Vederea pierdută odată cu vârsta ar putea fi restaurată prin celule stem

  • Cercetătorii japonezi au îmbunătăţit vederea unui macac printr-un transplant de celule stem umane în retina deteriorată.
  • Transplantul a crescut capacitatea de concentrare a maimuţei de la 1,5% la până la 26% după şase luni.
  • Tratamentul oferă speranţă pentru aplicarea în viitor la oameni, dar necesită studii suplimentare pe un grup mai mare de animale.
Urmărește
963 afișări
Imaginea articolului Vederea pierdută odată cu vârsta ar putea fi restaurată prin celule stem

Vederea pierdută odată cu vârsta ar putea fi restaurată prin celule stem

Un transplant promiţător de celule stem a demonstrat potenţial în tratarea pierderii vederii legată de vârstă, scrie New Scientist. Cercetătorii de la Spitalul de Ochi Kobe City din Japonia au reuşit să îmbunătăţească vederea unui macac prin sigilarea unei găuri din retină cu celule stem umane.

Pe măsură ce îmbătrânim, lichidul gelatinos din ochii noştri se poate îngroşa şi poate trage de retină, provocând rupturi care duc la vedere înceţoşată sau cu pete. Tratamentele tradiţionale, cum ar fi transferul de ţesut din alte părţi ale ochiului, uneori nu oferă o soluţie de lungă durată. Pentru a explora soluţii noi, Michiko Mandai şi echipa sa au crescut celule precursoare retiniene din celule stem embrionare umane şi le-au transplantat în retina deteriorată a maimuţei.

Vederea maimuţei a fost testată înainte şi după procedură, cerându-i să se concentreze pe puncte care apăreau intermitent pe un ecran. Înainte de transplant, putea să se concentreze doar pe 1,5% din puncte. Şase luni mai târziu, concentrarea sa a crescut între 11% şi 26%, indicând un progres semnificativ.

Deşi îmbunătăţirea exactă a vederii maimuţei nu este cunoscută, aceste rezultate oferă speranţă că transplanturile de celule stem ar putea, într-o zi, ajuta oamenii care suferă de leziuni retiniene similare.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pe un grup mai mare de animale înainte ca tratamentul să poată fi aplicat oamenilor. Având în vedere asemănările dintre ochii umani şi cei ai primatelor, oamenii de ştiinţă sunt optimişti în ceea ce priveşte potenţialul acestei abordări de a trata pierderea vederii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici