Tamiflu, suspectat că nu poate opri virusul gripei. Guvernele, îndemnate să dea compania producătoare în judecată

O influentă revistă britanică, British Medical Journal (BMJ), solicită firmei Roche să dea publicităţii toate datele pe care le deţine despre Tamiflu, susţinând că nu există probe care să arate că poate opri virusul gripei, relatează Daily Mail în ediţia online de marţi.

1588 afișări
Imaginea articolului Tamiflu, suspectat că nu poate opri virusul gripei. Guvernele, îndemnate să dea compania producătoare în judecată

Tamiflu, suspectat că nu poate opri virusul gripei. Guvernele, îndemnate să dea compania producătoare în judecată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Medicamentul a fost stocat de zeci de guverne din lume, în eventualitatea unei epidemii globale, şi a fost utilizat la scară largă în timpul epidemiei de gripă porcină, în 2009. Luni, unul dintre cercetătorii de la BMJ a îndemnat guvernele europene să dea firma Roche în judecată.

"Sugerez să boicotăm produsele Roche până când publică datele lipsă despre tamiflu", a scris Peter Gotzsche, liderul Nordic Cochrane Centre din Copenhaga. El a subliniat că guvernele ar trebui să dea în judecată Roche pentru a cere înapoi banii pe care i-au plătit "inutil" pentru stocuri de Tamiflu, informează Daily Mail.

Anul trecut, Tamiflu a fost înscris pe o listă de "medicamente esenţiale" de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), listă care determină guverne şi donatori să îl achiziţioneze. Tamiflu este utilizat atât pentru tratarea gripei de sezon, cât şi împotriva unor virusuri care produc gripa aviară sau gripa porcină. Un purtător de cuvânt al OMS, Gregory Hartl, a declarat că această Agenţie ONU deţine suficiente probe care să garanteze utilizarea sa împotriva unor virusuri atipice, ca cel care provoacă gripa aviară.

În Statele Unite, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă Tamiflu drept una dintre cele două medicaţii în tratarea gripei obişnuite. Cealaltă este vaccinul Relenza, produs de către GlaxoSmithKline. CDC afirmă că asemenea medicaţii antivirale scurtează durata simptomelor şi reduc riscul unor complicaţii şi spitalizării.

În 2009, BMJ şi cercetători de la Nordic Cochrane Centre au solicitat Roche să dea publicităţii toate datele disponibile despre Tamiflu. La vremea respectivă, experţi din cadrul Cochrane Centre au fost angajaţi de Marea Britanie să evalueze medicamente pentru gripă. Ei nu au găsit nicio dovadă că Tamiflu a redus numărul de complicaţii la persoanele cu gripă.

Roche a anunţat într-un comunicat că respectă toate cerinţele legale privind publicarea datelor şi i-a furnizat lui Peter Gotzsche şi colegilor săi aproximativ 3.200 de pagini de informaţii. Firma adaugă că, de obicei, nu dă publicităţii date la nivelul pacienţilor, din cauza unor constrângeri de natură legală, şi că a refuzat să ofere datele solicitate de cercetători din cauză că aceştia au refuzat, la rândul lor, să semneze un acord de confidenţialitate.

Roche este investigată de către Agenţia Europeană pentru Medicamente din cauză că nu raportează corect efecte secundare, inclusiv posibila moarte, în cazul a 19 medicamente, între care şi Tamiflu, medicamente care au fost utilizate de către aproximativ 80.000 de pacienţi în Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici