.

11090 afișări
Imaginea articolului O nouă descoperire ştiinţifică. Ce păsări sunt mai inteligente decât credeau oamenii?

O nouă descoperire ştiinţifică. Ce păsări sunt mai inteligente decât oamenii?

Cercetătorii canadieni au realizat un studiu, la finalul căruia au ajuns la concluzia că pescăruşii sunt mai inteligenţi decât se crede.

Există un stereotip conform căruia pescăruşii nu se disting printr-o inteligenţă ridicată. Cu toate acestea, acest detaliu pare legat de lipsa de studii pe această temă.

Unul dintre cele mai faimoase teste de evaluare a inteligenţei păsărilor este acela de a le determina să tragă de o frânghie la capătul căreia este legat ceva comestibil.

Jessika Lamarre şi David R. Wilson, cercetători la Memorial University of Newfoundland, au analizat reacţiile pescăruşilor în cadrul testului cu frânghii. O bucată de cârnat a fost ataşată la capătul frânghiei şi închisă într-o cutie de plastic transparentă, astfel încât pescăruşii să nu poată deschide cutia şi să fie nevoiţi să tragă de frânghie pentru a-şi primi premiul.

Dintre cei 138 de pescăruşi care s-au arătat interesaţi de momeală, 104 au încercat să o scoată cel puţin o dată. Douăzeci şi cinci la sută dintre păsări au reuşit din primele trei încercări, iar 21% au reuşit din prima încercare.

Spre comparaţie, aproximativ 26% dintre corbii comuni pot rezolva testul frânghiei, scrie Science Alert.

Cercetătorii susţin că rezultatele arată că pescăruşii sunt mai inteligenţi decât cred oamenii. Cu toate acestea, nu este clar dacă îşi pot planifica acţiunile sau dacă pot învăţa tehnici pentru a îndeplini anumite sarcini. Oamenii de ştiinţă propun efectuarea unor experimente mai complexe, de exemplu cu mai multe frânghii, în care pescăruşul va trebui să o identifice pe cea de care este legată momeala.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici