Un matematician rus a rezolvat o problemă celebră în timp ce încerca să afle cum mergea Iisus pe apă - Mediafax

Un matematician rus a rezolvat o problemă celebră în timp ce încerca să afle cum mergea Iisus pe apă

Matematicianul rus Grigori Perelman, care a rezolvat o celebră problemă de matematică cunoscută sub denumirea Conjectura lui Poincaré, a povestit într-un interviu că a reuşit să rezolve această problemă pe când încerca să înţeleagă cum a reuşit Iisus să meargă pe apă.

7349 afişări
Imaginea articolului Un matematician rus a rezolvat o problemă celebră în timp ce încerca să afle cum mergea Iisus pe apă

Un matematician rus a rezovlat o problemă celebră în timp ce încerca să afle cum mergea Iisus pe apă

"Nu există probleme pe care nu le putem rezolva, există doarprobleme dificil de rezolvat", a declarat Perelman într-un rarinterviu acordat unei companii cinematografice, din care cotidianulKomsomolskaïa Pravda a publicat o serie de fragmente.

Vorbind despre amintiri din timpul şcolii, solitarul savant,care a refuzat până de curând să comunice cu presa, a spus că doreasă explice legenda lui Iisus.

"Vă aduceţi aminte de legenda biblică despre Iisus care mergeape apă. Trebuia să calculez viteza cu care mergea pentru a nu cădeaîn apă", a explicat acesta.

 

Având în vedere că "legenda încă există, înseamnă că nu m-amînşelat", a continuat acesta.

"Un copil învaţă lucruri încă de la naştere. Dacă braţele şipicioarele pot fi antrenate, de ce nu am putea antrena şicreierul", a întrebat acesta.

El a mai explicat că a refuzat un premiu de 1 milion de dolariacordat anul trecut de Clay Mathematics Institute (CMI) pentrurezolvarea conjecturii lui Poincaré pentru că ştie "cum săguvernezi Universul".

"Ştiu cum să guvernez Universul. De ce ar trebui să alerg dupăun milion", a spus acesta.

Matematicianul în vârstă de 44 de ani, care locuieşte cumama sa într-un cartier mărginaş din Sankt Petersburg, a fostdesemnat în luna martie a anului trecut laureatul unui premiudecernat de Clay Mathematics Institute (CMI) din SUA, după ce apublicat pe internet soluţia problemei de topologie formulate în1904 de matematicianul francez Henri Poincaré.

După mai multe săptămâni de suspans, el a anunţat institutul căcă nu acceptă recompensa de 1 milion de dolari acordată odată cuacea distincţie din cauza unui "dezacord" cu comunitateamatematicienilor.

Pentru rezolvarea acestei probleme celebre, matematicianul rus aprimit în 2006 medalia Fields, considerată "Nobelul în matematică".Perelman a refuzat şi această distincţie, fiind prima persoană dinlume care a făcut acest lucru.

Clay Mathematics Institute, o instituţie americanădedicată promovării ştiinţelor matematice, a expus în anul 2000 olistă cu "cele şapte probleme ale mileniului", promiţând orecompensă de 1 milion de dolari pentru rezolvarea fiecăreia dintreele.

Trei ani mai târziu, Grigori Perelman a anunţat, spre surprizagenerală, că a descoperit soluţia pentru Conjectura lui Poincaré,declarând că a lucrat la ea, în secret, timp de şapte ani.

Ignorând complet canoanele presei ştiinţifice, Grigori Perelmana ales să îşi publice demonstraţia pe internet. Soluţia lui a fostapoi îndelung verificată de către alţi matematicieni.

Conjectura lui Poincaré este un test care poate ajuta ladeterminarea formei universului. Potrivit acesteia, dacă într-unspaţiu închis tridimensional orice arc de cerc închis se poatemicşora până la un punct, acest spaţiu este echivalent din punct devedere topologic cu o sferă tridimensională.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici