STUDIU: Oamenii îşi aleg partenerii în funcţie de asemănarea genetică

Oamenii au tendinţa de a alege parteneri cu ADN asemănător, potrivit cercetătorilor americani, care au publicat luni rezultatele unui studiu dedicat asemănării profilurilor genetice în cadrul cuplurilor căsătorite.

1351 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Oamenii îşi aleg partenerii în funcţie de asemănarea genetică

Oamenii îşi aleg partenerii în funcţie de asemănarea genetică - studiu

Cercetătorii au examinat genotipul unui grup format din 825 cupluri căsătorite, descoperind o preferinţă semnificativă pentru un partener cu ADN asemănător.

Oamenii de ştiinţă au comparat această afinitate pentru soţii sau soţiile care prezintă o structură similară a ADN-ului cu tendinţa bine înrădăcinată a oamenilor de a se căsători cu parteneri care au acelaşi nivel de educaţie. Cercetătorii au descoperit că preferinţa pentru un partener asemănător din punct de vedere genetic este cu o treime mai mare decât preferinţa pentru un partener cu un nivel de educaţie similar.

Cele 1.650 de persoane care au participat la experiment erau de etnie non-hispanică, bărbaţi şi femei care s-au născut între 1930 şi 1950.

"Ştim, într-un anumit sens, că oamenii preferă parteneri asemănători din punct de vedere genetic deoarece ştim că oamenii au tendinţa să se căsătorească în cadrul propriului grup rasial şi etnic", a afirmat cercetătorul Benjamin Domingue, de la Institutul de ştiinţe ale comportamentului de la Universitatea din Colorado, care a coordonat studiul.

Cercetătorii au măsurat asemănarea genetică prin compararea a 1,7 milioane de fragmente individuale de ADN, polimorfisme unice de nucleotide, aparţinând participanţilor la studiu. Oamenii de ştiinţă au comparat apoi structura genetică a cuplurilor căsătorite cu alte persoane de sex opus alese la întâmplare din acelaşi grup de participanţi la studiu.

Cercetătorii au observat că, de regulă, oamenii îşi aleg parteneri cu educaţie şi caracteristici asemănătoare, cum ar fi rasa, religia, vârsta, venitul şi constituţia organismului. Însă, aceştia au constatat că alegerea este influenţată şi de asemănările genetice.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că ar merita să fie comparate rezultatele studiilor asemănătoare, la care au participat persoane de etnii diferite, cupluri interrasiale şi persoane gay.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici