Utilizarea excesivă a internetului provoacă apariţia depresiei

Persoanele care îşi petrec un număr mare de ore surfând pe internet sunt mai predispuse de a suferi de depresie, potrivit unui studiu britanic recent, publicat în revista Psychopathology.

267 afișări
Imaginea articolului Utilizarea excesivă a internetului provoacă apariţia depresiei

Utilizarea excesivă a internetului provoacă apariţia depresiei (Imagine:

Experţii britanici nu au putut însă să stabilească deocamdată dacă internetul cauzează aceste depresii sau dacă persoanele deprimate sunt atrase de internet.

Psihologii de la Universitatea din Leeds susţin că au descoperit dovada "frapantă" a faptului că acele persoane care folosesc internetul în mod excesiv dezvoltă un comportament compulsiv, având tendinţa să înlocuiască interacţiunile sociale din viaţa reală cu discuţii online purtate în chat room-uri şi pe diverse reţele de socializare.

"Acest studiu întăreşte speculaţiile potrivit cărora utilizarea excesivă a internetului, care tinde să înlocuiască funcţiile sociale obişnuite ale indivizilor, ar putea fi asociată cu anumite afecţiuni psihologice, precum depresia şi dependenţa", a declarat Catriona Morrison, coordonatoarea studiului. "Acest tip de activităţi cauzatoare de dependenţă pot avea un impact serios asupra sănătăţii mintale".

În primul studiu efectuat pe scară largă în occident, cercetătorii au analizat felul în care aceştia obişnuiesc să folosească internetul şi numărul de cazuri de depresie. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.319 britanici cu vârstele cuprinse între 16 şi 51 de ani.

Din numărul total de voluntari, 1,2% erau "dependenţi de internet", au afirmat autorii studiului.

Persoanele dependente de internet petrec un număr mare de ore pe site-uri cu conţinut sexual explicit, jucând diverse jocuri online sau discutând cu alţi utilizatori în cadrul unor comunităţi online. Specialiştii au constatat în rândul acestor persoane un număr mai mare de cazuri de depresie moderată sau severă, comparativ cu utilizatorii obişnuiţi de internet.

Deşi procentul de 1.2% de persoane dependente de internet reprezintă o valoare relativ mică, el este mai mare decât procentul persoanelor dependente de jocuri de noroc din Marea Britanie (0,6%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici