- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (16.10.2024, 22:26)
- Iulia Kelt
Terapia cu nanoparticule ar putea elimina acumularea de placă în artere
O echipă de cercetători a dezvoltat o tehnică inovatoare folosind nanoparticule de carbon pentru a reduce acumularea de plăci în artere şi a combate riscurile bolilor cardiovasculare, scrie Science Alert, care citează Nature Communications.
Urmărește
4583 afișări
Terapia cu nanoparticule ar putea elimina acumularea de placă în artere
Plăcile se formează în interiorul vaselor de sânge din substanţe grase, cum ar fi colesterolul, celulele moarte şi alte depuneri, îngroşând şi rigidizând pereţii arteriali, un proces cunoscut sub numele de ateroscleroză.
Cercetătorii au folosit nanoparticule mai subţiri decât un fir de păr uman, încărcate cu un medicament destinat activării celulelor imune, şi au demonstrat că terapia ţintită a dus la o reducere semnificativă a plăcilor la porci cu ateroscleroză. „Folosind scanări PET, am putut măsura efectele terapiei asupra arterelor porcilor”, a explicat inginerul biomedical Bryan Smith de la Universitatea de Stat din Michigan.
Nanoparticulele reactivează un proces numit efereocitoză, în care celulele moarte sau deteriorate, ce contribuie la formarea plăcilor, sunt eliminate din artere de sistemul imunitar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Această tehnică a fost eficientă şi în studiile anterioare realizate pe şoareci. În noua cercetare, echipa a reuşit să scaleze livrarea nanoparticulelor pentru porci, demonstrând că pot produce suficiente doze pentru utilizarea umană, fără a provoca daune colaterale în arterele tratate.
„Nu am observat efectele secundare care ar fi fost anticipate dacă terapia nu ar fi fost precis ţintită”, a adăugat Smith.
Ateroscleroza şi complicaţiile eventuale, cum ar fi atacurile de cord, sunt printre principalele cauze de deces în multe ţări, ceea ce face urgentă reducerea riscurilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe