ONU: Fenomenele meteo extreme au caracterizat anul 2012

Fenomene extreme s-au produs peste tot în lume în 2012, în special în emisfera de nord, provocând temperaturi record de căldură, reducerea banchizei arctice şi perioade de frig extrem, a anunţat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

559 afișări
Imaginea articolului ONU: Fenomenele meteo extreme au caracterizat anul 2012

ONU: Fenomenele meteo extreme au caracterizat anul 2012 (Imagine: Theodor Pana/ Mediafax Foto)

Dacă anul 2012 a început cu fenomenul climatic La Nina de intensitate de la slab la moderat, care a determinat răcirea climatului, temperaturile ajungând până la -50 de grade Celsius în Rusia, începând din aprilie "temperatura medie de pe suprafaţa pământului şi oceanelor a continuat să crească de la o lună la alta", subliniază astfel experţii agenţiei ONU, cu sediul la Geneva, în declaraţia anuală privind climatul.

"Instabilitatea naturală a climatului s-a datorat unor fenomene ca El Nino şi La Nina, care au un efect asupra temperaturilor şi precipitaţiilor sezoniere şi anuale, dar nu pun în pericol tendinţa generală de încălzire pe termen lung precum schimbările climatice antropice", mai exact cele care sunt legate de activitatea umană, afirmă secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

Anii din deceniul 2001-2011 sunt cunoscuţi ca unii dintre cei mai călduroşi înregistraţi vreodată, iar primele zece luni ale anului 2012 sugerează că nici acest an nu va face excepţie, punctează experţii agenţiei ONU.

Astfel, perioada ianuarie-octombrie 2012 se clasează "pe locul nouă în rândul celor mai calde perioade care au fost observate de la începutul măsurătorilor în 1850", potrivit OMM. Temperatura medie la suprafaţa globului (masele combinate ale suprafeţelor terestre şi oceanelor) pentru această perioadă prezintă o anomalie estimată cu aproximativ 0,45 de grade Celsius mai mare decât temperatura normală calculată în perioada cuprinsă între anii 1961-1990 (14,2 grade Celsius).

Informaţiile şi cifrele finale pentru 2012 vor fi publicate în martie 2013. În plus, OMM va publica la 4 decembrie un raport decenal privind starea climatului la nivel mondial.

Sub efectul încălzirii globale, banchiza Arctică s-a redus până la 3,43 milioane de kilometri pătraţi, pe 16 septembrie, aceasta fiind cea mai mică suprafaţă care a fost constatată de la începerea observaţiilor prin satelit, anunţă OMM, confirmând date publicate în septembrie de Centrul American de Date privind Zăpezile şi Gheţurile (NSIDC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici